În articolul trecut am văzut ce măsuri de siguranță trebuie să ne luăm cand lucrăm cu luturi polimerice și cum să coacem eficient.
Următorul pas esențial: uneltele.
Uneltele de bază în lucrul cu luturi polimerice, sunt:
1. Suprafața de lucru
– trebuie să fie curată și fină, fără nici un fel de model.
– lutul polimeric poate dăuna lemnului sau chiar și plasticului, în timp. Unele tipuri de lut polimeric devin destul de lipicioase în timpul modelării. De aceea recomand să nu modelați direct pe birou sau pe masă.
– puteți improviza o suprafață de lucru dintr-o carte sau revistă în format A3, care are coperți tari, înfășurată în folie de aluminiu.
– o bucată de gresie/faianță/marmură/sticlă fină, este o foarte bună alegere, pentru că se și curăță ușor.
– altă soluție ar fi o tablă pentru copt vinete (asta folosesc eu acum) învelită și ea în folie de aluminiu. :D Are și o coadă, ceea ce o face ușor de manevrat (și e bună și ca suport pentru căști când nu modelez :P).
– ideal ar fi să fie subțire și bine ascuțit.
– eu am folosit la început de tot un cuțit obișnuit, dar datorită formei lui, lutul se lipea deseori și nu puteam tăia niciodată bucăți drepte.
– momentan eu folosesc acest set de cuttere, subțiri și flexibile:
3. Ac
– acul este foarte util pentru bijuteriile care au nevoie de găuri, pentru trasat linii ajutătoare sau chiar detalii, pentru a “apuca” și poziționa bucăți mici de lut polimeric.
– când m-am apucat de modelat am folosit pentru mult timp un ac de cusut gros. Acesta are două dezavantaje: este scurt, ceea ce-l face greu de manevrat, și înțeapă rău dacă nu suntem atenți.
– un compas cu ac mai lung ar putea rezolva problemele acului de cusut.
4. Tavă
– orice tavă de aragaz e bună, de preferință una mai întinsă, dacă facem multe chestiuțe odată.
– e important ca fundul tăvii să fie perfect plat, ca să nu schimbe forma obiectelor modelate.
5. Cronometru
– recomand folosirea unui cronometru de fiecare dată când coacem ceva.
– eu folosesc cronometrul de la telefon; cred că toate telefoanele din ziua de azi au așa ceva. :D
Unelte opționale, care ușurează munca semnificativ:
1. Un set de instrumente pentru sculptură sau modelaj
– se gasesc din materiale diferite (lemn, plastic și metal) și la prețuri diferite.
– cu cât setul are mai multe unelte, cu mai multe forme, cu atât mai bine. Eu am un set cu 11 piese, din metal, cu mânere de lemn. Îmi place că metalul taie bine și nu se strică în timp, iar lemnul nu alunecă din mână. :D
– unele dintre ele au și unelte cu ac la unul din capete sau cu o periuță. Acul este foarte util la găurit, iar periuța este perfectă pentru unele texturi.
– un fel de făcăleț pentru lut polimeric. :D
– este foarte bun la întins, mai ales când vrem să obținem o grosime cât de cât uniformă pe toată suprafața lutului și fără urme de degete.
3. Forme
– aceste cuttere ne vin în ajutor atunci când vrem sa tăiem bucăți de lut polimeric de aceeași formă.
– se găsesc atât seturi cu forme de bază (cercuri, pătrate, steluțe etc.) cât și cu forme speciale (brăduți, Moș Crăciun, clopoței, animăluțe etc.).
4. Termometru
– e foarte util atunci când nu suntem siguri de cuptorul nostru; ne poate ajuta să ne dăm seama cât să ținem lutul în cuptor sau când să întredeschidem ușa de la aragaz. :P
5. Matrițe
– eu nu folosesc și nici nu mă omor după ideea de matriță cumpărată, dar chiar și ceva ce iese dintr-o matriță poate fi transformat într-un obiect unic și personalizat, dacă apelăm la creativitate și nu doar folosim matrița pur și simplu. ;)
Unelte profesionale:
– din păcate nu pot vorbi despre ea din experiență, dar din ce am văzut în tutoriale, ușurează munca enorm.
– bucățile de lut ies la aceeași grosime.
– se pot obține cu ușurință degradeuri care cu mâna liberă sunt, probabil, imposibil de obținut.
– se pot amesteca foarte usor culorile, fără să ne chinuim mâinile. :P
2. Hârtie abrazivă
– se folosește pentru finisare, pentru a scăpa de eventuale urme, colțuri ascuțite etc.
3. Bead roller
– este foarte util pentru cei care fac multe mărgele.
– exista mai multe feluri, pentru mărgele în diverse forme: rotunde, ovale, duble etc.
4. Clay extruder
– un instrument asemănător cu punguța aia cu multe capete pe care o folosim la decorat prăjituri. :D
– ne ajută să obținem bucățele de lut polimeric de diverse forme.
5. Coli pentru texturi
– vrem ca obiectele create să aibă aspect de lemn sau de piele de crocodil? Aceste coli vor face fix asta pentru noi cu doar o simplă presare. :D
6. Cuptor electric
– cu timer și temperatură reglabilă. :P
Să nu uităm de cele mai importante unelte, pe care nu le putem cumpăra de nicăieri, mânuțele noastre! :D Cu cât lucrăm mai mult, cu atât mai multă îndemănare căpătăm.
Așa că, fie ca sunteți la etapa uneltelor de bază, la cea a uneltelor opționale (ca mine :P) sau la cea a uneltelor profesionale, vă doresc spor, inspirație și cât mai mult timp pentru modelat! :D
[[[REMBRANDT]]]
super articolul! :D desi aflasem intre timp de toate cele mentionate de tine aici (dupa ore in sir de cautari pe net, lungit ochii prin magazinele de profil, propria experienta etc), e foarte bine ca acum le putem gasi intr-un singur loc. :D multumim, alina :*
Foarte bun articolul! dar am si eu o problema. Am cumparat niste fimo, l-am desfacut, am lucrat ceva din el, l-am pus inapoi in pungutele lui si inca intr-o punguta (pt siguranta – am un baietel cam curios) si l-am pus la loc sigur. Aseara, simtindu-ma putin mai inspirata decat de obicei, le-am desfacut sa fac ceva si … surpriza! Erau bolovan de tari si oricat am incercat se zobeau foarte tare. Ati putea sa-mi spuneti care ar putea fi cauza? Multumesc mult!
Asta e ceea ce se intampla cu luturile polimerice pana la urma, oricat de bine ar fi pastrate. Cum lutul obisnuit se usuca in timp pentru ca se evapora apa din el, luturile polimerice se usuca pentru ca se evapora lichidul uleios care le face atat de usor de modelat.
Pentru a face lutul polimeric moale din nou poti sa il amesteci fie cu FIMO Soft, fie cu FIMO Mix Quick, care e facut special pentru asta.
Spor! :D