<Cine se află în spatele numelui “Ioio butic”?
Eu mă aflu :D, Ioana Sava. IoIo vine de la Ioana – iar butic de la un loc cu lucruri deosebite, unicate şi lucrate manual.
Care este background-ul tău şi ce îţi mai ocupă timpul, în afară de “Ioio butic ” ?
Ca şi profesie sînt regizor de teatru dar în ultimii ani m-am orientat spre arta artizanală. Am învăţat genuri şi stiluri de artă manuală utilizînd pe de-o parte zona de textile broderie, ţesut la goblen, folosind în special margele, pietre şi cristale; iar pe de altă parte zona de metal folosind împletire, modelarea şi răsucirea sârmei şi a zalelor. Mi-am perfecţionat aceste tehnici imprimându-le personalitatea mea. Am preferat originalitatea şi unicatul în defavoarea cantitativului. În magazinul meu vei găsi mai ales bijuterii şi accesorii unicat, realizate în design propriu.
De asmenea stilul meu este unul al preocupării pentru detaliu şi bogăţie. Bijuteriile mele sînt în mare măsură lucrate în multe detalii şi foarte migălos realizate.
Dacă ar fi să vorbim despre perioada de început, care ar fi primul obiect creat de tine ?
Primul obiect a fost o tapiserie în lina, usor abstract. Seamănă cu o hartă geologică.
Cum se desfăşoară o sesiune de lucru?
Sesiunea de lucru este un termen pe care nu îl folosesc pentru că eu “lucrez” pentru bucuria de a realiza obiecte de artă, nu am program între anumite ore.
Dacă vrei îti pot ”descrie” naşterea unui obiect. El prinde viaţă în imaginar şi acolo îi definesc cele mai mici detalii, aleg tehnica şi materialele cele mai potrivite pentru a deveni mare, frumos, viu. Apoi îl desenez, îi schiţez punctele de importanţă, de “tensiune” dramatică.
Alegerea materialelor ţine mult de starea de spirit, de influenţa lucrurilor văzute recent eventual sau devreme. (de exemplu un album de artă sau un concert îmi creează anumite imagini şi forme pe care le modelez în bijuteriile mele)
Ai o creaţie preferată? Care ar fi povestea ei?
Fiecare obiect pe care il creez este cel mai frumos de pînă atunci în momentul în care prinde viaţă. Şi mă bucur de el de parcă ar fi viu. Aşa că nu pot spune că e unul mai frumos ca altul ci fiecare este diferit, plin de emoţiile lui specifice. Ca sa te citez “fiecare are povestea lui”.
Ce tehnică nouă de lucru ţi-ar plăcea să înveţi?
În prezent – dupa 4 ani de învăţătură (în fiecare zi învăţ câte ceva nou fie că ţine de tehnică, de mod de realizare sau de viziune asupra artei) simt că acopăr acele tehnici prin care mă pot exprima variat şi utilizând diversele materiale pe care îmi place să le modelez.
Care e cel mai important lucru pe care l-ai învăţat de când creezi?
Invăţătura este ca şi creaţia. Ai învăţat ceva, face parte din tine. Nu pot cataloga ceva fiind mai mult sau mai puţin ca altceva. Invatatura de până acum mă defineşte ca fiind ceea ce sînt, gîndesc, creez acum. Mîine voi fi alta, mai bogată, sper.
Care a fost reacţia prietenilor când au aflat că te-ai apucat de hand-made?
Eu nu aş numi hand made creaţia artistică. Consider arta ca o manifestare personală, nu ca un mod de a comercializa produse lucrate manual. De aceea nu realizez obiecte de serie.
Care ar fi combinaţia de culori care te reprezintă?
Nu există o caracteristică a mea, doar o amprentă artistică a personalităţii mele. Îmi plac toate culorile şi le folosesc în mod specific în fiecare obiect creat.
Amprenta mea artistică este una de aspect, de suflu de stil, nu de culori sau modele “pre concepute”.
Cum ţi-ai caracteriza creaţiile în 3 cuvinte?
Vii, emoţionale, destinate (fiecare obiect are un om pe care îl alege, şi care o alege, e o relaţie emoţională între “cumparator” şi obiect)
Hobby sau afacere? Crezi că la ora actuală handmade-ul poate reprezenta un mijloc de trai?
Arta nu e un hobby, e un mod de a trăi şi a te exprima.
Faptul că obiectele create de artişti se vând nu înseamnă afacere, înseamnă – în societatea bazata pe bani – modul de trai al creatorilor. Este absolut normal ca un artist să îşi vândă creaţiile aşa cum un fierar işi vinde feroneriile. Fiecare dă societăţii ce are mai bun în el. Moneda de schimb este banul.
Cum abordezi partea de business a activităţii tale? Cum îţi promovezi creaţiile?
Expoziţii, promovare on line şi mai ales din “gură în gură”. Cei care au cumpărat răspândesc vorba bucurându-se de ceea ce au cumpărat şi aşa atrag prieteni şi cunoştinţe care vor şi ei să intre în contact sau chiar să aibe creaţiile mele.
a href=”http://blog.breslo.ro/interviu-cu-ioio-butic/wire-woven-spirals-and-leather-3″ rel=”attachment wp-att-28437″>
Ce sfat ai da unui începător pe Breslo?
Să îi placă ceea ce face şi să facă din pasiune, să daruiască ce are el mai bun. Să o facă pentru că altfel nu poate respira.
Ai un artist preferat, care te-a inspirat şi pe care il priveşti cu admiraţie?
Iţi voi răspunde ca şi la întrebarea cu învăţătura, toţi cei pe care îi admir, sînt cei de la care am învăţat, cei care m-au modelat artistic, creativ, intelectual. Nu doar reprezentanţi ai artei decorative ci filozofi, muzicieni, poeţi, înţelepţi dar mai ales natura insăşi. Simplu şi direct: să priveşti şi să vezi, să asculţi şi să auzi.
Ce planuri de viitor ai, unde te vezi peste 10 ani?
Nu îmi fac planuri pentru că a dărui este o inspiraţie de moment. Nu o poţi preconiza, eşalona în viitor. Îmi doresc să fiu vie, la nivel artistic.
Frumos interviu,minunate creatiile,
congrats, Ioana:) ma bucur ca am aflat atatea din culise:)
Multumesc frumos de vorbe si ginduri bune
Multumesc mult de ginduri si vorbe frumoase! Ioana