Scones este o specialitate englezească ce aduce la consistenţă cu o pâine micuţă, dar mult mai pufoasă şi uşor îndulcită. Englezii o servesc de obicei la ora ceaiului, de cele mai multe ori cu ceva dulceaţă alături.
Sunt foarte practice, mega rapid şi simplu de făcut, iar în plus pot fi făcute în combinaţii din cele mai diverse, atât sub formă de desert cu fructe uscate ori scorţişoară cât şi sub formă de aperitiv cu brânză, măsline, ceapă ori chiar şuncă.
De data asta eu am ales varianta lui Chez Mazilique de Scones cu stafide… Foaaarte pufoase şi incredibil de delicioase!
Aşadar nu vă mai ţin de vorbă… Reţeta dragii mei este următoarea:
Ce ne trebuie:
275g de făină
3 linguriţe de praf de copt
o jumătate de linguriţă de sare
65 de grame unt
50g de stafide
un ou
40g de zahăr
150ml de smântână dulce (30%)
Cum am procedat…
…Am amestecat făina cu praful de copt şi o jumătate de linguriţă de sare. Am adăugat unt rece de la frigider tăiat în cubuleţe pe care l-am mixat cu făina. Apoi am adăugat stafidele.
În alt bol am bătut un ou cu zahărul, apoi am adăugat smântâna dulce. Am încorporat în făină compoziţia din bol şi gata a fost aluatul.
Aluatul l-am întins apoi pe o suprafaţă pudrată cu făină. Foaia rezultată trebuie sa fie groasă cam de 3 cm, după reţeta lui Mazilique.
Se taie apoi din aluat forme rotunde cam de 5cm diametru , se pun în tavă pe o foaie de copt şi se lasă 15 minute la cuptorul încins la 220 de grade…
…ca apoi să iasă umflate, pufoase şi rumene. :D
… Aşadar care e specialitatea voastră pe ziua de azi? …
:D
Cu drag,
Sunt super! Calde, cu putin unt sau frisca niste dulceata de capsuni sau zmeura….
Trebuie sa fie nemaipomenit de bune ! Felicitari pentru reteta, Diana.
Da, sunt foarte bune, foarte pufoase mai ales! ;)
Si multumesc frumos de aprecieri, Aura! te pup
Am mancat in Anglia, cu ceai, dulceata din fructe de padure si smantana, si mi s-au parut fabuloase. Am luat reteta, dar cum era cu faina care creste singura (la ei se gaseste la supermarket asa, gata preparata), mi-a fost lene sa calculez cantitatea de praf de copt raportat la cantitatea de faina din reteta si am tot amanat. Cand am vazut reteta ta, Diana, mi s-au trezit amintiri dulci si pufoase si m-am hotarat sa fac si eu scones. Cred ca a durat cam 30 minute, cu tot cu coptul, si au iesit divine!!! Eu nu am avut stafide, iar de portionat, le-am taiat cu o cescuta mica. Au iesit incredibil de pufoase si parfumate, iar la cantitatea de zahar din reteta sunt chiar destul de dulci, nu trebuie decat un pic de dulceata de fructe acrisoare si totul e perfect! Cu un ceai negru alaturi sunt un adevarat festin al simturilor! Multumesc pentru reteta, Diana!