Îmi este dor de mamaia mea. Mi-e dor de toate bunătățile pe care le făcea; de la înghețata de casă la tortul de mere, îmi este dor de ea. Mi-e dor de balconul ei plin de minunății. De câte ori mergeam în vizită, fugeam pe balcon să văd ce mai are, și ce surpriză găsesc. Un balcon plin cu bunătăți, cu provizii de toate felurile, cu prăjituri puse “bine” și cu multe borcane de socată. Socată bună, colorată și acidulatăăăă!
Băutura asta mi-a însoțit copilăria, cum probabil v-a însoțit pe mulți. Mi-a răcorit verile, setea și clipele de dor. Mă fascinează să văd cum fiecare casă are propria socată, cu rețete reinventate și gust diferit. Unora le place nefermentata, altora le place acidulată. Indiferent cum ar fi, băutura asta face parte din cultura noastră, din balcoanele noastre.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Înainte ca soarele să se ascundă după norii deși, am apucat și am cules câteva flori de soc pentru că îmi era dor.
– un borcan 10 litri
– lingură cu coadă lungă
– 1 kilogram zahăr
– 12-15 flori soc
– 1 kilogram lămâi
– 2 portocale
– 15 boabe de orez
Cam așa făcea mamaia mea. Lămâile, portocalele și florile se spală de praf și alți locuitori. Lămâile și portocalele se taie felii. Apoi se pun toate în borcan, pe rând: florile, citricele, zahărul și boabele de orez. Orezul este folosit pentru fermentare în loc de drojdie. Se umple borcanul cu apă și se așează pe balcon :) la soare !
Deasupra se acoperă cu un tifon. Se amestecă în el în fiecare zi, dimineața și seara cu lingura de lemn. În 3-4 zile este gata, în funcție de vreme. Dacă este foarte rece (ca acum) se merge și până la 5 zile, dar trebuie gustată între timp.
Când este gata, se strecoară prin tifon și se păstrează în frigider la rece. Pentru zilele caniculare, înainte de servire, se bagă paharul gol la congelator 2-3 minute.
La sfarsitul articolului este ilustrat procesul, cu mențiunea că am făcut o variantă de dietă :) , cu îndulcitor și fără portocale.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Mici și delicate, dar cu o savoare nemaipomenită, florile de soc sunt o adevărată farmacie a naturii. Se culeg doar în zilele cu soare și dacă doriți păstrarea lor pe mai mult timp, se pot usca la umbră cu distanță între ele, într-un singur strat.
Socată este un medicament ce poate fi administrat în diverse probleme de sănătate. Având o puternică acțiune depurativă, socată ajută la eliminarea surplusului de apa din țesuturi și, implicit, a toxinelor din organism.
Șocata este indicată și în combaterea constipației, abceselor, infecțiilor urinare și renale. Pe timp de iarnă, puteți consuma ceai de șoc, un remediu naturist cu aceleași proprietăți terapeutice ca și socată.
Spor la treabă!
s-a dus profilul dietetic cu prajiturica de alaturi :). cred ca o sa incerc si eu reteta, daca fac rost, printr-o minune, de flori de soc.
Prajiturica am “imprumutat-o” de la sot ptr poza:)
Ce faaaain arata!
Gata, jumulesc socul din curte si il transform in licori de vara:))
La fix vine reteta asta, tocmai am primit azi niste soc! Maine experimentez :)
ce dragut nu vrei sati faci magazin sa vinzi socata:))?
:) pai magazin am deja.