13 Comments

  1. Da, ma alatur invocatiei soarelui:)
    Foarte frumoase obiectele alese!

    April 12, 2011
    Reply
  2. queenBEAD said:

    Soarele va iesi cand va vrea Bunul nostru Dumnezeu nu cand il vom invoca noi…pacat ca niste ”crestini” ca noi se gandesc la invocarea soarelui chiar in post, chiar si in gluma. Prin glumele astea ”nevinovate” vine ispita :) si ne gandim la invocarea tampeniilor.
    Nu dati cu rosii, este parerea mea si nu vrea sa ofenseze pe nimeni.

    April 12, 2011
    Reply
  3. dar ce zici de taierea porcului, queenbead, un ritual sacrificial pagan adoptat fara probleme de crestitni chiar in post.

    April 12, 2011
    Reply
  4. gabriel87 said:

    Dar ce ziceti de GLUMA, stiti voi….aiai tot mai rar intalnita…ca na , vremurile nu ne permit!
    Ca doar nu ma apuc sa-mi bag belciuge in nas ca sa apara soarele :))))
    Pacatoasa de mine!

    April 12, 2011
    Reply
  5. Little.Ana said:

    Foarte fain articolul. Felicitari! Esti o adevarata artista, atat prin bijuterii cat si prin cuvinte. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar textele de genul asta trebuie citite printre randuri pentru ca sunt pline de metafore. Si, la urma urmei… imaginatia nu trebuie sa aiba limite. Povestile, desi.. le citim cu placere, nu le credem. Asa si aici. Frumusetea consta in expresie, in potrivirea gandurilor, a ideilor, in crearea unei lumi imaginare care ne permite sa visam. Si bunicii nostri mai fac “ritualuri” considerate pagane… cum ar fi deochiul, sau varsa cativa stropi de apa daca au rasturnat sarea pentru a evita certurile… dar asta nu inseamna ca ne abatem de la credinta si de la calea dreapta data de bunul Dumnezeu. Sunt obiceiuri inradacinate, din tata-n fiu… si nu fac rau nimanui. Fac parte din cultura noastra, din traditia populara! Iar un popor fara traditie si fara obiceiuri.. nu e popor! Iar un scriitor… are voie, prin natura meseriei sa fabuleze. Oricat! Drept dovada: “Iesi, copile cu parul balai, afara si rade la soare…doar s-o indrepta vremea.”
    Felicitari! Si pentru creatiile mesterite si pentru cuvintele frumoase cu care ne incanti din cand in cand!

    April 12, 2011
    Reply
  6. zozole said:

    Ispita apare sub orice forma si cred ca singura forma prin care putem sa o excludem din viata noastra e sa ne izolam,dar hei,cine e mai demn de apreciere?Cel care face fata cu stoicism tuturor ispitelor pamantului sau cel care fuge infricosat din fata lor?
    Pana atunci, super post, si sunt total de acord cu tine Bohemian,cand spui ca te-ai saturat de perioada asta friguroasa si mohorata.
    Sa vina varaaaaa!!!

    April 12, 2011
    Reply
  7. peafowlady said:

    Daca jertfa in carne chiar functioneaza, ma ofer eu. Dar nu in nas, ca nu mi-ar sta bine deloc. Conditia e una singura: cand il pun, sa fie soare! Cand ma plictisesc si il scot, sa ninga! Deja imi imaginez ce ravagii as face : )))

    @queenBEAD: Eu una nu tin post si nu cred in dumnezeu, deci nu ma simt ofensata : )

    April 12, 2011
    Reply
  8. Live said:

    Din câte ştiu, toate popoarele străvechi aveau Cultul Soarelui. E firesc să fi fost aşa şi, cumva, încă să fie(fără soare ne-ar fi cam greu să existăm…greu către imposibil). Sub sărbătorile de acum creştine, se “ascund” sărbători care vin din vremuri aproape de “începuturi”(vedeţi şi ce spune Lady…) De altfel, Naşterea Lui Iisus a fost stabilită să se serbeze pe 25 decembrie, nefiind, de fapt, atunci, ci dorindu-se a se înlocui sărbătorirea solstiţiului de iarnă. Dacă ne gândim un pic şi la colindele noastre, care vorbesc despre flori de măr…
    Apoi, Soarele este prezent în multe simboluri mult folosite în ritualuri creştin-ortodoxe, cum ar fi, de exemplu, cele de pe colivă. Oriunde este adus un cerc ca şi simbol, avem acolo Soarele.

    April 13, 2011
    Reply
  9. ralurad said:

    Foarte corect, Live, eu intotdeauna am fost socata, este inimaginabil ca au fost secole in care nimeni nu citea nimic in afara de biblie, de fapt le era citita de altii, cam cum doreau acestia….. in ce forma o fi fost pe atunci…….daca ar fi fost minim accesul la informatie, cred ca toti oamenii ar fi luat de acolo simplu si clar, metaforele….este cea mai plina de metafore scriere din cate exista, si da este in proportie covarsitoare bazata pe rituri si rituale stravechi….de milenii. Multi dintre noi nu mai stiu sau nu au vointa sa citeasca de fapt ce sarbatoresc……..

    April 13, 2011
    Reply
  10. Live said:

    Pe vremuri, păstrătorii tainelor erau iniţiaţii, care foloseau cunoştinţele întru binele oamenilor. Între timp, păstrători au devenit cei care vor să manipuleze oamenii, întru propriul lor bine. Care bine înseamnă, în principiu, bani. Bani=mijloc de a căpăta putere. Putere asupra altora.
    Cât despre simboluri străvechi…nu ar fi rău să ştim că şi Crucea, dar şi Svastica sunt simboluri “împrăştiate” pe întreg Pământul, din foarte vechi timpuri. Svastica nefiind, de fapt, deloc simbol nefast. A fost “confiscată” şi i s-a “întors” semnificaţia.

    April 13, 2011
    Reply
  11. afterforever said:

    :))…un articol savuros ca de fiecare data:)))

    Nu obisnuiesc sa postez dar cand vazui ditamai discutia iscata in urma nevoii de soare, am zis ca deh, e musai sa ”subscriu” si sa ma ofer spre gaurire:)

    peafowlady, nici ca puteai sa spui lucrurile mai pe sleau…si la asta subscriu:))

    April 13, 2011
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *