Avem tot mai des impresia că nu ne mai ajunge timpul pentru a îndeplini ceea ce ne propunem şi ceea ce ne-am dori să realizăm. Poate e vorba doar de lipsa de organizare şi de a şti cum şi când să punem în practică unele activităţi care ne-ar aduce nu numai satisfacţie personală de reuşită dar şi o bunăstare generală la care nu ar fi rău să ne gândim.
Câţi dintre noi au oare acel automatism de a recicla pe care îl tot dezbatem? Nu e uşor desigur să îţi organizezi viaţa pentru a fi mereu pregătit să sortezi deşeuri şi să refoloseşti o parte din ceea ce ai putea arunca.
Reciclarea ar trebui să fie un stil de viaţă şi nu o datorie chinuitoare.
Şi înţelegem mai bine acest mesaj după ce vizităm magazinul anartivism. Odată articole vestimentare aşezate pe umeraşe devenite acum accesorii colorate şi original combinate pentru a ne oferi acel non-convenţional pe care nu îl găsim decât printre aceste piese create de un artizan cu personalitate.
Am stat de vorbă cu cea care crează accesoriile din magazinul anartivism şi care ne-a povestit cât de mult înseamnă pentru ea a reutiliza piese de vestimentaţie pentru a le repune în alt context cu o semnificaţie la fel de puternică precum personalitatea ei.
Cum a început pasiunea pentru accesoriile din materiale reciclate?
De fapt, inceputul a fost axat pe articole vestimentare, viziunea pentru accesorii venind in urma cu doar 2 ani. Am inceput acum 8 ani, cand am gasit prin casa niste haine pe care nu le mai foloseam si, fiind pasionata de moda si lucrul manual, m-am gandit `de ce sa le arunc cand le-as putea transforma in altceva, ceva nou?` Si asa am inceput sa transform rochiile in bluze, fustele in genti, sa asamblez mai multe piese vestimentare din care sa rezulte un singur articol sau sa pictez materiale in modele inedite. Avand aceasta pasiune pentru vestimentatia neconventionala, armonioasa si artizanat, fiind in acelasi timp si un sustinator al reciclarii/reutilizarii, un promotor al protectiei mediului/ecologiei, am decis ca dupa realizarea a 50 de articole (aproximativ), sa le `scot la lumina`. Asadar, prima iesire a constat intr-o expozitie permanenta de 2 ani in foaierului unui teatru Bucurestean (teatrul Act), creand practic decorul foaierului cu piese pe care le rulam pe masura ce mai lucram. In 2006 a urmat prima mea prezentare de moda continand articole reciclate, de altfel prima de acest gen din tara la vremea respectiva, in cadrul unui eveniment desfasurat la Univ. Petrol-Gaze din Ploiesti. De aici, au urmat multe alte evenimente precum expozitii, prezentari, scenografie, participari in cadrul unor festivaluri pentru tineri designer, targuri in tara si in strainatate, ateliere, mobilitati europene pentru tineri antreprenori sociali, articole in media din Romania si din Franta si concursuri pe tema protectiei mediului/ecologiei.
Cum anume îţi alegi materialele cu care lucrezi şi cât de mult te inspiră ele în procesul de creaţie?
Nu as putea spune ca imi aleg materialele de lucru. Pentru mine este important sa fie o piesa veche, uzata, careia sa-i pot reda viata. Daca ar fi sa aleg cateva tipuri de materiale preferate, as spune jeans-ul deoarece este foarte versatil, in orice l-ai transforma arata impecabil, neconventional, universal valabil. Prefer de asemenea materialele lucioase, exotice, stil oriental, african pentru frumusetea si varietatea coloristica.
In cadrul procesului de creatie, pentru mine nu exista o metoda de lucru, vad pur si simplu articolul nou ce trebuie `scos` din cel vechi si ma apuc de treaba. De altfel, nu sunt absolventa de design si nu desenez niciodata produsul pe hartie. Consider ca este imposibil sa redai pe hartie viziunea ta integrala si toate detaliile ce pot iesi din niste maini dibace.
Colier Lotus
Faptul că reciclezi materiale textile din diferite piese vestimentare este important pentru tine şi în ce măsură te preocupă caracteristicile eco ale creaţiilor tale?
Dupa cum am mentionat deja, inceputul a `tasnit` tocmai din dorinta de a nu produce deseuri si a reutiliza in mod creativ. Am dezvoltat acest concept pe parcursul anilor, pe numele sau de AnARTivism (Ana+Arta+Activism) tocmai din acest impuls creativ si sustenabil deopotriva. Creatia hand-made ce-mi apartine este un tribut adus metodei de lucru, stilului vestimentar neconventional şi avangardist ce ma caracterizeaza, este insa si un manifest si totodata un indemn la o gandire mai profunda asupra transformarii, a reciclarii, a folosirii creatiilor deja existente si a aducerii lor in noi forme. Este un demers in favoarea protejarii mediului si impotriva hiper-consumerismului.
Ma preocupa problematica mediului si a ecologiei, de aceea ma intereseaza in mod deosebit ca, prin arta mea angajata sa incurajez responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are in societate, creativitatea si inovatia si nu copierea unor pattern-uri deja existente. Foarte importanta este ideea/mesajul din spatele conceptului de AnARTivsm.
Bazat pe acest principiu sustenabil, AnARTivism incearca sa incumbe principiile unui pret equitabil bazat pe imbinarea intr-un echilibru perfect a celor 3 factori esentiali -> forta de munca –> timp si ustensile, autenticitatea/originalitatea/creativitatea si accesibilitatea cumpararii produsului.
Te rog să ne spui câteva cuvinte despre Conferinţa Internaţională a Tinerilor Antreprenori la care ai participat.
Intalnirea Tinerilor Antreprenori Sociali din zona Euro-Mediteraneeana a avut ca scop facilitarea intalnirii intr-un spatiu comun a tinerilor din diferite tari ale regiunii Euro-Mediteraneene pentru a face schimb de informatii, experiente, bune practici si a descoperi interese comune cu privire la nevoile si dificultatile ce-I privesc direct ca prezenti/viitori antreprenori sociali. Obiectivele principale s-au axat pe facilitarea networking-ului intre tarile zonei Euro-Mediteraneene, pe promovarea unei atitudini antreprenoriale printre tineri ca instrument de transformare sociala, pe incurajarea creativitatii, inovatiei, gandirii critice si a dialogului intercultural si pe imbunatatirea situatiilor dificile cu care se confrunta tinerii cand pornesc pe drumul antreprenoriatului social.
In cadrul intalnirii, au fost alesi 32 de tineri antreprenori din peste 500 de aplicanti, tineri din 15 tari Euro-Mediteraneene, din diferite domenii de activitate, de la educatie, jurnalism, problematica refugiatilor sau a femeii in societate, pana la arta sustenabila.
Personal, am participat chiar cu initiativa pe eco-design – AnARTivism, facandu-mi o deosebita placere, fie sa intalnesc tineri cu initiative similare si sa stabilesc proiecte comune, fie sa-mi completez cunostintele `extrase` din alte domenii de activitate. Intalnirea a fost extrem de bogata informational in ce priveste tema principala – antreprenoriatul social -, constructiva si productiva din punct de vedere al schimbului de experiente si al diversitatii culturale. Totul completat de locatia magnifica unde ne-am desfasurat evenimentul -> minunatul oras Barcelona, vizitarea lui dar si a imprejurimilor.
Pe aceasta cale, doresc sa incurajez tinerii cu initiativa sa nu rateze oportunitatile de mobilitate europeana/internationala pe teme ce-i intereseaza direct, deoarece, prin aplicarea metodelor specifice educatiei non-formale si intr-un cadrul intercultural, ele valoreaza mai mult decat orice curs sau carte citita.
Be First to Comment