Într-o horă fără de sfârșit se învârt timpul și anotimpurile, trec stoluri de rândunele, trec nori și stele căzătoare, iubim, ne despărțim, ne întâlnim din nou, mișcarea înseamnă viață până la urmă.
De ce este Pâmăntul rotund? De ce este Soarele rotund? Care este punctul cel mai stabil al unui cerc? Să fie în centru sau nici nu contează prea mult atunci când privim o picătură de rouă care se sprijină de un fir de iarbă. Pentru că ceea ce ne interesează pe noi este mai degrabă visul și imaginația a ceea ce mintea noastră vrea să compună dincolo de aparențe.
Și atunci intrăm într-o lume în care timpul nu este cel mai important reper așa cum se întâmplă în lumea noastră terestră. Dar tot cercul este cel pe care ne aranjăm călătoriile imaginare pentru a putea reveni din nou în realitate.
Un cerc poate deveni un inel…sau două, gemene…sau diferite. Din lemnul care a trecut prin mainile unui artist si care i-a netezit forma, i-a perfecționat infinitul.
Inel din lemn de mutenye
Am stat de vorbă cu artizanul din magazinul SeptembrieCandva, cel care a realizat aceste minunate inele din lemn, pe care l-am întrebat cum a început pasiunea pentru lucrul cu lemnul, cum își alege materialele și cât de importantă este caracteristica eco a creațiilor lui.
’’In urma cu ceva vreme, de ordinul anilor, realizam mobila din PAL la comanda. Pentru a fi capabil sa prezint clientilor un proiect care sa-i atraga si sa spuna da, vrem mobila asta, scormoneam des revistele de design interior si site-urile pe acelasi profil. Numai ca, incet incet am realizat ca ceea ce-mi placea tot mai mult erau piesele de mobilier realizate din lemn masiv, in detrimentul celor realizate din PAL, care aveau si ele farmecul lor, dar mi se parea cam amagitor si de scurta durata, in functie de trendul de moment si in permanenta schimbator.
In cele din urma mi-am pierdut pasiunea fata de ceea ce faceam, iar acest amanunt plus cateva probleme de sanatate care imi ingreunau manipularea corpurilor grele de mobilier plus alte cateva datalii strict personale si subiective, au contribuit la decizia mea de a renunta la productia mobilierului din PAL. Stiam ca pentru a lucra cu lemnul erau necesare utilaje si un cu totul alt proces tehnologic, dar asta nu m-a impiedicat sa nu ma documentez in aceasta privinta, astfel ca mi-am alimentat pasiunea fata de lemn si respectul pentru cei care sunt capabili sa lucreze cu el. Insa din acel moment pana in prezent nu am realizat decat cateva piese mici din lemn masiv, din esenta de brad pentru ca oferta in regim retail este foarte foarte slaba pe piata romaneasca. Din aceasta ultima cauza mi-am indreptat atentia catre lemnul reciclat din paleti, si ma mandresc ca pe balcon am o minunata bancuta ralizata din el.
Inele pereche realizate din lemn
Inel din lemn de cires
Bun, destul cu acest episod care iti raspunde la prima intrebare, mai adaug totuci ca la un moment dat pasiunea mea pentru fotografie a facut cunostinta cu pasiunea pentru lemn, s-au placut si a rezultat astfel transferul de fotografie pe lemn. Si cum nu era necesara o cantitate mare de lemn pentru asta, am inceput sa ma milogesc in stanga si dreapta pentru ramasite, am pus-o chiar pe bunica-mea din Moldova sa-mi trimita cateva bucati de scandura veche de nuc de prin curtea ei. la finalul acestei etape, pe care am pus-o pe pauza, m-am ales cu ramasite si mai mici de lemn pe care nu m-am indurat sa le arunc chiar daca imi erau inutile. Amintindu-mi intr-o zi oarecare ca mai demult purtam inel de argint, intr-un acces de plictiseala am decis sa imi fac un inel din lemn de nuc. La scurt timp insa acesta s-a rupt, si pentru ca imi placuse tare mult, n-am reusit sa trec peste disparitia lui si sa ma resemnez, si cum sunt o fire autodidacta, am inceput sa caut o rezolvare a acestui impediment, pe care am si gasit-o sub forma inelelor din lemn indoit.
Pe langa faptul ca pentru realizarea lor sunt pierderi minime, acest procedeu mai are un avantaj major pentru mine: o mai mare diversitate de esente lemnoase, pe care le-am gasit din pacate numai peste hotare sub forma de lemn feliat la 0.6 mm grosime, numit furnir.
Inel din lemn de nuc
Consider ca cele scrise pana acum iti raspunde si la a treia intrebare cu referire la peocuparile mele fata de carcateristicele eco, iar pentru a doua intrebare, materialele le aleg in functie de capacitatea lemnului de reflexie odata finisat si de culoarea lui, aceasta fiind hotaratoare si cand aleg piatra pentru insertie.’’
Inel din radacina de nuc si lemn de nuc satinat
Frumos… totul: conceptul, inspirata introducere a articolului si povestea acestui septembrie! Felicitari!
multumesc Gaby :)
Multumesc si eu Gaby. :)