Ne poți spune mai multe despre cine e creatoarea lucrurilor pictate cu grijă și talent pe care le putem admira în magazinul Istoriato ?
Sunt absolventă a cursurilor Universităţii de Artă Bucureşti la clasa profesorului Sorin Ilfoveanu şi am terminat şi masteratul la profesorul Cătălin Bălescu, ambele cu specializarea pictură. Am expus de mai multe ori în formulte de grup şi pe cont propriu. Dintre expoziţiile personale le pot aminti pe cele din Canada, la Estudio Luna Gallery şi la Warehouse Arworks, în Winnipeg sau la Bucureşti cu proiectul Ţesătura umană la UNA Galeria. În prezent, alături de picturile pe pânze, pictez obiecte decorative şi functionale din porţelan sub brandul Istoriato – Alchimia viselor.
Care ar fi povestea acestui nume?
Literal, Istoriato înseamnă „cu o poveste în sine“, „care conține o poveste“. Este un stil de pictură care imită picturile de șevalet renascentiste iar subiectele sunt preluate din povești biblice, istorice sau mitologice. În această perioadă, pentru prima dată în Europa, articolele de ceramică depășeau funcționalitatea lor practică și deveneau obiecte de artă.
Alchimia viselor – amintește de transformarea prin care trece fluturele pentru a deveni forma sa finală încântătoare și, în aceeași manieră, de transfigurarea care are loc o dată cu pictarea unui obiect alb, din porțelan. Se petrece un proces alchimic, care schimbă felul nostru de a percepe un obiect pe care-l considerăm simplu. Funcționalul devine artă, tușele trezesc la viață frumosul și animă suprafața albă.
Care este background-ul tău şi ce iţi mai ocupă timpul, în afară de crearea lucrurilor pe care le putem admira în magazinul tău ?
Timpul mi-l ocup cu proiectele mele de pictură, care necesită documentaţie riguroasă, fiind realizate pe pânze de mari dimensiuni. Ultimul proiect de acest fel a fost Ţesătura angelică, la care am lucrat peste 4 ani, iar proiectul actual la care lucrez se numeşte Ţesătura mitică şi va conţine peste 30 de pânze de mari dimensiuni. În rest, predau cursuri de pictură pentru adulţi şi copii, aceasta fiind una dintre ocupaţiile care, alături de toate celelalte, îmi intregeşte şi însufleţeşte viaţa.
Dacă ar fi să vorbim despre perioada de început, care ar fi prima lucrare creată de tine ?
Îmi amintesc că prima pictură pe care am considerat-o cu adevărat o lucrare a fost o pictură pe pânză cu nişte albine. A fost prima dată când am pictat pe pânză şi eram în clasa a X-a. Cu pictura pe porţelan am început câţiva ani mai târziu.
Ce materiale foloseşti? Cum ai descoperit tehnicile de lucru pe care le folosești?
Îmi place să pictez pe pânză, sticlă, textile şi portelan. Istoriato – Alchimia viselor reprezintă conceptul sub auspiciile căruia creez pe porţelan. Am început prin pictura pe pânză, după care am dorit să experimentez pictura şi pe alte tipuri de material – sticlă, textile, ceramică şi porţelan. De-a lungul timpului, prin experimentare şi efort asiduu am reuşit să descopăr diferite metode de a picta pe porţelan. Este un proces continuu, în care înveţi permanent şi-ţi perfecţionezi tehnicile.
Ai o creaţie preferată? Care ar fi povestea ei?
Una dintre creaţiile mele preferate este primul set de cafea pe care l-am pictat pentru nunta a doi prieteni foarte dragi mie. Modelul era unul cu păuni (Peacock grace), iar această temă a rămas de atunci una dintre preferatele mele.
Ce tehnică nouă de lucru ţi-ar plăcea să înveţi?
În principiu, sunt curioasă în legătura cu orice tehnică nouă care apare şi prin care să-mi pot exprima mai bine universul meu interior. Mi-ar plăcea să aprofundez toate tehnicile care ţin de prelucrarea porţelanului şi a ceramicii.
Care e cel mai important lucru pe care l-ai invăţat de când creezi?
Am învăţat că este foarte important să faci ceea ce te face să vibrezi pentru că acest lucru se observă prin energia fiecărui lucru pe care-l creezi. Artiştii au, din punctul meu de vedere, o mare responsabilitate. Ei pun părţi din ei înşişi în ceea ce creează, iar acele părţi ar trebui să-i inspire şi să-i însufleţească pe cei în mâinile cărora ajung obiectele de artă. Am învăţat să pun iubirea ca bază, pentru fiecare obiect sau pictură pe care le realizez.
Care a fost reacţia prietenilor când au aflat că te-ai apucat de handmade?
Eu pictez de 15 ani, deci ceea ce fac nu este un lucru ieşit din comun pentru prietenii mei. Datorită bazei mele artistice anterioare, ceea ce fac nu reprezintă ceva senzaţional în cercul meu de prieteni.
Cum îţi găseşti inspiraţia?
Ispiraţia vine pentru mine lucrând. Cu cât pictez mai mult, cu atât devin din ce în ce mai inspirată. Îmi place de asemenea să răsfoiesc albume de artă, să observ cu atenţie detalii arhitecturale, să vizitez muzee, să ascult muzica, dar şi să iau pulsul vieţii de zi cu zi. Viaţa în sine mă inspiră şi captivează.
Care ar fi combinaţia de culori care te reprezintă?
Sunt fascinată de tot ce ţine de culoarea albastru. Pot să spun că mă reprezintă toate nuanţele care derivă din albastru. De asemenea, îmi place mult violetul.
Cum ţi-ai caracteriza creaţiile în 3 cuvinte?
Trei cuvinte stau la baza creaţiilor mele: suflet, pasiune şi studiu.
Hobby sau afacere? Crezi că la ora actuală handmade-ul poate reprezenta un mijloc de trai?
Pentru mine arta în sine nu reprezintă un hobby. Daca tratezi o activitate ca pe un hobby va rămâne la nivel de hobby. Cred că partea cu pasiunea şi afacerea pot fi combinate, dacă ştii să găseşti un echilibru în ceea ce faci. Consider că atunci când lucrezi cu pasiune şi profesionalism, succesul financiar nu întârzie să apară. E nevoie însă de multă dedicare şi de încredere în tine şi în ceea ce faci. Din punctul meu de vedere poţi găsi reţete ale succesului, dar nimeni nu-ţi poate garanta nimic. Arta este în sine un domeniu ale cărui reguli se schimbă permanent.
Cum abordezi partea de business a activităţii tale? Cum iţi promovezi creaţiile?
Mi-am creat un blog pe care îmi expun creaţiile, o pagină de FB, un magazin virtual pe Breslo, particip cu obiectele mele la diferite târguri de profil. De asemenea, mi-am scos şi materiale promoţionale – cărţi de vizită, pliante, certificate, stickere – pe care am grijă să le distribui de fiecare dată când am ocazia. Am şi diferite colaborari prin care-mi promovez porţelanul, în cadrul a diverse site-uri care vând obiecte handmade.
Ce sfat ai da unui începător pe Breslo?
Să aibă încredere în potenţialul său creator. Admiratorii şi cumpărătorii nu întârzie să apară atunci când înţelegi că trebuie să creezi independent de trenduri şi modă. Atâta timp cât eşti autentic şi-ţi păstrezi pasiunea, restul vine de la sine. Întotdeauna, undeva, se află şi cumpărătorul care va aprecia cu adevărat ceea ce faci.
Ce iţi place cel mai mult pe Breslo?
Pe Breslo îmi place foarte mult varietatea produselor existente. E minunat că într-un singur loc, poţi găsi de la rochii handmade, la bijuterii, ceramică şi obiecte decorative. E un loc în care comunitatea handmade este cu adevărat pusă în valoare.
Ai un artist preferat, care te-a inspirat şi pe care il priveşti cu admiraţie?
Îmi plac foarte mulţi artişti, din diverse domenii ale artelor plastice. Îmi plac pictorii prerafaeliţi, îmi place tot ce ţine de curentul art nouveau sau perioada gotică. Una dintre artistele contemporane care, din punctul meu de vedere face nişte lucruri incredibile, este Marina Bychkova.
Ce iţi place şi ce iţi displace în “lumea handmade-ului” ?
Îmi place faptul că din ce în ce mai mulţi oameni au început să-şi descopere potenţialul creativ şi şi-au făcut curajul să-l exprime prin lumea handmade-ului. Îmi displace că, câteodată, există o lipsă de coeziune în cum se percepe la nivel exterior handmade-ul. Încă nu se înţelege cu adevărat diferenţa între handmade şi meşteşugărie. Chiar dacă se implică reciproc, nu sunt acelaşi lucru.
Atunci cand nu esti in atelier, cum te relaxezi? Ce activități îți incarcă bateriile?
Îmi place să mă plimb, să citesc, să văd un film, să mă întâlnesc cu prietenii, să ascult muzică.
Be First to Comment