Unul dintre visele mele, de când m-am apucat de bijuterit, este să învăț să lucrez cu metale. Bănuiesc că sunt mulți artizani care se gândesc din când în când, ca și mine, ce bine ar fi dacă și-ar putea face singuri elementele metalice mai complexe, cum sunt distanțierele, pandantivele și altele. La noi în țară nu prea sunt cursuri de lucru cu metale și cele existente sunt încă inaccesibile majorității, datorită locației sau pentru că necesită o investiție mare într-un timp scurt.
Ei bine, cineva s-a gândit la cei ca noi și a hotrât să găsească o soluție… acum peste 20 de ani… în Japonia. :D Iar soluția a venit sub forma unui… lut, ce altceva? :D
Lutul metalic (metal clay) este un material (mediu de modelare) compus din particule foarte mici de metal precum argint, aur sau cupru, amestecate cu un liant organic și apă, folosit la bijuterii, mărgele și sculpturi mici. Lutului metalic i se poate da formă ca oricărui alt lut, cu mâna sau folosind matrițe. După uscare, lutul poate fi ars în multe feluri, cum ar fi în cuptor, cu arzatorul cu gaz sau pe o plită cu gaz, depinzând de tipul de lut și de metalul din el. Liantul arde, lasând metalul pur sintetizat. Are loc o contractare între 8% și 30% (depinzând de produsul folosit). Aliaje precum bronz, argint 925 și oțel sunt de asemenea disponibile.
Cele mai cunoscute brand-uri de lut metalic sunt Precious Metal Clay (PMC) și Art Clay Silver (ACS).
Instrumentele necesare pentru lucrul cu lut metalic sunt cam aceleași ca la lutul polimeric. Pentru lutul metalic este nevoie de un cuptor special, un arzător sau un ochi de aragaz pentru ardere, aceasta fiind cea mai semnificativă diferență.
Despre acest tip de material se pot scrie foarte multe, probabil că ar fi nevoie de o serie întreagă de articole. Cum însă nu l-am încercat, o să mă limitez la această introducere și o să vă las să descoperiți mai multe detalii la link-urile de mai jos, unde oameni mai experimentați împărtășesc din cunoștințele lor.
Tutoriale pentru lut metalic:
Uscare, șlefuire, ardere (pe ochi de aragaz)
Cum să faci matrițe pentru lut metalic
Site-uri utile:
Și în caz că introducerea mea atât de neartistică nu v-a convins să vă informați mai în detaliu, o să vă arăt câteva lucrări ale Annei, o artistă poloneză care lucrează cu lut metalic, cunoscută online sub numele de Drakonaria. Sper să vă convingă ele că merită. :D
Spor și inspirație! :D
Cat de interesant! Habar nu aveam ca exista asa ceva, multumim pentru informatie, foarte utila. Iar lucrarile prezentate sunt absolut wow :D
Intr-adevar, o tehnica foarte permisiva, iar lucrarile sunt superbe. In magazinele din Romania nu am vazut inca pasta de modelaj metalica, voi stiti vreunul?
Nu am vazut la noi. Nici in afara nu se gaseste asa oriunde. Ca si cu furniturile din metale pretioase, nici nu poti sa ai incredere sa cumperi de oriunde. Si e si destul de scump, asa ca nu cred ca se va incumeta cineva sa il importe prea curand. Se poate cumpara online din magazinele oficiale, pe care le gasiti usor pe Google.
just wow!!!
Sunt absolut superbe…incredibil!!!
sunt superrrrrrbeee :)
Posibilitate de a crea lucruri unice din metal e super.Am mai citi
Posibilitatea de a crea astfel lucruri metalice unice, e genial.Am mai citit si eu despre lutul metalic si prima mea impresie a fost: Wow!
Salut! Fara sa vreau am nimerit aici, asa ca am facut si cont (chiar acum) pentru a va putea transmite ca argila aceasta metalica, o gasiti in Romania! Eu am descoperit-o prin 2010 si m-a fermecat pe loc. M-am apucat de “joaca” prin 2012 si atunci cu zgarcenie, avand in vedere pretul. Si este intr-adevar minunata! Chiar daca e scumpa, sa stiti ca din 7g puteti face 3-4 perechi de cercei.
Chiar in duminica aceasta voi avea un workshop, deocamdata cu persoane apropiate; fiind primul meu workshop am zis ca am nevoie de critici constructive :P, dar daca vreti sa participati va astept cu un mail si va dau detalii. Si de vreti sa cumparati Artclay sau PMC, ma gasiti pe google si Facebook. Inspiratie!
Buna! Unde pot gasi acest lut metalic?
Multumesc
Buna ziua, abia acum am aflat de existenta lui. Daca mai organizati workshopuri, as fi interesata. De asemenea m-ar interesa detalii despre modalitatea de procurare a materialului. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
O zi frumoasa!