Cutiuța din PET reciclat și lut polimeric a fost îndrăgită, dar cum nu toată lumea folosește lut polimeric, pentru tutorialul de astăzi am folosit materiale mai accesibile.
Și nu doar materialele sunt mai accesibile, ci și tehnica de lucru. Această cutiuță nu poate fi terminată dintr-un singur foc, se lucrează la ea câteva minute la câteva ore sau la o zi, de aceea este un proiect perfect pentru cei care trebuie să meargă la muncă sau la școală sau au treburi mai importante de făcut.
Rezultatul meu final:
Materiale de bază: PET de la sticlă de AQUA Carpatica pătrată, carton obișuit (de la o cutie), șervețel/hârtie igienică (albe), aracet, lac de protecție de orice fel, pix cu gel/acrilice/creioane colorate.
Materiale opționale: sârmă, carton subțire, fetru/lână/alt material textil, lut/lut polimeric (e opțional, am zis :P), lipici.
Unelte: riglă, foarfecă, pensulă de pictat (de preferat lată, si mai măricică – a mea cred că e de 8 – ca să nu vă plictisiți :P), un ac (sau o bucată de sârmă sau alt obiect subțire).
1. Decupăm un segment de sticlă de platic de înălțimea dorită.
2. Punem bucata de PET pe cea de carton și cu un pix trasăm linii paralele cu laturile ei, la distanță de câțiva mm (5-8).
3. Decupăm cartonul, care va fi baza cutiei, și mai decupăm unul la fel, care va fi capacul.
4. Punem aracet cu pensula acolo unde plasticul va pica pe bază.
5. Așezăm segmentul de plastic peste aracet și apoi, atât pe interior cât și pe exterior, înconjurăm plasticul în aracet, cu pensula. Avem grijă să nu murdărim cutiuța prea sus.
Aracetul de la baza ei trebuie să arate ca zăpada adunată pe lângă pereți. Acesta este rolul estetic. Rolul principal al aracetului este să lipească platicul de hârtie, să le faca una.
Lăsăm la uscat.
6. Pe viitorul capac lipim încă o bucățică de carton de formă neregulată. Scopul e să facem un deluleț, pe care va sta omul de zăpadă.
7. Hârtia igienică/șervețelul are mai multe straturi de obicei. Desprindem straturile și le rupem în bucăți mai mici.
8. Acoperim delulețul cu bucățele de hârtie și aracet, în felul următor: punem aracet cu pensula într-un strat subțirel, peste aracet punem hârtie, peste hârtie punem iar aracet.
Scopul este să nu mai fie așa evident că delulețul este o bucată de carton. Dacă vreți mai puteți adăuga și alte delulețe mai mici pe lângă cel mare. ;P
Lăsăm la uscat.
9. La fel ca la deluleț punem hârtie și aracet și la baza cutiei, pentru a înălța nămeții de zăpadă.
Lăsăm la uscat. Repetăm acest proces până suntem mulțumiți de aspect.
10. Pe deluleț lipim o bucățică de carton, baza omului de zăpadă.
11. O acoperim cu aracet și hârtie și în același timp îi dăm o formă cât de cât rotunjită sau pe aproape. :P
12. Peste ”bulgărele” mare, mai punem unul, mijlociu, în același fel.
Lăsăm la uscat.
13. Ne mai amintim și de zăpada de la bază și o mai ridicăm dacă e nevoie.
14. Punem și căpșorul omului de zăpadă. Eu n-am mai folosit carton, ci direct un bulgăre de hârtie cu aracet.
15. Dacă aveți sârmă, puteți vedea în imaginile de deasupra cum să faceți o săniuță.
Daca nu vă e la îndemână să faceți săniuța, adăugați orice alt obiect care aduce aminte de iarnă sau de Crăciun. Poate aveți un brăduț micuț, micuț, poate sub formă de charm. Sau chiar crenguță adevărată de brad sau un Moș Crăciun. Sau puteți face mici cutiuțe de cadou, decupate… dintr-o gumă de șters albă și colorate cu pixul? :P Găsiți voi ceva. :D
16. Cu un obiect subțite presărați pe pereții cutiei picături mici de aracet. Trebuie să dea impresia de ninsoare. :D
17. Lipiți pe fundul cutiei un material textil (sau orice material vi se pare potrivit) pentru un aspect mai frumos. Eu am pus lână împâslită. Mi se pare că întărește impresia de iarnă, prin contrast: în afara cutiei ninge și e frig, în cutie e căldurică. :D
18. Desenați ochii, gura și nasturii omului de zăpadă și puneți-i ceva pe cap. Eu am făcut un fel de cratiță din sârmă. Puteți pune în loc un vârf de capac de pix tăiat, de exemplu. :D Am adăugat și pe săniuță o bucățică de material textil, că doar nu lăsam săniuța fără păturica. :P
19. Pentru a ține capacul cutiei în loc, m-am gândit să adaug pe dedesubt, pe marginile ei, țurțuri. :D Eu i-am făcut din lut polimeric translucid. Dar cei care nu lucrează cu așa ceva îi pot face din orice fel de lut, sau chiar din hârtie și aracet dacă au răbdare. Sau poate din sticlă, daca vă pricepeți. Ar arăta genial. Sau, mai există mărgelele acelea sub formă de colți de diverse culori și materiale, pe care le puteți folosi în loc.
20. Lăcuim. :D Puteți sări peste acest pas dacă nu aveți de ales, dar vă recomand să nu o faceți. Aracetul e sensibil la apă, nu e tocmai plăcut la atingere, iar lacul îi schimbă în mai bine și aspectul. În plus, s-ar putea ca fulgii de zăpadă de pe plastic să cadă în timp dacă nu se dă cu un strat de lac.
Și gata cutiuța! :P
Poate părea un proces destul de lung, dar având în vedere că nu se face totul într-o zi, eu cred că e OK. :D Mie mi-a plăcut mult să lucrez la ea.
Puteți să întrebați orice în comentarii, dacă aveți vreo nelămurire.
Spor și inspirație! :D
cat de dragut! bravooo. de-abia astept sa vina craciunul :)))
Foarte, foarte frumos! E o idee dulce, si proiectul e foarte reusit, felicitari!
Minunat, e grozava ideea, felicitari! :)
Foarte ingenios! Bravo..:)
E minunata!
minunata! parca simti deja magia Craciunului :)
suuuuper :)
[…] 5. Cutiuta pentru cadouri de Craciun […]