’’Spune-mi ce săpun folosești ca să îti spun cine esti’’. Asta pentru că săpunul ca și celelalte produse cosmetice pe care le folosim zilnic nu mai este doar un simplu săpun cumpărat în grabă de pe rafturile supermarketurilor, el a devenit un produs care revendică și proprietăți de tratament datorită materiei prime naturale.
Natura este cel mai mare laborator și asta îi inspira pe cei care creează produse cosmetice naturale. Fiecare plantă are virtuțile ei și este folosită pentru un anumit tip de ten, de piele, pentru a trata sau întreține frumusețea exterioară.
Hidratante, exfoliante, antirid, săpunurile naturale sunt atent compuse pentru ca noi să putem profita de toate binefacerile ingredientelor.
sapun.fain ne prezintă în vitrina magazinului minunate produse pe care le fabrică dupa rețete naturale pe care le experimentează în propriul atelier.
Sapun natural pentru maini cu argan si pudra de roscove
Am stat de vorbă cu sapun.fain care ne-a povestit cum a început pasiunea pentru săpunurile naturale și cât de importante sunt cunoașterea și folosirea corectă a plantelor în realizarea unor produse deosebite.
Cum a apărut dorința de a fabrica săpunuri?
Mi-a picat în mână un săpun foarte diferit față de ceea ce se găsește pe rafturile magazinelor obişnuite. Mirosea natural, iar după spălare mi-a creat o foarte plăcută senzație . Am aflat că era un săpun natural realizat în casă, hand made, obținut din uleiuri și unturi vegetale. Curiozitatea m-a îndreptat înspre o cercetare amănunţită a acestui domeniu. Am descoperit că, mai ales în Occident, în țări precum Italia, Franța sau SUA, acest tip de săpun este foarte căutat datorită beneficiilor pe care le aduce sănătății. Am citit mult despre metoda de producere a săpunului natural realizat manual, mi-am achiziţionat ustensilele necesare apoi am făcut câteva teste, care, spre marea mea surprindere, au ieşit foarte bine. Asta m-a încurajat. Îmi amintesc că în timp ce mă documentam, am găsit un slogan postat pe unul dintre site-urile care vindeau săpun natural care suna cam așa: ”Cine incepe să facă săpun handmade nu mai renunța niciodată„. Am zâmbit atunci, însă trăiesc şi azi pe propria piele adevărul acestei afirmații.
A face săpun natural hand made reprezintă un univers fascinant ce oferă infinite posibilități de creație.
Astfel pentru mine micul laborator de acasă este echivalentul atelierul unui artist ce oferă publicului său rezultatul unei munci creatoare prin care restabileşte comuniunea cu natura si sine.
Sapun natural antirid cu ulei de catina si laptisor de matca pur
Sapun natural exfoliant anticelulitic cu cafea, migdale dulci si ceara de albine
Cum anume îți alegi materia prima și care sunt calitățile pe care dorești să le pui în valoare în produsele obținute?
Evident că primul criteriu este cel al naturalului 100% acest aspect reprezintă în acelaşi timp pentru mine şi prima lege în jurul căreia gravitează întreaga muncă în calitate de săpunar. Aşa cum am spus şi în prezentarea magazinului meu de pe Breslo; respectul față de natură și grija pentru sănătate sunt principiile după care îmi ghidez întreaga muncă. Caut să cunosc proprietățile fiecărui ulei sau unt vegetal și, cel mai important este să știu exact cu ce amestec pentru a obține rezultatul dorit. Folosesc doar ingrediente ce dau săpunului nu doar un plus de hidratare ci multe alte proprietăți atât de necesare pielii. Toate rețetele elaborate de mine sunt rezultatul unei documentări pertinente și îndelungate. Atâta timp cât ești foarte bine documentat despre toate ingredientele pe care vrei să le cuprindă săpunul și cărui tip de piele sau păr te adresezi, ai o libertate destul de mare pentru a crea o rețetă unică, care să te detașeze în breasla săpunarilor. Sunt atent şi la cererea celor ce cumpără atunci când ies cu săpunul pe piață. Mulți întreabă dacă săpunul e bun pentru cutare sau cutare problemă de ten. Eu îmi notez în permanență doleanțele oamenilor și pe urmă creez rețete care satisfac astfel de cerințe. La fel de important este să ai grijă de unde anume achiziționezi materia primă, în special uleiurile sau unturile vegetale. La ora actuală există o mulțime de importatori, producători și distribuitori de astfel de produse, însă și aici se aplică dictonul: ”mulți chemați, puțini aleși„. Dacă vrei ca săpunul pe care îl aduci pe piață să fie exclusiv natural, trebuie ca ceea ce pui în el să fie însoțit de certificate bio sau de conformitate.
Caracteristicile eco ale sapunurilor tale sunt importante pentru tine? De ce?
Aşa cum am mai spus natura este singura mea sursă de inspiraţie atunci când “dau viaţă” unui săpun. Având în vedere faptul că natura este din ce în ce mai afectată de poluarea masivă care afectează întreg ecosistemul, grija pentru tot ceea ce este ecologic trebuie să reprezinte chiar o obligaţie şi nu doar o opţiune. Se știe că pielea este cel mai mare organ al corpului. Este compusa din apă, săruri minerale, proteine, celule adipoase, colagen, fibre de elastina și glucoză. Ea absoarbe aproximativ 60% din substanțele cu care intră în contact, mai exact de sănătatatea pielii depinde în mare măsură buna funcționare a întregului organism. Majoritatea produselor cosmetice care abundă piața au la baza substanțe chimice, sintetice, care în loc să aducă vindecare, agresează și cresc riscul îmbolnăvirii pielii sau părului nostru. De aceea am grijă ca săpunul pe care îl fac să conţină doar ingrediente care provin din agricultura ecologică pentru a putea contribui astfel la păstrarea unei vieţii în care sănătatea să fie pe primul plan. Pentru a asigura carateristica eco a săpunurilor pe care le produc prefer să culeg personal din zonele rurale retrase, unde poluarea încă nu a ajuns, anumite plante care stau la baza reţetelor săpunului meu. Încerc aşadar să mă întorc la natură pentru că ea ne poate oferi cheia pentru toate problemele de sănătate.
Sapun natural hidratant cu lapte de capra, polen si miere
Sapun natural pentru orice tip de ten cu busuioc, ceai verde si ceara de albine
Fain!!! :)