Nimeni nu ştie când a fost purtat primul cercel. Totuşi, cerceii se bucură de o istorie milenară, de-a lungul căreia au fost purtaţi ca podoabe şi semn de prosperitate, ca simbol al identităţii culturale şi statutului social sau chiar ca amulete protectoare. Deşi popularitatea cerceilor şi stilurile purtate au fluctuat de-a lungul anilor (în funcţie de modă, condiţii economice şi factori sociali), au rămas mereu un accesoriu important.
display cu cercei, sursa foto
Primele dovezi ale purtării cerceilor provin din Persia, din jurul anilor 2500-2400 î.Hr. Basoreliefuri găsite pe zidurile Persepolisului arată soldaţi purtând un singur cercel, iar în morminte s-au descoperit cercei de aur, perechi, alături de schelete feminine. Egiptenii purtau şi ei cercei, care aveau pe lângă rolul decorativ, şi unul de protecţie faţă de „spirite rele”. Cerceii din această perioadă sunt simpli, din metale preţioase, de-obicei aur.
cercei, Mesopotamia, cca 2500-2400 î.Hr., sursa foto
cercei, Egipt, cca 1400 î.Hr., sursa foto
În perioada Imperiului Roman, femeile se întreceau în a etala bijuterii ornamentate pentru a-şi demonstra statutul social. Astfel, în secolul al II-lea, devin populari cerceii decoraţi cu pietre preţioase şi semipreţioase. Cerceii se diversifică, nu se mai poartă doar cercurile ornamentate, apar cerceii cu pandantiv sau candelabru, lungi, atârnători, care uneori ajungeau să mângâie umerii purtătoarei.
cercei romani, aur cu perle si smaralde, sec II-III., sursa foto
cercei, Egipt, sec II î.Hr.– sec I, sursa foto
cercei, Grecia, sec III-II î.Hr., sursa foto
Şi pentru că mi s-au părut minunaţi, şi pentru că cerceii nu aparţin doar istoriei şi civilizaţiilor eurasiatice, vreau să includ şi o pereche de cercei din zona Peru-ului de azi, datând din secolole III-VII (perioada culturii Moche), un mozaic de turcoaz şi sodalit înrămat în aur. Erau purtaţi de bărbaţi, ca simbol al statutului şi al bogăţiei:
cercei, Peru, sec III-VII, sursa foto
În Evul Mediu european, cerceii au dispărut din prim-planul modei. Gulerele înalte, coafurile elaborate şi podoabele purtate pentru acoperirea capului i-au făcut incomozi, şi au început să fie purtaţi din nou abia în secolul al XV-lea – al XVI-lea, odată cu Renaşterea. Toate portretele Reginei Elizabeta o arată acoperită de bijuterii, iar cerceii nu lipsesc. De asemenea, nu este neobişnuit ca bărbaţii să poarte cercei – William Shakespeare, de exemplu, apare în portret purtând unul.
Regina Elizabeta I, sursa foto
William Shakespeare, sursa foto
Urmează încă o perioadă în care cerceii pierd teren – perioada Victoriană. Părul se poartă strâns la spate, acoperind urechile, iar deasupra – o bonetă sau pălărioară. Cerceii nu prea mai au ocazia să sclipească decât seara. Ziua, femeile poartă cerceluşi mici, simpli, sau deloc.
Regina Victoria, sursa foto
O dată cu anii ’20 şi perioada art deco, cerceii revin în atenţie. După cel de-al Doilea Război Mondial, multe femei au început să poarte părul scurt, iar cerceii vin să umple golul de la linia părului la umăr. Se inventează şi cerceii cu clipsuri, ceea ce duce la o şi mai mare popularitate. Se diversifică materialele folosite, de la metale şi pietre preţioase, la sticlă, plastic, lemn sau lut. Industria modei şi filmului iau avânt, iar producţia în masă facilitează accesul la bijuterii. În secolul XX, fiecare deceniu a avut propriile-i tendinţe în ceea ce priveşte moda şi accesoriile (de exemplu, cerceii cât mai mari, în culori puternice sau print-uri geometrice sau animale în anii ’80). Astfel încât, în zilele noastre, se poartă toate tipurile de cercei, în funcţie de preferinţe personale şi tendinţe.
cercei lungi, anii ’20, sursa foto
cercei, anii ’80, sursa foto
Pentru sezonul primăvară-vară 2012, cele mai importante tendinţe pentru bijuterii, şi implicit cercei, includ elementele florale sau geometrice, inspiraţia marină sau etno, şi cerceii-candelabru supradimensionaţi.
„Floral Fantasy” implică o abundenţă primăvăratică de elemente florale. Merge orice, de la margarete la trandafiri, şi puteţi opta pentru mai multe piese pentru a crea un adevărat buchet. Prada, Zac Posen, Anna Sui sunt doar câţiva dintre designerii inspiraţi de flori.
Prada, Zac Posen, Prada, primăvară-vară 2012, surse foto 1, 2, 3
Cerceii-candelabru sunt foarte feminini şi oferă lux unei ţinute. Din metale mai mult sau mai puţin preţioase, cu elemente din pietre, sticlă sau plastic, fie că au una, două sau chiar trei straturi, sunt la modă în acest sezon.
Tory Burch, Ralph Lauren, Oscar de la Renta, primăvară-vară 2012, surse foto 1, 2, 3
Din magazinele Breslo cu siguranţă nu lipsesc cerceii în tendinţe:
punctG, cercei clipsuri “Margarete roz”
oanamt, cercei “Silver Night”
maruska, cercei “That Day”
Mariet, cercei ”Emerald Sparkle”
anitabdesign, cercei “Flori la ureche”
ucrina, cercei “Indian Style”
incrafts, cercei
zuzuflor, cercei “Cezarina”
irinaindira, cercei “Sweet Flowers”
andreaz, cercei soutache
Foarte frumos articolul! Felicitari! Si, multumesc mult pentru includere!
Un articol grozav, documentat, ilustrat, super! Felicitari! :)
Articolul e foarte frumos, si bine scris si argumentat, totusi,era bine daca erau prezentati si cerceii lucrati in tehnica “soutache” de pe Breslo(Andreaz, de exemplu) mai ales ca sunt la moda, parca intr-una dintre poze un model poarta asa ceva, si sunt handmade 100%.
Foarte inspirational! :D
Exact la asta m-am gandit si eu, Elena, cand am citit articolul si am vazut toate pozele :P
@tonycat, @bijouxdemonange: daca ati sti cat am cautat dupa ei! Stiam ca vazusem asa ceva pe-aici, dar cand nu mai stii dupa ce/cine cauti :( si nu mi-a venit nici sa iau categoria de cercei pagina cu pagina… Am sa-mi indrept omisiunea chiar acum!
Nici o problema, Anita, dar eu chiar citesc articolele de aici, si le iau in serios… Multumesc!
Superb articol! Multumesc pentru includere :)
Multumesc pentru includere si frumoasa tema si articol!
super articol
Interesant articolul! Mi-ar fi placut sa fie putin mai detaliat, dar e ok, mai ales ca ati adus si modele de la noi.Poate faceti o istorie si ale altor obiecte de imracaminte sau de ornament. O sa mai trec pe aici!:)
Frumos articol, educativ…
foarte interesant articolul…la cat mai multe de genu
Multumesc mult ca ai gasit un locsor si pentru clipsurile mele!!! Frumos articolul!