Pentru multi, kitsch-ul este pe-atat de greu de inghitit pe cat este de dificil de caracterizat. Nu este tocmai usor sa dai o definitie acestui concept, desi fiecare din noi cam are in principiu o idee despre ce reprezinta kitsch-ul.
Pestele de pe televizor, plasticul, blana artificiala, blana naturala, o cantitate prea mare de ruj, o poseta prea bling, un caine imbracat in tutu roz, ciorapii-plasa purtati in miezul zilei cu sandale, pantofii albi la o tinuta all-black, pielea lacuita, dantela turquoise, ochelarii de soare cu un logo mai mare decat rama propriu-zisa…exemplele de obiecte/atitudini/persoane kitsch abunda si sunt – dupa cum era de asteptat – extrem de subiective si de multe oi chiar contradictorii.
Mult timp am avut diverse reprezentari ale kitsch-ului (bazate in mare parte pe lectiile oferite de societate) – si tentatia de a judeca a fost mare. Insa, de la o vreme, conceptul de kitschy-cool a mai taiat putin din sentimentul ca orice inel din plastic sau orice combinatie “neaprobata” de cei din jur inseamna o greseala grava de stil. Pana la urma, stilul este definit chiar in DEX ca fiind un “mijloc specific de exprimare (…)” – ceea ce pana la urma, simplist (dar serios) vorbind, inseamna…A SPUNE CEVA.
Iar kitsch-ul – in oricare din formele sale – poate fi un mijloc prin care poti face un statement. Si aici intervine acel fenomen kitschy-cooldespre care vorbeam mai sus. Poti fi kitsch si poti fi cool in acelasi timp – si poate sa fii cool este mult mai important uneori decat sa fii notat de cei din jur ca fiind “elegant”, “frumos imbracat” sau “safe”. In special atunci cand ai ceva de spus. Si cu riscul (asumat) de a te juca putin cu imaginea ta. Intentionat.
Citeam acum ceva timp niste articole vehemente la adresa unui baiat (nu dam nume :)) “autohton” care, la un party, s-a cocotat pe niste “hooker heels”. Sau auzeam comentarii acide la adresa lui Marc Jacobs – care, in ultima vreme, se cam plimba in fuste pe la toate evenimentele. Sau asistam la discutii pe tema “o fi bine sa porti cizme de cauciuc?” / “e acceptabil sa pui pe tine un amestec de haine din epoci diferite?” / “e voie sa mixezi dungi cu buline si cu flori?”
In universul kitschy-cool, raspunsul este “da”. DA, este OK sa faci tot ce vrei, sa te imbraci cum ai chef si sa mixezi dupa bunul plac – atat timp cat elementele “kitsch” din look-ul tau sunt acolo pentru ca vrei sa te distrezi si nu pentru ca tu crezi ca o bratara care se intinde cu lantul pana in varful unghiei de la degetul mic este ceva “elegant” sau “feminin” sau ceva “la moda”. Deci, practic, ai liber la kitsch atat timp cat nu te iei prea in serios :)
Practic, aceasta este ideea de baza pentru a fi kitschy-cool: atunci cand esti kitsch esti kitsch – si stii / vrei acest lucru.
Aceasta nu este o pledoarie pentru kitsch in orice forma (si cu atat mai putin o pledoarie pentru acele bratari descrise mai sus :)) – ci este mai degraba un punct de plecare pentru mai putina reticenta in fata kitsch-ului asumat si utilizat cu intentie.
Reusit articol! cateodata ai nevoie de un strop de gust si o doza mare de curaj si nebunie ca sa poti purta o tinuta gen mix&miss-match cu atitudine si eleganta…
Frumoasa definite a kitschului…