V-am starnit curiozitatea, nu? Starter Kid-ul nostru, Monel, ne invata cum sa facem un penar cu dinozaur simpatic, in doar cativa pasi, folosind materialele pe care si le-a achizitionat de la CreativeMania.
Monel ni s-a alaturat prin programul Breslo Starter Kit – cel mai mare program creat special pentru creatorii romani de handmade (mai multe detalii aici). Desi Monel e la inceput de drum, noi zicem ca face treaba foarte buna. Enjoy!
Materiale necesare – le gasiti in magazinul Creative Mania
– fermoar in marimea dorita (20 cm)
– material textil pentru exteriorul penarului: un dreptunghi de marimea aleasa (lungimea fermoarului + 2 cm pentru rezerve laterale) x (2x inaltimea doita a penarului + 2 cm pentru rezerve) si un patratel de 4×4 cm
– material textil pentru captuseala (22×18 cm si 4×4 cm)
– material termocolant: cu 1 cm mai mic decat materialul pentru exterior (21×17 cm)- vopsea textila- buretel pentru aplicat vopseaua
– foaie de hartie cu modelul ales – conturul unui obiect, animalut, dupa preferinte ( de max. 18×7 cm)
– foaie de plastic pentru alimente
– foaie de hartie si foaie de plastic pot fi inlocuite de hartia pentru congelator
Pasul 1. Realizarea unui stancil
• Asezam foaia de hartie (cu desenul in sus) pe folia de
plastic, le punem intre 2 materiale si le calcam putin cu fierul de calcat pana ce plasticul se lipeste de hartie. Folia de plastic se va lipi si de materiale, dar se dezlipeste usor.
• Incepem sa decupam desenul cu un cutter sau co o forfecuta.
Atentie! Avem nevoie de partea exterioara a desenului, acesta fiind stencil-ul.
• Asezam stencil-ul pe material, cu partea plastifiata in jos, centrand imaginea fata de laterale si pozitionand-o in jumatatea superioara a materialului (adica sub linia unde va veni fermoarul). Aveti grija sa luati in considerare ca 1 cm din marginile materialului vor deveni rezerve. Dupa ce l-am pozitionat il calcam cu fierul de calcat si imediat foaia se va lipi de material.
Pasul 2. Colorarea stancil-ului
• Incepem sa lucram pe o foaie de hartie pentru ca vopseaua poate trece prin tesatura. Punem putin din vopseaua textila pe o paleta, imbibam buretelul in ea (indepartand excesul) si tamponam cu grija suprafata decupata. Daca materialul ales e mai texturat (ca al meu) va trebui sa apasati cu forta buretelul pentru ca vopseaua sa intre si in stratul adanc al tesaturii.
• Continuam cu acest procedeu pana vopsim toata suprafata.
• Dezlipim usor foaia de pe material si lasam vopseaua sa se usuce cam 30 minute.
• Dupa ce s-a uscat fixam desenul calcandu-l cu fierul de calcat pe dos sau protejat cu o hartie/tesatura peste, la 180 grade, timp de 1 minut (pe tubul de vopsea scrie 30 de secunde, eu am insistat putin). Eu la acest punct am aplicat
si materialul termocolant pe dos: se pozitioneaza materialul termocolant cu partea lipicioasa pe dosul tesaturii si se calca cu aburi. Si in acest caz trebuie protejat materialul…si fierul de calcat. :)
Pasul 3. Formarea unui mic petic la capatul inferior al fermoarului
• Asezam capatul inferior al fermoarului intre cele 2 patratele de material: captuseala cu fata in sus, fermoarul cu fata in sus, materialul pentru exterior cu fata in jos.
• Coasem dupa cum arata linia punctata. Eu am cusut cu piciorusul pentru fermoar ca sa ajung cat mai aproape de sigiliul fermoarului. In cazul unui fermoar mai lung decat necesar, masurati pe el unde vreti sa inceapa peticul de material, pozitionati patratelele ca in imagine incat sa aveti 1 cm rezerva la cusatura. Asta inseamna ca veti coase peste zimtii fermoarului. Cel cu zimti de plastic se coase relativ usor, dar cu grija. Daca vreti sa coaseti peste fermoar cu zimti metalici va trebui sa actionati masina manual, cu si mai multa grija. Nu recomand, dar se poate. Asta am aflat-o din nevoie…si incapatanare.
• Intoarcem patratelele cu fetele spre exterior si coasem un tighel dupa linia punctata.
• Taiem excesul de fermoar ramas intre patratele. Prin acest procedeu am “lungit “ fermoarul cu 3 cm. Eu voi pastra doar 2 cm: unul pentru alungirea fermoarului si unul pentru rezerva. Acesta bucatica de material va face coltul penarului sa arate mai bine. Cu cat e mai subtire materialul se va plia mai frumos. La un material mai gros ar trebui lasat mai mult de 1 cm pentru alungirea fermoarului ca sa nu fie coltul prea grosolan.
Pasul 4. Fixam o laterala a fermoarului si potrivim captuseala
• Fixam cu ace cu gamalie o laterala a fermoarului: materialul exterior cu fata in sus, fermoarul cu fata in jos. Dupa cum se vede in imagine, vom folosi doar 2 cm din peticul de la capatul fermoarului, excesul il taiem. La celalalt capat indoim fermoarul la 90 de grade si il fixam cu un ac. Aceasta indoitura se poate face chiar daca fermoarul are zimti pe acea portiune, doar sa avem grija cand coasem peste zimti.
• Potrivim deasupra si captuseala: cu fata in jos. O fixam cu ace.
• Coasem cu piciorusul pentru fermoar, proptind talpa de zimti si pozitionand acul la cativa milimetri de zimti pentru a-i oferi cheitei fermoarului spatiu de miscare . Daca am coase prea aproape de zimti exista riscul de a se bloca fermoarul in material.
• Cand nu mai putem inaninta din cauza cheitei fermoarului: coboram acul, ridicam talpa de pe material si, cu miscari agile, deschidem fermoarul ducand cheita in spate, spre partea cusuta deja. Coboram talpa si continuam sa coasem.
Pasul 5. Finisarea penarului cu un tighel pe langa fermoar
Mai complicam putim treaba. Daca aveti idei mai putin complicate apropos de cum sa realizez anumiti pasi, va rog, luminati-ma! Cum ar fi acesta. Vreau sa finisez penarul cu un tighel pe langa fermoar care sa prinda exteriorul cat si captuseala penarului. Si se poate pana la un anumit punct: capatul inferior al fermoarului. Acolo nu mai poate intra
masina decat cu gandul. Am gasit totusi o metoda…interesanta.
• Coasem un tighel pe materialul exterior al penarului (imaginea 2) . Acesta cuprinde materialul exterior si rezervele fermoarului si ale captuselii (imaginea 1). Il facem lung de 5 – 6 cm. Mai tarziu vom mai face unul la fel de cealalta parte a fermoarului
• Fixam cealalta parte a fermoarului
• Fixam cu ace cealalta jumatate a fermoarului. La fel ca pentru prima jumatate: materialul exterior cu fata in sus, fermoarul cu fata in jos, captuseala cu fata in jos.
• Asa va arata materialul pliat pentru fixarea fermoarului. Coasem fermoarul de-a lungul zimtilor cum am facut anterior.
• Coasem un tighel pe langa fermoar, de 5 – 6 cm, paralel cu cel facut mai inainte.
• Incepeti din marginea materialului si inaintati cat se poate de mult. La o inaltime mai mare a penarului acest pas
devine mai usor.
Pasul 6. Finalizarea penarului prin pozitionarea captuselii
• Deschidem femoarul cel putin pana la jumatate! Neaparat! Aveti grija ca zimtii fermoarului sa fie orientati spre captuseala.
• Fixam ca in imaginea 1 ambele laterale ale penarului si coasem la 1 cm dupa cum arata linia punctata. Peste zonele groase de la mijloc trecem incet cu masina sau chiar o actionam manual daca e nevoie. Dupa cum se vede in imagine, vom lasa necusuta o portiune de vreo 6 cm din captuseala. Prin ceasta zona necusuta intoarcem penarul pe fata.
• Coasem deschizatura din captuseala cu un tighel cat mai apropiat de margine.
• Acum continuam tighelul exterior. Cel pentru care am facut deja 2 mici portiuni in capatul in care nu putem intra cu masina de cusut. Fixam materialele (exteriorul si captuseala) in asa fel incat sa fie cat mai departate de zimtii fermoarului: calcandu-le cu fierul de calcat (si protejand fermoarul cu o tesatura) sau prinzandu-le cu ace.
• Cu fermoarul deschis de tot, inghesuim talpa masinii de cusut in coltul inferior al fermoarului si pozitionam acul pe un tighel scurt facut mai devreme. Coasem tighelul incepand de pe tighelul scurt si continuam de-a lungul fermoarului, de jur imprejurul penarului pana ajungem pe cel de-al 2-lea tighel scurt. In coltul superior al fermoarului coasem tighelul ca si cum am avea o singura linie continua.
Presam capodopera cu fierul de calcat si… voila! Penarul este gata.
______________________________________________________________________________
Stii pe cineva care face astfel de creatii frumoase? Da-i cat mai repede de stire despre Breslo Starter Kit – singurul program creat special pentru pasionatii de handmade.
Au mai ramas DOAR 5 locuri libere, asa ca grabeste-te! Ar fi pacat sa rateze o asemenea ocazie.
Arata minunat <3
Foarte tare eu am facut tot asa si am reusit mersi