Basbousa – Prajitura de gris cu sirop de zahar si apa de flori de portocal – Reteta

 

Basbousa este o prajitura preparata cu gris si insiropata cu sirop de zahar si aromata cu apa de flori de portocal  sau de flori de trandafir, specifica Orientului Mijlociu si tarilor din Africa de Nord.  Numele poate sa difere in unele tari, chiar si ingredientele pot fi usor diferite, insa eu am preparat  varianta clasica. In prajitura se mai poate adauga nuca de cocos, stafide, alune sau fistic. Semolina ii ofera o textura faramicioasa  dar placuta, iar aroma de flori de portocal  te poarta chiar intr-o bucatarie dintr-o tara orientala.

 

Ingrediente:

– 350 gr. gris de grau dur / semolina fina

– 200 gr zahar

– 250 gr iaurt

– 125 gr unt topit

– Coaja de la o lamaie

– O lingurita de praf de copt

– Cateva migdale in coaja ( sau decojite ) pentru decor

– Frunze de menta ( optional, pentru decor )

 

 

Pentru sirop:

– 1 cana de apa ( 250 ml )

– 1 cana de zahar ( 200 gr )

– Zeama de la o lamaie

– 1 lingura de apa de flori de portocal

 

 

Mod de preparare:

Intr-un bol mai mare amestecam grisul de grau dur / semolina, zaharul si praful de copt.

 

 

Adaugam coaja de lamaie, untul topit si iaurtul. Amestecam bine.

 

 

 

 

Turnam compozitia in tava si nivelam cu o spatula la suprafata.

 

Cu ajutorul unui cutit facem mici crestaturi sub forma de patrate. Decoram cu migdale si fulgi de nuca de cocos ( optional ). Dam la cuptor pentru 40 – 50 minute  ( in functie de cuptor ).

 

 

 

In timp ce prajitura se coace, pregatim siropul.

Adaugam zaharul si apa intr-o cratita, la foc mic, amestecand continuu pana cand zaharul se topeste . Lasam sa fiarba inca 5 minute.

 

 

Adaugam zeama de lamaie si apa de flori de portocal. Amestecam si siropul este gata. Lasam sa se raceasca o jumatate de ora.

 

 

Cand prajitura este gata o lasam sa se raceasa pana cand ajunge la temperatura camerei si o insiropam.

 

 

 

 

Lasam sa se insiropeze foarte bine ( cel putin o ora ).

Se serveste dupa ce s-a racit. Merge foarte bine cu inghetata alaturi sau cu  ceai de menta.

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Comments

  1. Evutza said:

    Foarte interesanta reteta! E prima data cand aud de acest preparat! Multumiri pentru idee! :)

    September 4, 2013
    Reply
  2. may59m said:

    Ceva asemanator am mincat in Turcia si a fost f bun! Multumesc pt idee!

    September 4, 2013
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *