Despre această specialitate italiană, pot spune că prima dată am făcut biscotti în vara anului trecut, cu câteva zile înainte de a merge la mare cu Iosif, iubitul meu minunat ♥.
Ştiam că ne-ar prinde bine câte ceva bun de ronţăit, ceva ce să ne ţină o vreme şi care să se păstreze şi bine în timp, iar aceşti biscuiţei italieneşti au părut a fi soluţia ideală!
Spun asta deoarece dat fiind modalitatea lor de preparare (sunt băgaţi la copt de două ori în cuptor (bis = de două ori, cotto = copt. – de unde şi denumirea lor : biscotti), au fost destul de tari iniţial (legenda spune că domniţele le dădeau soldaţilor în legiunile romane), fapt ce a făcut să ne putem bucura de ei vreme de zece zile în dimineţile petrecute la terasa pensiunii din 2 mai unde am fost cazaţi.
Sa vă spun şi un mic truc: dacă nu vă place să fie foarte crocanţi şi îi preferaţi ceva mai moi, îi puteţi păstra într-o cutie metalică închisă cu un capac. Rezistă aşa până la două săptămâni.
Dar oricum, ideea e că indiferent că aveţi vreo excursie mai lungă pe undeva sau nu, aceşti biscuiţei italieneşti sunt foarte simplu şi rapid de făcut, şi merită încercaţi măcar o dată!
Ce ne trebuie…
• 350g făină;
• 200g zahăr
• 10 g cacao
• 100 -150g ciocolată tăiată bucăţi
• 100 – 150g de alune de pădure
• 3 ouă bătute
• coaja rasă de la o lămâie sau portocală
• 2 linguriţe praf de copt
• 2 linguriţe scorţişoară (opţional)
• 1/2 linguriţă sare
• extract de vanilie
Procedăm în felul următor…
1. Încingem cuptorul la 180 de grade, adică la foc mic.
2. Făina, praful de copt, sarea, zahărul, cacaua, scorţişoara, alunele de pădure şi bucăţile de ciocolată se amestecă bine într-un castron (pasul 1). Adaugăm ouăle bătute şi vanilia. Amestecăm bine, formând o compoziţie omogenă (aluatul) (pasul 2).
3. Aşezăm aluatul pe o planşetă pudrată cu făină şi împărţim în 4 bucăţi (pasul 3) ce se alungesc astfel încât să fie late cam de 2-3 centimetri şi uşor turtite, după care se aşează într-o tavă, pe o foaie de copt (pasul 4).
4. Se coc timp de 25 de minute, după care se scot din cuptor şi se lasă la răcit (pasul 5).
5. Le tăiem apoi în felii groase cam de lăţimea unui deget (pasul 6) şi le punem din nou la copt, pentru încă 15 minute (pasul 7).
Cam atât! Simplu, nu-i aşa?
Gustul îl garantez eu, aşadar nu mai rămâne decât să-ţi laşi imaginaţia să curgă în ceea ce priveşte variantele în care ai prefera să fie aceşti biscuiţei italieneşti, să procuri apoi cele pe placul gusturilor tale şi să te apuci de treabă!
Mult spor aşadar şi o zi delicioasă îţi doresc!
Cu drag,
♥ Diana ♥
Arata delicios, mi-ai facut o pofta! O sa ii incerc neaparat.
Ma duc sa caut ceva dulce prin camara, ca imi scade glicemia dupa ce am vazut pozele si descrierea :). Voi incerca si eu.
Mersi pentru reteta, Evutza!
Multumesc mult de feedback, Dana! Da, sunt deliciosi si foarte simplu de facut si sincera sa fiu si mie mi-au redeschis apetitul in a-i prepara inca o data zilele astea!
:D Multumesc mult, Gaby! Cu mare placere si mult spor la gatit!
I-am aratat fiului meu etapele procesului tehnologic si a decis ca trebuie numai decat sa incercam si noi reteta.
Multumim frumos pentru reteta.
Par deliciosi, numai buni de rontait! Si daca sunt cu alune de padure si se mai si pastreaza cateva zile, sunt perfecti! :)
Felicitari pentru tutorial, Diana, musai sa-ti faci un blog :P
Zambete multe ♥
Multumesc mult Pia de feedback si Diana de incurajari si sustinere! Lucrez de ceva timp la site-ul personal si sper sa reusesc sa il finalizez cat de curand! Pana atunci insa premiera unora dintre retetele incercate si recomandate de mine se vor vedea aici, pe Breslog, in speranta ca va vor deschide apetitul in a ma “citi” si a-mi urmari si incerca retetele si pe viitor! :) Zambete multe si multumiri sincere si de aici! ♥
Ador biscotti! Am sa o incerc si eu:)) Mersi pentru reteta!
Interesanta. Am sa incerc si eu. Deci bucatile de ciocolata raman intregi in aluatul de biscuiti?
Multumim pentru reteta.
Pai rupi ciocolata in bucatele mai mici, in functie de marimea la care doresti sa se gaseasca in biscuitei. Ideea e sa nu fie prea mari ca sa se poata taia apoi usor, dar nici prea mici daca doresti sa simti bucatele de ciocolata cand ii rontai! Mult spor sa aveti si va multumesc mult tuturor de aprecieri! ;)
Evutza, arata delicios! Multumim pentru reteta si eu una promit ca iti voi urmari site-ul si retetele, copiii mei sunt mari amatori de dulciuri.
He he, ma bucura tare mult sa aud asta! :D
Voi anunta pe pagina magazinului meu cand e “deschiderea” site-ului. Sper ca nu mai tarziu de 1-2 saptamani…
O zi delicioasa va doresc! ♥
Vad ca sunt singura care spune aici ca a si facut reteta. Am facut-o aseara. In afara de faptul ca am inlocuit alunele de padure cu migdale (usor rumenite in cuptor inainte), trebuie sa spun ca a mai fost nevoie sa adaug un ou. Cred ca se poate rezolva si cu putina apa, dar n-am vrut sa risc de prima oara sa se intareasca mai mult decat era necesar.
Sunt excelenti, marea problema este sa te opresti din mancat. Imi plac calzi, cand ciocolata este inca lichida, dar si dupa ce s-au racit complet sunt absolut minunati!
Multumesc pentru reteta, chiar cautam niste biscotti fara unt si uite ce minune ai gasit!
Oh, cat de fain! :D
Ma bucura tare mult ca ai incercat reteta si mai ales ca ti-a placut asa de mult si ca a fost ceva ce cautai de mult! Pofta mare atunci, daca si asa au fost ieri preparati! ;)
O zi delicioasa si numai bine!
Nu are rost sa mai spun cat de bine arata, nici sa ma gandesc cat de savurosi sunt, vreau sa-i fac maine asa ca o sa-i am poimaine pentru cafeaua de dimineata. O eternitate, pana atunci. Intrebarea mea ar fi: oare daca-i fac cu faina integrala o sa-mi iasa bine?
:) Ma bucur ca doresti si tu sa ii incerci; sunt intr-adevar deliciosi! :)
Din cate stiu eu faina integrala are o consistenta diferita fata de cea alba si sincer nu stiu cum ar iesi…
Fiecare e liber sa inoveze cat doreste in bucatarie, insa asta implica si asumarea riscurilor :P Ce pot eu sa iti spun e ca reteta asta e cu faina alba.
Mult succes si pofte! Cu drag!
Acum fug sa cumpar ingredientele, voi incerca cu faina integrala si revin cu impresii.
Ok. Sunt curioasa sa aflu cum iti ies cu faina integrala! Deci da da, astept impresii! :D
Am pus pofta celor din jur la incercare si, dupa aproape doua saptamani de promisiuni desarte, i-am facut.
Am folosit faina integrala si zahar brun. 2 ciocolate extra-dark. Muuuulta cacao, vreo 50g :-) . Merisoare, alune de padure, un vf de scortisoara, vanilie si coaja de lamaie. Faina a cerut 5 oua. E putin mai dificil de omogenizat decat faina alba, insa rezultatul e delicios. Nu mi-au iesit foarte dulci, dar asta e ideea. De acum incolo o sa incerc cu de toate. Am menta in balcon, cred ca experimentul asta va fi urmatorul pe lista.
Superb! :)
Ma bucura tare mult sa vad ca varianta mea de biscotti si creativitatea ta te-au ajutat in a crea acesti biscuiti intr-un mod atat de delicios si de inedit! Sincere felicitari!
De asemeni, iti multumesc mult pentru detaliile legate de modul in care ai procedat tu in prepararea lor! Iubitul meu e mare fan faina integrala (el a inovat reteta mea de saratele cu faina integrala:P), deci probabil voi incerca si eu reteta acestor biscuitei cu faina integrala, spre delectarea iubitului meu, acum ca stiu ca ti-au iesit atat de bine!
Imbratisari si zambete sincere din partea mea! ♥
[…] fel ca biscotti, aceste batoane cu cereale homemade sunt ceva mai tari decît cele obişnuite din comerţ, dar se […]