Albastru, roz, verde, portocaliu, culorile așezate pe paleta artistului știu fiecare că se vor tranforma în contururi și pete, se vor înlănțui în desene care vor spune povești despre locuri și personaje care ne vor fascina.
Mâna artistului le conduce destinul dar odată trecut pragul atelierului, aceste povești se împletesc cu visele noastre cele aduse de Moș Ene, trecute pe tărâmul misterios al somnului.
Viața noastră este însoțită de mii de vise. Uneori suntem surprinși că zburăm, alteori că admiram peisaje în culori minunate.
Uneori am vrea chiar să avem o companie, ca cele desenate în cărțile de colorat care să ne ia de mână și să ne poarte în tot universul.
Astfel de personaje am descoperit în picturile IoaneiIacob. Elefanți, oi zburătoare, pinguini, urși polari, vin să ne deschidă ferestrele atunci când adormim pentru a ne primi în lumea lor.
Pictate pe șindrile din lemn, lucrate dupa tradiția din regiunea Cerasu, județul Prahova, aceste picturi colorate sunt baghetele magice care îndeplinesc dorințe inocente.
Am stat de vorbă cu IoanaIacob care ne-a povestit cum a început pasiunea pentru picturile realizate pe șindrila de lemn și cum o inspiră ele în a transforma aceste obiecte din lemn în opere de artă.
’’Pasionata de lucrurile frumoase, fotograf si pictor amator, am descoperit bucuria picturii pe lemn, dintr-o joaca. Am pornit de la ideea de a crea decoratiuni pentru copiii din jurul meu. In acea perioada refaceam acoperisului casei parintilor mei, curtea era plina de sindrile din lemn de fag, ce urmau a fi ordonate pe casa. Aveam la indemana culori acrilice si multe sindrile de lemn, taiate manual, de mesteri priceputi, din zona Valenii de Munte. Asa am inceput. De atunci, nu m-am mai putut opri.
Minitablourile sunt inspirate de cele ce ma inconjoara, de visele celor dragi si ale mele. Sunt destinate copiilor si celor cu suflet de copil.
Despre materiale: folosesc cu drag vopsele acrilice de buna calitate, vernis pe baza de apa (nu e toxic), sfoara si aracet. Fiecare minitablou este oferit intr-un saculet de bumbac, pe masura lui, croit si cusut cu drag de mine. Si bineinteles, sindrilele de lemn, care provin toate din aceeasi zona.
Fiecare minitablou are povestea lui. Este mai intai o creatie a naturii. Lemnul de fag este transformat in sindrila de catre mesterul, cioplitor in lemn, folosind metode traditionale (fara interventia vreunei masini). Apoi intervine inspiratia de moment, dorinta unui prieten si apar micile tablouri pline de viata.
Fiecare bucata de lemn este unica si tablourile sunt inspirate uneori, de caracteristicile sindrilei. Micile imperfectiuni, devin punctul central al picturii.
Ma bucura mult sa colorez lemnul, sa ii dau o noua viata si sa am o mica contributie la incurajarea meseriilor traditionale, prin achizitionarea de sindrile de lemn direct de la mesterii din comuna Cerasu, Prahova.’’
Be First to Comment