Pentru că e vară, pentru că ne plac deserturile şi adorăm cafeaua, iar pe vreme caldă tot ce e răcoritor, am pregătit de data asta pentru voi un acest tort ce le îmbină pe toate astea la un loc, într-un mod absolut delicios !
E numai bun pe timp de vară deoarece nu necesită coacere decât la blat, restul preparării necesitând răcoarea frigiderului !
În plus e foooarte fin, uşor, iar iubitorii de cafea îl vor savura cu maximă plăcere nu doar dimineaţa, sunt convinsă ! ;)
Aşadar vă invit să vă procuraţi cele necesare şi la treabă cu noi !
Ingrediente pentru blat:
125 g. unt moale
un vârf cuţit de sare
100 g. zahăr
1 pacheţel zahăr vanilat
2 ouă mari
75 g. făină
50 g. amidon
1 linguriţă cu vârf praf de copt
3 linguri mari lapte
Ingrediente pentru crema albă de iaurt
750 g. iaurt gras
200 g. zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
200 ml. frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă
5 foi gelatină sau 10 g. granule de gelatină
Ingrediente pentru crema cafenie de ness
450 g. iaurt gras
120 g. zahăr brun sau alb
3 linguri nes (cafea solubilă)
3 foiţe gelatină sau 5 g. granule de gelatină
100 ml. frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă
Pentru decor:
2 linguri cacao
formă/şablon în formă de inimioară
Notă: Aceasta este reţeta de bază a acestui tort, preluată de la Laura Sava. După cum probabil v-aţi dat seama din poze, al meu este mai mic. Asta pentru că am dorit foarte mult să îl fac deşi nu am dispus decât de 750 g de iaurt. Aşadar am adaptat reţeta în funcţie de cantitatea de care am dispus eu, iar pentru a păstra efectul, am împărţit cantitatea de cremă albă în două, astfel încât o parte am preparat-o conform reţetei de cremă albă cu vanilie, iar cealaltă parte, pentru a fi cafenie, doar am adăugat ness în ea. Astfel mie mi-a ajuns doar pentru două straturi, nu trei precum Laurei.
Vă voi prezenta aşadar aici reţeta originală, dar şi modalitatea proprie de preparare, astfel încât voi să vă puteţi inspira şi să vă lăsaţi creativitatea de breslaşi să transforme aceste tortuleţ în unul cât mai original şi pe placul vostru, în funcţie de dorinţele dar şi de posibilităţile fiecăreia ! ;)
Mod de preparare
Blat:
1. Se preîncălzeşte cuptorul la 175 grade (foc potrivit).
2. Într-un castron încăpător se freacă untul cu zahărul, cu mixerul, până ce amestecul se spumează iar zahărul nu se mai simte. Se adaugă apoi ouăle, pe rând (poza 1), amestecând bine după fiecare (poza 2).
3. Făina, amidonul şi praful de copt se cern şi se adaugă împreună cu laptele în compoziţia cu unt, astfel: 2 linguri amestec uscat, după care mixaţi (poza 3), apoi adăugaţi o lingură lapte, mixaţi din nou…şi tot aşa, până când se înglobează toate ingredientele (poza 4).
4. Se unge cu o linguriţă de unt o formă de tort cu inel, cu diam. de 26 cm (doar baza); se tapetează cu hârtie de copt, în aşa fel încât numai baza să fie acoperită, dupa cum vedeţi în poze! ;)
5. Se pune aluatul în formă şi se netezeşte. Se dă la cuptor pentru cca. 20 de minute. Se lasă apoi să se răcorească, se scoate inelul şi se lasă să se răcească complet.
Crema albă:
1. Se amestecă iaurtul cu zahărul, simplu şi vanilat, până când se topeşte.
2. Se pune gelatina la înmuiat în apă rece. Apa trebuie să treacă cu două, trei degete peste gelatină, în ambele cazuri. După cca. 10 minute, când vedem că s-a umflat, se scurge bine de apă, şi se topeşte la microunde sau la bain-marie timp de 8-10 secunde sau până când vedeţi că s-a topit, fără să fiarbă, pentru că altfel nu se mai încheagă. Se ia apoi o lingură de cremă şi se amestecă cu gelatina topită, apoi se toarnă în compoziţia mare, de iaurt. Se amestecă totul foarte bine. Se bate frişca şi se adaugă cremei de iaurt, amestecând energic.
3. Se aşează blatul în forma în care a fost copt şi se închide inelul. Se toarnă 2/3 din crema de iaurt peste blat şi se nivelează. Se dă la frigider pentru cca. 30 de minute.
Restul de cremă se păstrează la temperatura camerei.
Crema de cafea:
1. Se amestecă iaurtul cu zahărul brun sau alb, până se topeşte. Se adaugă nesul (praf sau granule) şi se amestecă bine. 2. Se înmoaie şi topeşte gelatina după cum am precizat mai sus ;)
3. Se bate frişca şi se amestecă împreună cu gelatina topită în cremă.
4. Crema de cafea se întinde peste crema alba şi se netezeşte. Se pune la frigider pentru cca. 15 minute.
Finalizare:
5. La final se adaugă şi restul de cremă albă peste cea cafenie, după care tortul se pune la frigider peste noapte, pentru a se închega cât mai bine.
6. Înainte de servire, se trece cu un cuţit bine încălzit între cremă şi marginea tortului, pentru a se desprinde uşor. Se înlătură inelul şi se transferă pe platoul de servit.
Decor:
Utilizaţi un sablon cu forme vesele (inimioare, floricele, etc.) sau confecţionaţi singuri unul (dupa cum am făcut şi eu şi am arătat în poze), după care decoraţi tortul, pudrând cacao în interiorul formelor.
Ca o altă notă personală, preferabil evitaţi frişca sau biluţele strălucitoare din zahăr pentru decorul acestui tort (pe care neştiindu-le efectul, le-am folosit eu :P). Deşi sunt estetice, după puţin timp se vor topi sub efectul gelatinei ce îmbracă tortul, şi nu va mai arăta foarte bine. Cacaua pudrată este varianta cea mai bună pentru décor! ;)
Este un tort uşor, elegant şi delicios, iar contrar aşteptărilor, nu e foarte complicat de făcut!
;)
Pentru mine a fost prima experienţă cu gelatina la prepararea prăjiturilor, însă la final am fost foarte plăcut impresionată de rezultat !
Acestea fiind spuse, vă urez mult spor la treabă! :D
Cu drag,
♥ Diana ♥
Ce bine arata:) si suna:) trebuie sa o probez ca s-o gust:) oare merge si pe blat de biscuiti?!…..Multumesc pentru reteta!
Cred ca merge si pe blat de biscuiti.. intr-o oarecare masura seamana cu un cheesecake, doar ca are la baza iaurt.
Iti recomand totusi sa incerci blatul, deoarece e foarte pufos si merge excelent in acest tort! ;)
Bravo ! cea mai mare calitate a unui profesionist , mai ales in arta culinara , este aceea de a explica clar , facil si cu detalii utile , experimentate ceea ce vrea sa transmita – aici, retetele.Felicitari !
Pe acesta sigur nu.l ratez! Felicitari pentru idee si realzare!
Multumesc frumos! :)