Au trecut vremurile când numai mecanismele ceasurilor ne trezeau din visare cu ticăitul lor potrivit perfect. Cei care imaginează şi construiesc dincolo de vise au avut ideea ”nebună’’ de a transforma şi repune într-un cu totul alt context mecanismele ceasurilor.
’’De ce să nu fie ele asamblate în accesorii şi bijuterii?’’ au spus ei. Şi a fost de ajuns ca acest gând să treacă prin mintea unuia, ca să şi fie pus în practică imediat.
Aşa după cum nimic nu se pierde ci totul se transformă, ceasurile alor căror destine erau de a rugini într-un sertar după ce şi-au încheiat ultima bătaie, au început să fie căutate de cei care doreau să le recupereze până la cea din urmă rotiţă.
Mirare sau încăntare? Noi suntem cei care auzim încă tic-tac-ul ceasurilor prinse între piesele unei bijuterii sau accesoriu care se potriveşte cu lumea noastră, cea în care ne dorim ca totul să fie reutilizat şi repus în contexte practice dar şi cu o vocaţie design artistică.
AtelierulLuiMihai are numai sertare în care fiecare piesă de ceas îşi aşteaptă rândul. Iar după ce privim vitrina în care expune bijuteriile create, nu putem decât să ne dorim a vedea toate acele mecanisme pe care le păstrează încă în aşteptare prinse în creaţii inventive şi deosebite ca până acum.
Pandantiv steampunk 11
Am stat de vorbă cu artizanul din AtelierulLuiMihai care ne-a povestit cum a început pasiunea pentru steampunk şi cât de importantă este caracteristica eco a creaţiilor lui.
’’Pasiunea pentru confectionarea bijuteriilor a inceput din dorinta de a face un cadou frumos unei foste prietene. Nu aveam nicio idee ce sa ii cumpar asa ca m-am gandit sa ii confectionez ceva. Am inceput cu o pereche de cercei facuti din pasta de modelat si pictati cu tempera, apoi au urmat mai multe bijuterii confectionate asemanator. Pe internet am intrat in contact cu acest curent, steampunk, mi s-a parut tare fascinant si m-am gandit sa incerc sa fac si asa ceva. Pentru primele bijuterii steampunk am sacrificat un ceas mecanic de masa pe care l-am cumparat din targ. Chiar daca era un ceas frumos, a meritat sacrificiul. Acesta a fost inceputul, de atunci m-am documentat cu tehnici de prelucrat, tendinte ale altor artisti si chiar am inceput sa citesc literatura steampunk pentru inspiratie.
Inel steampunk 1
Pandantiv steampunk 7
Materialele cu care lucrez ma inspira destul de mult, as putea spune 50%. Cand imi vine o idee sau primesc o comanda am doar o idee vaga despre cum o sa arate in final piesa respectiva. Atunci cand ma apuc efectiv de lucru imi iau mai multe materiale si le incerc pe fiecare sa vad in ce combinatie piesa arata mai bine si e si rezistenta. Chiar daca pornesc cu o idee se poate sa o modific pe parcurs, in functie de cum se comporta materialele si cum se potrivesc.
Pandantiv steampunk 3
Ma intereseaza destul de mult faptul sa reciclez si caracteristicile eco ale creatiilor, mai ales ca studiez ingineria si protectia mediului in industrie. Imi place ca pot sa iau un material sau o piesa care ar putea ajunge la gunoi si sa ii dau valoare estetica si, de ce nu, utilitate. Cand dezmembrez un ceas mecanic de obicei nu arunc nimic, pun fiecare piesa la locul ei ca sigur o folosesc mai devreme sau mai tarziu. Dar pe langa reciclarea materialelor, alte caracteristici eco, din pacate, creatiile mele nu prea au. Spun asta deoarece folosesc adezivi, paste si lacuri care nu sunt prietenoase cu mediul, desi incerc sa le folosesc in cantitati cat mai mici si doar cand este nevoie. Deocamdata nu am gasit o solutie sa nu mai folosesc aceste substante sau sa folosesc alte substante care sa fie prietenoase cu mediul, dar sunt convins ca pe viitor am sa gasesc o solutie.’’
Pandantiv steampunk 4
Pandantiv steampunk 6
Frumos!
Arata aproape ca mecanismele din reclama de la Omega Co-Axial:)
Sunt deosebite bijuteriile, ingenios combinate piesele. Felicitari!