Sezonul cireşelor e pe sfârşite, aşadar propun să profităm de ultimele zile cât timp le mai găsim proaspete în pieţe şi să preparăm o tartă cu cireşe, adaptare proprie după o reţetă Good Food.
Cu aroma îmbătătoare şi îmbietoare de vanilie abia am rezistat a nu o gusta cât timp îi făceam pozele… e irezistibilă!
Dar până atunci vedeţi dacă găsiţi nişte cireşe bune în piaţă şi să trecem la treabă!
Pont: Dacă nu mai găsiţi cireşe proaspete, nu vă dezamăgiţi: o puteţi la fel de bine decora cu orice alte fructe proaspete doriţi, precum cu zmeură de exemplu. E delicioasă! :)
Ingrediente (8 porţii)
Pentru blatul de tartă
290 g făină
200g unt
100ml lapte bătut
1 praf de sare
1 lingură zahăr
Pentru crema de patiserie
300ml lapte
2 linguriţe extract de vanilie
3 gălbenuşuri
50g zahăr
20g făină
20g amidon
1/2 lingură lichior de cireşe (opţional)
Pentru decor
300g cireşe proaspete
Mod de preparare
1. Pentru blatul de tartă se amestecă făina, zahărul şi sarea într-un bol mare. Se adaugă untul şi se amestecă până se formează firimituri. Se toarnă laptele bătut şi se omogenizează; se împachetează în folie de plastic şi se lasă la frigider timp de o oră.
2. Pentru cremă se fierbe laptele cu jumătate din cantitatea de zahăr. Într-un bol, se bat gălbenuşurile cu restul de zahăr, făina şi amidonul.
3. Se toarnă o treime din lapte peste gălbenuşuri, se amestecă bine, apoi se pune compoziţia peste laptele rămas în cratiţă. Se ţine pe foc, amestecând încontinuu cu un tel, până se îngroaşă.
Pont : Puteţi pune şi mai puţină făină sau amidon, deoarece se va îngroşa destul de repede la fiert oricum ! ;)
4. La final, se încorporează lichiorul dacă aveţi şi extractul de vanilie, apoi se lasă la răcit.
5. Se încinge cuptorul la 190°C. Se întinde aluatul şi se pune într-o formă de tartă cu diametrul de 26cm, unsă cu unt, după care se înţeapă pe alocuri cu furculiţa.
6. Se coace orb 10 minute (a coace orb înseamnă a pune greutăţi peste aluat ca să nu se umfle la copt ; adică se pune o foaie de copt peste aluatul din formă, iar peste foaie se pun boabe de fasole pentru a împiedica aluatul de tartă să crească).
Apoi se coace normal încă 5 minute sau până când aluatul devine auriu. Se scoate din formă şi se lasă la răcit.
7. Se pune tarta pe o farfurie întinsă, se umple cu crema…
….şi se ornează cu cireşe.
8. Se serveşte preferabil în ziua preparării.
Poftă bună !
Cu drag,
Arata delicios! Voi incerca si eu reteta!
Multumesc pentru acest post! :)
Cu multa placere! :)
Recomand ca in cazul in care o vei prepara sa folosesti cate o lingura de faina, respectiv de amidon. Eu am facut cum scria in reteta initiala, cu cate doua linguri, insa parerea mea e ca ar fi totusi suficient si mai putin! ;)
Ce pofta mi-ai facut, Diana :) Felicitarile mele!