Cred că Bachus ar fi fost mândru să afle că licoarea asta minunată a sa nu mai este demult folosită doar la băut, și că își face din ce în ce mai des loc în bucătăriile noastre. Așa că am pregătit un desert spumos cu vinul alb sec Chardonnay, de la Domeniile Sâmburești.
Ingrediente:
Struguri macerați
– 150-200 gr struguri albi, fără sâmburi
– 200 gr zahăr
– 150 ml apă
– 5 gr ghimbir
– 50 ml vin alb sec Chardonnay, Domeniile Sâmburești
– praf de nucșoară
– coajă de lămâie
Spumă de vin alb sec Chardonnay, Domeniile Sâmburești
– un sfert de ceașcă din siropul de la struguri
– esență vanilie
– 150 ml vin alb Chardonnay, Domeniile Sâmburești
– 1 linguriță miere
– coajă de lămâie
– 1 albuș
– 2 lingurițe și jumătate de gelatină praf
Într-o cratiță mică adăugăm zahărul și apa și așteptăm să ajungă la un clocot, continuând să fierbem câteva minute. Apoi oprim siropul și îl lăsăm să se răcorească un pic.
Adăugăm praful de nucșoară, coaja de lămâie (eventual și de portocală) și ghimbirul tăiat. Este de preferat să folosim ghimbir proaspăt, însă și cel uscat este ok de folosit. Le punem la fiert la foc mediu până când siropul se mai îngroașă și eventual capătă o ușoară nuanță de caramel. Înainte de a pune restul, punem deoparte într-o ceșcuță un pic de sirop, cam cât un deget. Apoi siropul rămas pe foc îl stingem cu vin și adăugăm strugurii. Punem capacul, oprim focul și lăsăm strugurii să se împrietenească cu restul.
Punem gelatina la înmuiat în 50 ml de vin pentru cca 10-15 minute. Într-un bol combinăm siropul de la struguri cu mierea, esența de vanilie și 100 ml de vin, amestecăm bine și dăm bolul la congelator.
Când gelatina s-a înmuiat , o punem pe bain-marie și amestecăm până când gelatina s-a dizolvat. Atenție să nu o fierbem.
Transferăm gelatina dizolvată într-un bol de mixat și adăugăm jumătate din amestecul scos de la congelator. Mixăm cu mixerul la viteză medie pentru vreo 5 minute. Apoi punem și restul de amestec scos de la congelator și mixăm la viteză mare pentru încă 10 minute, sau până compoziția devine ușoară și cremoasă.
Separat mixăm bine albușul de ou, astfel încât , dacă întoarcem castronul acesta să nu cadă, și apoi îl incorporăm foarte ușor în compoziția cu gelatină.
Cine a zis că vinul alb sec nu se bea decât din paharul special de vin alb nu a servit încă spuma asta minunată de vin. Este drept că puteți să asamblați desertul cam în orice vă doriți, însă în paharele de șampanie arată atât de frumos și festiv, încât sigur veți impresiona persoana iubită sau invitații :).
Așa că eu am scos paharele de șampanie, am așezat pe fundul paharului struguri macerați și un pic de sirop, și apoi am turnat cu grijă, folosind o linguriță, spuma de vin. Puteți să ornați cu frunze de mentă, coajă de lămâie în spirală sau cu ciocolată.
Extra tip: într-o pungă de plastic se pun câteva pătrățele de ciocolată (nu contează de care, doar să nu fie cu umplutură), și se pune la înmuiat în apa caldă spre fiartă. Când ciocolata s-a topit, se taie vârful pungii , vreo 2 mm) și pe o foaie de aluminiu se fac figurinele dorite. Apoi se pun la frigider vreo 15 minute. Se desprind ușor de pe foaia de aluminiu și se ornează paharul de șampanie.
Poftă Bună!
Atentie, desertul este interzis minorilor! ;)
[…] sursa: Breslo :: Breslog — Spumă de vin Chardonnay Domeniile Sâmburești VN:F [1.9.20_1166]asteptati…Rating: 0.0/10 (0 votes cast) Alte anunturi care s-ar putea sa te […]
[…] http://blog.breslo.ro/spuma-de-vin-chardonnay-domeniile-samburesti […]