Am fost tare bucuroasă când am găsit reţeta Laurei Sava a săviecuţelor cu nucă, deoarece astfel am reuşit să readuc magia prăjiturilor copilăriei mele în propria-mi bucătărie !
Plină de amintiri dintre cele mai delicioase, aceste rulouri cu nucă sunt printre preferatele mele deserturi încă de pe vremea când învăţam să număr :P! O adevărată încântare la nivelul simţurilor, de mi se lasă şi acum gura apă numai când mă gândesc…
Aşa că propun să trecem numaidecât la treabă, să ne bucurăm cu toţii de ele cât mai repede cu putinţă !
Ingrediente
Aluat:
500-600 g. făină
250 g.unt sau margarină
2 linguri mari de smântână
2 gălbenuşuri
un vârf de cuţit sare
2 linguri zahăr
1 lingură rasă untură de porc (opţional)
Maia:
25 g. drojdie proaspătă
2 linguriţe zahăr
putin lapte călduţ (nu fierbinte!)
Umplutura de nucă:
250 g. nucă
200 g. zahăr
100 ml. lapte
Mod de preparare:
1. Se face maiaua:
Se pune drojdia într-un bol; se presară zahăr deasupra şi se amestecă bine. Se adaugă laptele şi se presară puţină făină peste întreaga compoziţie.
În 5-10 minute, dacă drojdia e proaspată, trebuie să crească.
2. Se pune toată făina într-un bol încăpător şi se adaugă maiaua. Se adaugă smântâna, un praf de sare, zahăr şi gălbenuşurile (albuşurile se vor folosi ulterior la compoziţia de nucă şi mac, pentru a le subţia).
Se încorporeaza toate ingredientele. Se adaugă apoi margarina, încălzită puţin şi untura, dacă aveţi, ea având rolul de a frăgezi aluatul. Se frământă totul bine. Daca aluatul nu e destul de maleabil la frământat, mai adăugaţi smântână (o lingură, două, cât e nevoie) până când aluatul începe să se desprindă de pe mâini.
Se acoperă şi se lasă la dospit lângă o sursă de căldură.
Aşa arată aluatul după ce a crescut.
3. În acest timp, pregătim umplutura cu nucă:
Se încălzeşte laptele într-o crăticioară, împreună cu zahărul. Când zahărul se topeşte, se adaugă nuca gata măcinată. Când se răceşte, se amestecă cu albuşurile bătute spumă şi puţin zahăr.
4. Aluatul dospit se porţionează cu cuţitul în 4 părţi egale fiecare segment reprezentând o foaie de umplut.
Se întinde cu sucitorul fiecare segment în parte. (Să nu vă deruteze faptul că aluatul “cade” în momentul în care îl tăiaţi cu cuţitul, nu îi afectează fragezimea).
Masa se pudrează cu puţină făină şi se întinde foaia de aluat cât mai subţire posibil….dar nici să fie transparentă :P
Se unge uniform foaia de aluat cu umplutura de nucă, apoi se rulează…
…şi se taie cu un cuţit în bucăţi de lăţimea unui deget, după cum am arătat în pozele de mai jos:
5. Se aşează rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se bagă în cuptorul deja încins, pentru cca. jumătate de oră sau chiar mai puţin, la 180 grade C, până se rumenesc uşor la suprafaţă.
O adevărată minunăţie, vă garantez!
;)
Poftă bună vă doresc!
Cu drag,
Diana
Suna absolut delicios…eu cumpar rulouri asemanatoare din comert…dar astea arata de o suta de ori mai apetisant!
Este si coaja de portocala rasa in compozitie? asa pare…
Da, este si coaja rasa de portocala in compozitie, am uitat sa precizez. In crema de nuca! ;)
Si da, chiar sunt absolut fabuloase la gust, si incomparabil mai sanatoase decat cele din comert! Ti le recomand cu mare drag!
Arata BESTIAL!
Delicios!!!
Acestea sunt ,,Cuiburi de viespi ” si sunt absolut delicioase.Mama le pudra cu zahar, eu am alta varianta : rulourile le tai mai lungi, de vreo 3 degete, si le pun in vas rotund de Jena ( se poate in orice vas de copt rotund si cu peretii putin mai inalti ), cu taietura mai frumoasa in sus.Vasul e uns cu margarina si tapetat cu pesmet.Dupa ce le-am ingramadit in vas, ca un buchet, le dau la copt, cam cat ii trebuie unui cozonac sa se coaca.In momentul cand e gata, am un sirop din zahar, fierbinte, pe care il torn cu grija -cam o cana -, pe toata suprafata , si las inca 5 min la cuptor. Cand se raceste , scos din vas, arata ca un buchet de trandafiri, e monumental pentru masa de Craciun !