Proaspăt întoarsă din vacanță, e clar că articolul meu de astăzi este influențat de briza Portugaliei, dar mai ales de bucătăria acestei țări. Contribuind generos în fiecare an la “turismul gastronomic”, îmi place să păstrez amintiri fotografice cu lucrurile pe care le-am mâncat în fiecare loc vizitat.
Bucătăria portugheză mi-a plăcut tare mult, axată în jurul bogățiilor din ocean, cu mult pește și fructe de mare, dar și cu loc de cinste rezervat atât vițelului cât și cărnii de porc. O bucătărie mediteraneană gustoasă, deloc complicată, și poate ușor umbrită de deliciosul vin de Porto.
În Portugalia se găsește din belșug peste, în special cod, acesta fiind peștele lor național. Bacalhau este denumirea data codului uscat și sărat, și folosit în prepararea unor feluri de mâncare. Pe lângă cod, se găsește și sardine, biban, spadă, ton sau fructe de mare cum ar fi scoicile, crabii, creveții.
Atât peștele, cât și fripturile de vițel sau porc sunt preparate preponderant la grătar, cărnurile prăjite nefiind ușor de găsit în meniurile restaurantelor portugheze.
Toate acestea sunt însoțite de legume, în special de roșii. Desigur că fiind obișnuiți cu gustul roșiei de acasă, legumele portugheze nu au reprezentat o descoperire pentru mine, însă acompaniau delicios atâtea minunății cu proteine.
La restaurante te întâmpinau cu aperitive (couvert) care să îți amețească foamea până apăreau deliciile, și pe care puteai să le refuzi, căci nu erau din partea casei. De cele mai multe ori noi le-am acceptat pentru că efectiv ne făceau cu ochiul. În general constau în pâine pe vatră, măsline portugheze(după părerea mea mai delicioase decât cele de Kalamata), salată de morcovi în oțet (foarte bună de altfel), brânză proaspătă sau brânză tradițional portugheza (foaaarte bună, cu învelișul tare și miezul moale), pastă de sardine.
Felul principal, după cum spuneam, consta în peste sau friptură, acompaniate de roșii și salată verde. La garnituri stăteau mai prost ce este drept, preponderant cartofi, fie prăjiți, fie fierți în coajă.
Unul din felurile care mi-au plăcut cel mai mult a fost “cataplana de peste”, un amestec de peste și fructe de mare cu vin, ardei, roșii și ceapă și pregătite într-un vas special denumit “cataplana”. Se pun toate acestea în vas, și închis bine, se dau la cuptor. Practic toate bunătățile astea se pregătesc în suc propriu și au o savoare incredibilă.
La capitolul dulce, Portugalia este plină de patiserii, “Pasteleria”, care mai de care cu bunătăți, dar fiecare având propria versiune a pasteis de nata, desertul portughez arhicunoscut. Pentru acest desert, am făcut un drum până în cartierul Belem, la patiseria care păstrează și astăzi originea și secretul acestui delicios desert.
Despre vinul de Porto s-au scris atâtea încât comentariile mele sunt de prisos. Va spun doar că încheie binefăcător orice masă copioasă. De la toți portughezii pe i-am întrebat, am învățat o regulă simplă, vinul de porto alb se bea ca aperitiv și doar rece, pe când cel roșu se bea după masă și doar la temperature camerei. Va recomand vinul de Porto vintage.
Sper că v-a plăcut preumblarea noastră prin farfuriile portughezilor și lansez astăzi două invitații către voi:
-să faceți poze mâncărurilor delicioase din vacanțele voastre și să mi le trimiteți pe adresă de mail [email protected] . La sfârșitul verii, trecem în revistă ce au mâncat breslașii în călătoriile lor !
– a doua invitație este direct interesată de ce beau breslașii vara asta! Cei care au rețete de limonade răcoritoare și licori de vară îi aștept cu drag să îmi trimită pe aceeași adresă de mail, [email protected] , poze și rețeta lor, pentru a-i lăsa și pe alți breslași să se răcorească pe căldurile astea! Ce ziceți de 5 iulie? Până la această dată vă aștept cu minunățiile voastre!
Cu drag,
Casa Hanu
Frumoasa reamintire gastronomica!
Am vizitat si eu Portugalia, si mi-au placut, pe langa multe din cele enumerate mai sus, si “caldo verde” – supa lor de varza, orezul cu fructe de mare specific portughez si platourile cu specialitati de carne uscata si salamuri.
Recomand cu drag Portugalia….culinara si nu numai!
intr-adevar este o tara frumoasa! sunt extrem de bucuroasa ca am reusit sa o vizitez si cu siguranta a intrat direct in topuri. Lisabona este o capitala calda, mi-a placut la nebunie!
Iar mancarea…ffff gustoasa. Enjoy!
Ah, si nu uitati va rog de invitatia de a trimite retete si poze cu limonade, etc si mancaruri de prin vacante!