In ultima vreme am tot dat de sapunuri pe breslo, care mai de care mai interesante si mai bogate in prezentare, multe pe care le-am folosit si de care am fost extrem de incantata. Ce mi-a atras atentia insa la magazinul naen-soap e mentiunea ca sapunurile sunt “homemade”, si in acest mic interviu am vrut sa vad povestea din spatele bucatariei in care iau nastere sapunuri simple, cremoase, cu miros delicat.
Ai un magazin nou pe Breslo. Cum ti-a venit ideea sa faci tocmai sapunuri?
As vrea sa-mi amintesc exact momentul cand m-am decis, insa totul e ceata. :) Tin minte ca printre primele sapunuri naturale/”bio” folosite era unul achizitionat tocmai de ziua mea de la un targ bio-eco din parcul Titan. Era in intregime din ulei de masline si avea un miros… oarecum expirat. Insa experienta pe care mi-a daruit-o in baie, hehe, cu totul placuta: pielea mi-a ramas fina, moale si n-a cerut lotiune de corp. Cu totul altceva, mi-am spus. Si poate, pornind de la ideea ca dintr-un singur ingredient se poate face un sapun atat de bland, mi s-a infiripat in minte ideea ca “pot si eu!”.
Cum aveam sa aflu mai tarziu, acelui unic ingredient i se mai adauga alte doua, dar asta e alta poveste :)
Un alt posibil scenariu e cel in care, inspirata de creatiile altor persoane si de prima reusita personala in ale “sapunitului”, m-am hotarat ca poate n-ar strica sa aprofundez subiectul. Ingredientele sunt numeroase, imaginatia nu-mi lipseste iar timpul – e asa cum mi-l impart.
Cel mai probabil totul a inceput acum trei ani, de la problemele de ten care-au fost rezolvate cu un produs dermatocosmetic, moment in care am inceput sa deschid ochii si sa studiez ce se afla in spatele reclamelor convingatoare pentru “chimicalele” din supermarketuri. Toata teoria aceea despre parabeni, SLS, perfidia produselor anti-acnee sau pentru ten sensibil, care, in realitate, intretin problema si creeaza cumparatorului nefericit o dependenta pentru produsul cu pricina. Un cerc vicios nesuferit.
Povesteste-ne putin despre produsele tale si principiile care stau in spatele lor.
Ceea ce ma motiveaza sa continuu sa experimentez in ale crearii de sapunuri este, in principal, dorinta de a fi constienta de ceea ce folosesc in acest proces. Stiind care sunt ingredientele am certitudinea ca ceea ce va rezulta imi va fi benefic si nu voi avea surprize precum cele cauzate de produsele din comert: iritatii, piele uscata, alergii.
E suficient faptul ca, vrand-nevrand inghit zeci de substante cu potential alergenic ori mai rau, ca inspir aerul imbibat cu noxe al capitalei. Dar ceea ce pot controla – produsele care vin in contact cu pielea – incerc sa controlez. Si nu ma refer strict la sapunuri naturale.
Sunt adepta produselor bio, de minimum doi ani, am experimentat pe pielea mea si inteles ca asta e calea pe care trebuie s-o iau, singura care-mi prieste.
In plus, sunt si indragostita de conceptele de minimalism si simplificare, in orice domeniu. Iar asta se traduce, referindu-ma strict la ingrijirea pielii, in incercarea constanta de a folosi un minimul de produse, de calitate si cu efectele dorite, care – daca se poate – sa insumeze calitatile mai multor produse. Un fel de 2-in-1. :)
In sapunurile mele, pentru a ajunge la acest rezultat, folosesc cat mai multe ingrediente, in limitele bunului simt, desigur. Uleiuri de ingrjirire, toate vegetale, fara exceptii, infuzii de plante medicinale, toate gandite in a oferi o curatare blanda, ingrijire si protejare a pielii de iritatii si uscaciune.
Am vazut ca majoritatea ingredientelor folosite sunt naturale, ne poti spun, in mare, care sunt acestea si de ce exclusiv naturale? Ai dorit de la inceput sa fie o linie eco definitorie magazinului, sau mai tarziu vei incerca si altfel de compusi?
Uleiurile folosite sunt acele uleiuri si unturi vegetale cu proprietati cunoscute: de ingrijire, emoliere, calmare si regenerare. Glicerina naturala si vitamina E continute in aceste sapunuri asigura pielii hidratarea si emolierea necesara.
Folosirea exclusiva de uleiuri de calitate ma asigura ca imi vor curata, ingriji pielea cu spuma lor fina si cremoasa, fara a o pagubi de uleiurile ei proprii precum o fac sapunurile obisnuite din comert. Acelea folosesc conservanti, detergenti puternici, aditivi, parfumuri sintetice si glicerina, sintetica si ea, toate in scopul de a obtine un pret de producere minim, o spumare puternica si un parfum “seducator”. Din pacate consumatorul a fost “programat” sa caute acele produse intens parfumate floral/fructat, insa trebuie sa i se prezinte si alternativa. Si adevarul din spatele acelui pret minuscul. Faptul ca un sapun natural nu este puternic aromat nu e un semn ca i-ar lipsi si alte calitati. Dimpotriva!
Si pentru ca tot vorbim de eco, la descrierea produselor mentionezi ca ele sunt homemade. Povesteste-ne putin depre procesul de productie si cum el poate fi desfasurat acasa.
Deoarece n-am planifica aceasta experienta ca o afacere in sine, ci ca un hobby, ma multumesc cu ceea ce-mi ofera confortul casei si ustensilele din dotare. Experienta in sine imi cere putina organizare si planificare si, ce e mai important, grija pentru securitatea celuilalt locatar, necuvantator :)
Procesul de fabricare al sapunului este chimie pura, dar si distractie, cum am ajuns sa il consider. Ca orice hobby incercat de-a lungul vremii, surpriza realizarii inca unui (mic) stoc de sapun imi trezeste sentimente si trairi (tot chimice) similare celei din perioada in care eram pasionata de fotografie, imi developam singura filmele alb-negru si fotografiile pe hartie. Revelarea inceata si uimitoare a imaginii din neant era o bucurie asemanatoare celei de astazi. Daca eram atunci sceptica in privinta mea si a “talentului” meu, eram si anul trecut in privinta posibilitatii de a crea un sapun ok, chiar excelent, dintr-un ulei sau doua si putina joaca de-a chimistul :)
Si sper ca joaca asta sa continuie, fiindca am destule idei de noi sapunuri, planuri pentru cei care ma vor vizita si prietenii mei. : )
[…] This post was mentioned on Twitter by Dan Ghemes, Dan Iancu. Dan Iancu said: http://blog.breslo.ro/povestea-sapunurilor-homemade-de-la-naen-soap […]
[…] s-a ostenit cu mine, iar aici aveti rezultatul unui brainstorming epuizant din aceasta dimineata: “Povestea sapunurilor homemade de la naen-soap” […]
mult succes in continuare…cine stie, peste ani poti ridica numele magazinului tau la rangul unui adevarat brand de produse cosmetice naturale :)
[…] Bun venit pe acest mic site dedicat săpunurilor mele naturale, create manual. Pentru a sparge gheaţa, un (prim) interviu în blogul Breslo. Domnisoara Babacilu (o domnişoară talentată, cu gusturi fine!) a fost draguţă si s-a ostenit cu mine, iar aici aveţi rezultatul unui brainstorming epuizant din această dimineaţă: “Povestea săpunurilor homemade de la naen-soap” […]
Multumesc Nahoot6! Am sperante mari :)
[…] este a doua “dezvăluire” online (prima, publicată în iunie pe Breslo), de la crearea brand-ului, o joacă frumoasă, cum insist să o […]