Paunul ne inspira

Oamenii au ținut mereu ochii larg deschiși și au observat cu atenție toate lucrurile din jurul lor. Din cele mai vechi timpuri au avut convingerea că totul în viață are un scop și că nimic nu e facut fără motiv. Când au văzut păunii defiland, au simțit că aceste creaturi superbe, cu nenumăratii ochi mereu deschisi din penele lor, trebuie sa aiba o importanta colosala.

Grandoarea penelor paunului i-au dat o varietate de asocieri. Infatisarea sa plina de culoare a facut sa fie adesea asociat regalitatii.

In cultura babiloniana si persana se credea ca doi pauni pazesc Copacul vietii, simbolizand dualitatea omului, astfel si-au asezat conducatorii pe tronuri de pauni.

In cultura romana, imparatesele si printesele aveau ca emblema frumusetea paunului.

Alte simboluri ale paunului deriva direct din semnele distinctive din coada sa care au fost identificate cu niste ochi, astfel in mitologia greco-romana era considerata pasarea-zeu, Phaon. Hera, pentru care pasarea e sacra a creat paunul din cadavrul unui gigant, Argus, un monstru fabulos ai carui 100 de ochi i-a semanat pe coada paunului, care reprezinta bolta cerului, iar ochii – stelele.

In crestinism reprezinta biserica atotvazatoare. Prin faptul ca isi reinnoieste penele anual, poate semnifica reinvierea, si pentru ca se credea ca nu intra in putrefactie, el simbolizeaza imortalitatea.

In islamism, ochii paunului sunt descrisi ca „ochi ai inimii” si ii asociaza cu soarele, luna si universul.

Budistii privesc paunul ca simbol al rotii vietii si al soarelui. Paunul era odata sacru in China, unde penele sale lucioase si frumos colorate erau emblema dinastiei Ming si simbol al unui rang inalt. Pentru ca devine neastamparat inaintea furtunilor si scoate un tipat caracteristic, este asociat si cu ploaia.

In hinduism, se spune ca paunul detine penele unui inger, vocea diavolului si mersul unui hot.

Paunul poate fi asimilat cu simboluri negative, ostentatia sa semnifica pacatul capital al mandriei  si vanitatea. Despre cei care se falesc cu meritele altora se zice uneori ca se imbraca in pene de paun.

Mozaic in Chersonenos

Pictura in catacombele din Sf. Sebastian

Sculptura pe o lada din inceputurile crestinismului

Aceasta pasare a reprezentat muza artistilor decorativi de la sfarsitul secolului XIX.

In randurile urmatoare voi prezenta partea mea preferata a articolului si anume partea dedicata artizanilor breslasi:)

Sa vedem cat de inovativi au fost colegii nostri in preluarea simbolisticii paunului!

vanityhandmade

merica

lucashop

BefabulousDesign

alexanderdamian1999

doora

bookgirl

RlucaElvenDesign

ionelaangela

razvandumitran

oanamt

bibidesign

2 Comments

  1. ionelaangela said:

    Multumesc! Este o agrafa pentru par eleganta si in tendinte!

    April 22, 2013
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *