Dorințele noastre se reînnoiesc mereu, în fiecare zi o dorință nouă vine să se adauge celor pe care le avem deja în minte. Unele dintre ele se îndeplinesc atunci când nu mai sperăm, altele se pierd undeva în universul nostru interior iar odată cu trecerea timpului se transformă în acele dorințe uitate fără regrete.
Dar când o dorință nouă se îndeplinește repede atunci totul se schimbă.
Așa am simțit când pe rafturile magazinului JadineBijoux am descoperit accesoriile, bijuteriile din materiale reciclate pe care ni le propune autoarea.
Adeptă a stilului upcycling, JadineBijoux crează accesorii nu doar cu valoare eco dar și cu valențe artistice.
JadineBijoux lucrează cu materiale variate pe care compune în accesorii cu aer boem contemporan.
Colier ”Peisaj montan reflectat in lac”
Am stat de vorba cu autoarea care ne-a povestit cum a început pasiunea pentru accesoriile realizate din materiale reciclate și cum acest proces creativ se dorește în armonie cu viața de zi cu zi.
’’Era o intunecata zi de iarna, incolora si trista. Eu functionez cu energie solara, fara ea am bateriile complet si iremediabil descarcate. Am vazut pe internet un anunt pentru un curs de confectionat bijuterii. M-am inscris imediat cu speranta ca acesta imi va colora iarna si chiar asa s-a intamplat. Era atat de placut sa ating si sa ma joc cu margele de toate culorile, resturi textile cu diverse texturi si reviste ale caror imagini iti furau privirile. Pe langa rudimentele confectionarii bijuteriilor am invatat sa fac brose florale din resturi de materiale gasite prin casa precum si margele din hartie multicolora din reviste. Din tot ce am invatat, partea cu margelele de hartie m-a interesat cel mai putin… Fie mi se rupea hartia, fie mi se desfaceau pe la jumatatea procesului si trebuia s-o iau de la capat, fie imi ieseau asimetrice.
Vara urmatoare mi-am petrecut-o la casa de vacanta de la tara. Acolo ramasese pe perete din anul precedent un calendar in care in fiecare luna era fotografia cate unui buchet superb de flori in vaza. Buchetele aveau amestecuri de culori foarte variate si imaginile erau atat de frumoase incat pur si simplu nu m-am putut indura sa arunc calendarul! Atunci mi-am amintit de tehnica margelelor din hartie si mi-am zis ca trebuie sa incerc. Am masurat fiecare imagine, am taiat-o in fasiute si am rulat pe un bat de frigaruie margea dupa margea dupa margea… De data aceasta nu se rupeau asa de usor, hartia de calendar fiind mai groasa decat pagina de revista. In plus erau si lucioase, ceea ce le oferea un aspect interesant. Am confectionat zeci de margele de diverse forme – simetrice, conice sau tubulare – apoi le-am lacuit in mai multe straturi pentru a le proteja de umiditate dupa care am etalat pe o masa mare din curte toate margelele din sticla, lemn sau plastic pe care le aveam pentru a le alege pe cele care se asortau cu margelele de hartie. Am creat astfel multe coliere, cercei si bratari si am fost extrem de incantata de rezultat! Ma dureau degetele de la rulat margele insa rezultatul m-a satisfacut pe deplin!
Colier ”La nature fait bien les choses”
Colier cu ghinda si piatra soarelui
Pastrez toate calendarele de perete expirate care nu au pagini prea groase si dau sfoara-n-tara ca si prietenele mele sa le pastreze si sa mi le dea, lucru pe care multe il fac, spre marea mea bucurie. Daca la inceput credeam ca doar din imaginile viu colorate ies margele frumoase (ca, de exemplu, cerceii “Colors’ power” www.breslo.ro/item/cercei-colors-power-1460317) , am constatat ulterior ca si din imagini cu doua-trei culori, fie ele si sterse, ies margele foarte interesante. Practic, orice bucatica de hartie colorata se poate transforma intr-o frumoasa margea J. Mi se intampla sa folosesc si chenarul care incadreaza imaginea daca acesta are combinatii de culori inteersante (ca in cazul setului “To be or not to be… in love”www.breslo.ro/item/set-colier-si-cercei-to-be-or-not-to-be-in-love-1460315 ) sau partea cu cifrele de sub imagine daca fondul este interesant (ca in cazul colierului “Oleaca de sofisticare” unde negrul este dat de zilele saptamanii iar rosul de zilele de week-endwww.breslo.ro/item/colier-oleaca-de-sofisticare-1460307). Partea cea mai frumoasa este aceea ca nu stii niciodata de la inceput ce va iesi dintr-o pagina de calendar. In functie de tipul imaginii si de modul in care sunt dispuse culorile ies margele cu un aspect foarte variat, desi imaginea globala pare unitara.
Cele mai spectaculoase margele pe care le-am confectionat vreodata au iesit din paginile unui calendar cu peisaje montane. Imaginile erau mai lungi decat de obicei si ruland fasiile pe verticala am reusit sa reproduc, practic, peisajul (ca in cazul colierului “Peisaj montan reflectat in lac” www.breslo.ro/item/colier-peisaj-montan-reflectat-in-lac-1460309).
Cum spuneam mai sus, margelele de hartie sunt cele care definesc in mare masura creatia finala. Deoarece sunt destul de dificil de confectionat, numarul lor este limitat de dimensiunile relativ reduse ale colii de hartie iar imaginile au culori foarte diverse, ceea ce face sa fie greu de combinat cu alte margele de hartie, incerc sa nu risipesc nicio margea si sa le folosesc pe toate in aceeasi creatie. Culorile lor “cheama” culorile celorlalte tipuri de margele sau accesorii cu care incarc sa le combin cat mai armonios. Marea frumusete este ca aceste bujuterii sunt, fara voia mea, unicat caci nu am niciodata doua pagini de calendar identice. O clienta m-a rugat odata sa-i fac un colier in aceleasi nuante ca unul pe care il vazuse dar il vandusem deja si nu am am avut cum sa o ajut J.
Colier ”Oleaca de sofisticare…”
Caracteristicile eco ale creatiilor mele ma preocupa foarte mult. In aceasta societate de consum, obiecte care sunt cumparate adesea impulsiv, poate in mai mare masura pentru atractivitatea lor decat din necesitate – odata consumate devin niste obiecte nedorite de care ne debarasam in graba. Multe dintre ele sunt foarte frumoase (o sticla de parfum, o punga de cadou, un ambalaj din carton pentru ciocolata, etc.). Pentru toate s-a consumat multa materie si energie si e pacat sa dispara pur si simplu. Eu consider ca merita o noua viata, prin urmare sunt adepta upcycling-ului. E foarte frumos acest termen, imi place “up”-ul din el care sugereaza ca produsul nu numai ca nu devine un deseu ci trece la un nivel superior celui initial. De multe ori asa si este!
Prin urmare eu pastrez tot ce mi se pare interesant, atractiv si refolosibil : ambalaje de carton de la ceaiuri, ciocolati, medicamente sau hartie de ambalat din care tai flori, fluturi, inimi si confectionez felicitari; becuri arse care, pictate, se transforma in globuri; mici resturi textile din care fac brose sau ornamente pentru brad, pahare de vin desperecheate care, pictate frumos, se transforma in suport de lumanare sau sticle de vin care, invelite in ata multicolora, se transforma in vaze J. Imi place, de asemenea, sa folosesc elemente gasite in natura si sa le transform in bijuterii sau obiecte decorative: din capacele de ghinda in care atasez o margea de sticla fac pandantive si cercei (www.breslo.ro/item/set-cercei-si-colier-cu-ghinda-galbena-si-puiutii-ei-1465886 si www.breslo.ro/Publish/item/1466907); din conuri de brad fac ornamente de Craciun: pietrele le pictez si-mi decorez cu ele baia, …
Omul are, asadar, capacitatea de a-si pune neuronii la treaba pentru a-si stimula creativitatea si a recrea obiecte foarte frumoase. Upcycling-ul este “A magical metamorphosis of the ordinary” cum spunea atat de frumos Eric Gibson! So, let’s upcycle!
Set colier si cercei ”To be or not to be…in love”
Be First to Comment