În centrul Munchenului se află Antikensammlung – colectia de antichităti care cuprinde lucrări din arta Greciei Antice, a Romei si câteva exponate etrusce din perioada 3000 î.e.n până în 400 e.n. Muzeul a fost construit la jumatatea secolului 19 – în stil grecesc, având capiteluri în stil corintic – bogat ornamentat. Clădirea a fost gândită ca un centru cultural-artistic care să promoveze artele.
Vase din teracotă si sticlă se alătură colectiei de bijuterii din argint sau aur pentru a desăvârsi imaginea unui muzeu al Greciei si Romei Antice.
Vasele grecesti sunt principala atractie a muzeului. Calitatea materialelor folosite, delicatele picturi si rafinamentul obiectelor de ceramică sunt renumite. Statuetele din bronz si vasele din sticlă prezintă scene din viata zeilor: intrigi, dispute, bătălii pictate cu migală.
Dacă luăm în calcul o periodizare în Grecia antică, observăm că la început amforele erau decorate cu motive geometrice: linii ondulate, zig-zaguri, spirale, cercuri si triunghiuri sau cu desene reprezentând animale: cai, caprioare, gâste.
Treptat însă, motivele geometrice au fost înlocuite de cele de influentă orientală: animale fantastice ca sfinxul sau grifonul reprezentate în pictura prin forme negre pe fundal rosu sau ocru, de teracotă. Mai târziu figurile negre au dispărut ca să lase loc celor de culoare rosie – în jurul anilor 530 î.e.n.
Vasele variază atât ca mărime, cât şi ca formă, potrivit destinaţiei lor. Cele mari erau folosite pentru depozitarea şi transportul lichidelor (vin, ulei de măsline, apă), pe când în cele de dimensiuni mai mici se păstrau parfumurile şi alifiile.
Ultima imagine arată tipurile de vase grecesti si denumirea lor. Sper să vă inspire vizita la muzeu si să creati lucrări inspirate de culorile acestea, de forme, de picturi si de motivele geometrice aplicate pe vasele grecesti. Am să revin în postul următor cu câteva exemple de lucrări inspirate de arta Greciei.
o incantare! astept cu interes urmatorul articol
ma bucur tare ca iti place:) pup