Sărbătorim 10 ani de existență cu un proiect fresh de tot numit #PrimaMie. Acest proiect se adresează artizanilor talentați pentru care cuvântul ‘banal’ a fost scos din vocabular, dar mai ales celor care doresc să pună pe picioare un mic butic creativ, dar nu au avut curajul sau instrumentele necesare.
În cadrul proiectului #PrimaMie, ni s-au alăturat nouă dintre cei mai talentați artiști de pe Breslo, iar astăzi îți prezentăm povestea BijuteriiWhatElse.
Spune-ne puțin despre povestea ta. Cum arăta o zi din viața ta înainte să te apuci de handmade?
Punctual, mă trezeam devreme, datorită programului de la ultimul loc de muncă. Petreceam cea mai mare parte a timpului petrecut la job căutând tutoriale și informații legate de manufacturarea bijuteriilor. Uneori lucram după amiaza câte ceva, dacă aveam timp. De chef nu s-a pus niciodată problema.
Care a fost momentul de turnură: cum ai ajuns în contact cu lumea handmade-ului și ce te-a convins să-i dai o șansă?
Vizitam des un magazin cu articole pentru hobby creativ, pe vremea când locuiam în Tg. Mures – cred că știu și acum adresa. Îmi cumpăram diverse pentru confecționarea de obiecte decorative [credeam eu] pentru înfrumusețat apartamentul închiriat în care locuiam. La un moment dat, au inceput să figureze în oferta de produse și mărgele de sticlă, pe care le cumpăram pentru că nu puteam să le rezist [și în ziua de azi mărgelele de sticlă au rămas preferatele mele]. Și cum nu puteam aduna mărgele la nesfârșit, am început/încercat să le transform în bijuterii. Acela a fost punctul de plecare pentru tot ce a urmat.
Cum arată acum o zi din viața ta? Cum s-a schimbat viața ta de când faci ce-ți place?
Mă trezesc tot devreme [asta din cauza că am două ceasuri deșteptătoare cu blană], lucrez când și cât vreau, uneori nu lucrez deloc și mă bucur enorm de acest lucru. Mai există o voce în capul meu care susține că nu e deloc matur să nu parcurgi traseul clasic școală – familie – datorii la bancă, dar sincer, o ignor cu foarte mare succes.
Cum s-a integrat Breslo în povestea ta?
A venit la fix și de atunci continuăm povestea împreună, indiferent de schimbările intervenite pe parcurs.
Au fost momente în care ți-ai dorit să renunți? Dacă da, cum ai reușit să le depășești?
Câteodată recunosc că mă întreb dacă voi ajunge vreodată în acest punct – în care să vreau să renunt, dar deocamdată, nu știu ce ar putea să mă determine să fac asta [dacă nu luam în considerare o limitare fizică]. Indiferent dacă lipsesc din atelier câteva zile, bijuteriile sunt mereu prezente [și nu mă refer aici la faptul că le port].
Dacă ai putea să-ți descrii stilul și creațiile într-un singur cuvânt, care ar fi acela?
Eu.
Care sunt sursele tale de inspirație? De unde îți iei zvâcul creativ și ce te faci când se lasă așteptat?
Nu neaparat în aceasta ordine, dar: materiale noi, tehnici noi, accidente. Când zvâcul creativ se lasă așteptat, mă învârt pe scaun în atelier, mă gândesc ce să fac și uneori renunț, de regulă când mă oblig să lucrez doar de dragul de-a lucra, rar îmi place ce iese. Și sincer, nu cred că există cineva căruia să îi placa non stop ce face, indiferent care e acel lucru [poate doar daă ești mâncător profesionist de înghețată, să zicem].
Care este procesul pe care-l urmezi când pregătești o colecție nouă? Și cât durează acest proces? Îți impui un anumit calendar sau lași lucrurile să vină natural?
Colecții [și aici mă refer la un ansamblu de piese cu care intenționez să transmit mai mult decât ceva estetic] nu pregătesc decât dacă îmi propun să particip la un târg de profil, expoziții sau evenimente care necesită acest lucru. Și în acest caz îmi permit libertate doar în alegerea temei, altfel sunt deadline-uri în care trebuie să mă încadrez [de regulă, cam pe ultima sută de metri, ca de obicei].
Planuri de viitor pentru brandul tău
Ca să folosesc tot un singur cuvant – viitor.
Ce ne poți spune despre legătura ta cu comunitatea handmade? Ai legat prietenii cu alți creatori sau cu clienții tăi?
Da, cred că e imposibil să nu stabilești legături [că sunt de prietenie, colaborare, etc] cu alți creatori. Sau mai ales cu clienții.
Ce te-a motivat să te înscrii că mentor în programul #PrimaMie?
Eu sunt genul care dă sfaturi [indicații prețioase] și când nu sunt cerute, asa că programul #PrimaMie mi se potrivește manușă. Lăsând gluma la o parte, cred că e important [sau cel puțin util] să profiți de informația pe care alții o au de oferit, dacă esti pasionat de ceea ce faci.
De ce s-ar apuca cineva de handmade?
O să răspund aici cu ce aș raspunde eu – pentru că e o satisfacție enormă să vezi ce poate ieși, la propriu, din mâinile tale, mai ales când nici nu bănuiai că ești capabil.
Unde vezi comunitatea handmade din România în 10 ani?
În continua creștere, cantitativ și calitativ.
Be First to Comment