NUME : IOANA
OCUPATIA : Designer de haine si accesorii pictate
WEBSITE : www.zazastudiodesign
-Cine e Zaza?
– E o poveste mai lunga… Odata, demult, Meylinn-ii locuiau in inima fiecarui arbore ce traia pe taramul culorilor-Thörkalève.Envinyatar si Alcarinquë erau cei mai priceputi pictori din cati au existat in toate timpurile, insa erau si singurii care cunosteau secretul de a cultiva o floare speciala numita Eirien , din care se extrageau pigmentii pentru culori, iar ZaZa era fiica lor cea mica. Luholii erau licuricii acelor taramuri si numai la lumina lor se puteau distila culorile. In timp, odata cu venirea Oamenilor Mari si a obiceiurilor lor, ei s-au imputinat pana au disparut de tot. In disperarea lor, Envinyatar si Alcarinquë, nemaiputand obtine culorile miraculoase au plecat pe alte taramuri,in cautarea Luholiilor si nu s-au mai intors.
Pe ZaZa am gasit-o intr-o seara, ascunsa, speriata si foarte singura; am ingrijit-o cu drag si am ajutat-o sa creasca. Drept rasplata, ZaZa mi-a oferit darul ei, floarea Eirien, in speranta ca vreodata Luholii se vor intoarce.Dar pana atunci, eu pictez cu culori obisnuite incercand din rasputeri sa surprind, in lumea noastra, lumina ce, de obicei, izvora din culorile miraculoase.
-Cum arata mediul tau de lucru?
–Masa mea de lucru a fost intotdeauna, de cand ma stiu, un soi de pictura a la Pollock … Pete de culoare in diferite forme si marimi, splattered paint everywhere… si zeci de obiecte mari si mici cladite in mormane. Dar, dupa luni de apocaliptica dezordine in care timpul pierdut in cautari ajusese sa il depaseasca pe cel necesar pentru lucru, intr-o sedinta furibunda cu iubirea mea, am hotarit de comun acord sa cream un spatiu dedicat, si anume – o masa mai speciala. Faptul, ca anterior, imi cam stergeam pensulele de mesele pe care lucram, determinand o racaiala constanta cu smirghel si solventi din partea dumnealui, i-a generat o viziune, usor malitioasa, dar totusi constructiva, materializata de niste picturi ample si laborioase,realizate pe tablia mesei.
-Ce inseamna conceptul “A bite of Art”?
– Arta , in general , este inaccesibila din doua puncte de vedere : pentru achizitie necesita sume de bani care nu sunt la dispozitia oricui ,iar pentru spirit este inconsecventa , atunci cand ritmul grabit al vietii cotidiene permite accesul la aceasta decat ocazional , de pilda intr-un muzeu ori expozitie.
De ce spun inconsecventa ? Pentru ca aceasta impregnare cu arta , contemplata periodic si deseori numai pentru scurt timp nu are consecventa pentru ca viata noastra spirituala sa poata creste.
Consider ca hrana spirituala o egaleaza sau chiar o depaseste pe cea materiala ,drept pentru care “A bite of Art” este o expresie a creativitatii , ce vrea sa induca un sentiment , o idee , o senzatie sau o traire ce pornesc de la un set de valori pentru ca unicitatea noastra individuala sa nu se disipeze in mixerul vietii moderne.
-Cum ai pornit in aceasta aventura,care a fost scanteia care a declansat totul ?
-Mi-am dorit dintotdeauna sa creez vesminte si accesorii care sa aiba o semnificatie unica pentru purtatori , prin simboluri sau insemne care ne reprezinta si ne echilibreaza viata si prin imbinarea artei , ca hrana spirituala cu vestimentatia … atat de necesara.
Proiectul a fost conceput in urma cu multi ani , dar s-a materializat abia in 2007 , intr-o prima faza si apoi, a prins cu adevarat aripi in 2008 , cu mult ajutor din partea celui mai iubit om , Luci Gurzun.
-Magazinul tau on-line ofera colectii deosebite de genti , haine , bijuterii , toate pictate manual.Care e modelul tau preferat ?Dar cel mai dificil de realizat ?
-N-as putea spune ca am un model preferat.Toate-mi sunt la fel de dragi , toate au fost create cu multa dragoste.Totusi , as putea spune ca Magic a fost unul dintre tricourile care mi-a placut cel mai mult.Poate si prin semnificatia textului… Magic exists only in the moment
–Ce accesorii creatii proprii porti cel mai des ?
-Des , tricouri.Dar nu numai , si maci , rochita Blossom care pe site este afisata ca imagine din portofoliu… si bineinteles, genti.
-Care este perceptia oamenilor asupra artei aplicate pe accesorii de uz zilnic , cum ar fi gentile , de exemplu ?Ce intrebare ti se pune cel mai des?
-Oamenii nu sunt obisnuiti cu acest tip de articole.In Romania nu exista multi designeri care picteaza pe haine si genti , iar ideea nu a fost promovata ori mediatizata.Dar majoritatea au reactii de surprindere , chiar uimire , in momentul in care realizeaza ca sunt pictate si nu sunt imprimeuri.
Intrebarea care mi se pune cel mai des este “Si nu iese culoarea la spalat ?” Nu , nu iese.Am 2 recomandari pentru ingrijirea articolelor pictate manual.Cea mai evidenta este ca nu trebuie spalate in masina , ci de mana , iar a doua , articolul trebuie calcat pe dosul materialului , nu pe fata.
-Ai primit si comenzi mai speciale la Zaza Studio design ? Daca da , vrem amanunte.
-Intervalul 8-15 septembrie a fost un adevarat tur de forta.Intr-o saptamana am parcurs etapele realizarii unei lucrari care,in mod normal,ar fi durat mai bine de 1 luna,daca nu mai mult,pentru 80 de costume pictate– ie , sort ( fata – spate ),cordon tricolor , traistuta.
Am desenat si apoi pictat 400 de flori pe ii cu 400 puncte negre in care s-au pus 6400 puncte de polen plus 160 de frunze si cu 560 de crengute ( in total 9 operatiuni / ie );
Am desenat si apoi pictat 240 de flori pe traistute cu 240 de frunze si 160 crengute.
Sorturile au avut in total 32,4 metri de linii negre plus 29,8 metri de linii galbene si printre acesea 1040 buline , tot galbene.
Comanda era pentru o promotie a unei agentii de organizare de evenimente pentru un mare lant francez de magazine si de la care am avut un feedback excelent.
– Avand in vedere perceptia comuna asupra artistilor ca ar fi boemi si putin haotici , cat de important e sa fii organizat si disciplinat in acest tip de activitate ?
-Expresia artistica moderna incepand cu epoca moderna , in pictura , pune in fata doar talentul care se poate materializa cu usurinta intr-o lucrare.Ceea ce s-a uitat este ca inainte de arta moderna , arta in general , si pictura in special , presupunea multa munca.
Deci majoritatea artistilor moderni fac parte din partida boema, iar ceilalti , ce adauga multa munca si efort sustinut in arta lor , trebuie sa fie organizati , pentru ca efortul pe care-l depun in realizarea proiectelor este comparabil cu al unui simplu muncitor.
-Pe site-ul tau am remarcat originalele rochite pictate.Care e procesul artistic prin care creezi o astfel de piesa ?
-In primul rand este vorba de persoana careia i se adreseaza.De exemplu, culoarea parului , alura , constitutia…Toate acestea determina genul de pictura si nuantele de culoare folosite.
In al doilea rand , in functie de tiparul rochiei se face desenul preliminar , pentru a se imbina armonios cu croiala , sa transceada cusaturile , ca totul sa se integreze … pictura in rochie , rochia in pictura si persoana sa fie pusa cat mai mult in evidenta in acest ansamblu.
-Ce fel de bijuterii creezi ? Ce tipuri de materiale preferi ?
-Bijuteriile mele sunt un joc de culoare si forme.Ma refer la flori , inele si brose.La inceput am avut un camp de maci , apoi am mai ” plantat ” ici -colo cate o alta floare.Acum am o gradina.Materialul pe care-l folosesc este pasta ceramica.
-Ce reprezinta Green Fair ? Da-ne cateva detalii.
-Green Fair a crescut deja mare si pe 25-26 octombrie , implineste 6 editii si este o manifestare artistica initiata de un grup de tineri talentati, din dorinta de a arata lumii ca exista oameni obisnuiti care pot face lucruri extraordinare cu pasiune , talent si putin curaj.
Green Fair sprijina , de fapt, creatia si unicitatea , exprimate printr-o alternativa la Marea Arta ce este uneori inaccesibila, iar handmade-ul , ce face parte din Mica Arta ,este abordat de tineri sau pasionati ce isi doresc sa creeze si sa expuna.
-Ai participat la mai multe targuri cu vanzare de obiecte handmade.Cum descrii aceste experiente ?Te-au ajutat in promovarea creatiilor tale ?
-Am participat la putine targuri.Experientele au fost evident diferite,pentru ca de fiecare data am intalnit oameni noi.
Desigur , unele experiente au fost placute ,altele neplacute , dar important este sa ramanem deschisi in cautarile noaste cu privire la inspiratie si la frumos.
-Se discuta mult in jurul distinctiei intre arta si mestesug. In ce categorie intra creatiile tale ? Cum faci acasta distinctie ?
-Orice obiect care are la baza crearii lui un proces tehnologic repetativ si identic intra in categoria mestesugurilor.Creatiile ce se bazeaza pe inventivitate si identificarea mereu innoita a posibilitatilor de realizare,adaugand putina estetica si un strop de frumos, se pot numi arta.
Nu exista o delimitare acurata.De multe ori pasim dintr-o parte in alta fara sa ne dam seama.
Creatiile mele cauta sa imbine aceste doua lucruri , pe de o parte suportul , care intra in sfera mestesugurilor,iar pe de alta parte, innobilarea lui cu puterea artei.
-Crezi ca e realista ideea ca poti trai facand ceea ce iti place ?
-Da , sunt convinsa ca poti trai facand ceea ce iti place.Dar asta nu inseamna ca este usor.Cu totii vrem sa ajungem in rai , dar nimeni nu vrea sa moara , asta insemnand ca traiul este supus dorintelor noastre , care uneori sunt exagerate si exacerbate.
-La Zaza tot timpul se intampla ceva , acum ce surprize ne mai pregateste ?
-In acest moment , pregatim o colectie de toamna ( trecuta )- iarna ce se numeste Trapped in the Winter,in care incercam sa surprindem frumusetea si parfumul anotimpurilor reci.
-Care ar fi proiectul tau de vis pentru Zaza Studio Design ?
-Proiectul meu de vis … Hmmm…
Decorarea unui castel cu tapiterii , draperii , asternuturi si mobila pictate , in stiluri diferite , in functie de incaperile carora li se adreseaza , dormitor , salon, biblioteca…
De multe ori m-am gandit sa incep un proiect ipotetic , pornind de la un edificiu real , dar timpul meu liber nu-mi permite demararea lui.Ideea insa subzista si sper ca intr-o zi s-o pun in practica.
-Cand ai un moment liber , cum te distrezi ?
-Un moment liber , citesc. O zi sau foarte rar mai multe zile libere , atunci fac tot posibilul sa plec din oras.Oriunde!
-Sfatul tau pentru un artist handmade la inceput de drum ?
-Sa priveasca atent in jurul lui , sa ramana deschis si perseverent si sa se autodefineasca drept slujitor al artei si nu artist.
Multumesc pentru interviu.
am reusit sa stau langa Ioana foarte putin timp ,dar a fost suficient sa-mi dau seama ca este o persoana puternica si in acelasi timp sensibila , o persoana inventiva si inovativa:) ,calma,calda,exuberanta , o persoana care iti da o senzatie de bine si de liniste atunci cand esti in preajma ei ,si binenteles lasand amprenta pe fiecare produs creat de ea aceiasi senzatie o pastrezi mereu cu tine cand porti o iutza inflorata pictata de Zaza sau una din minunatele ei genti
Iti multumesc din suflet, Sireneanee si sper sa ne intalnim si sa petrecem mai mult timp impreuna anul viitor! Multa sanatate! Ai grija de tine si de bebe :)
… am implinit deja doua veri de cand ne cunoastem, virtual vorbind. timp in care te-am urmarit permanent. admir hotararea ta, perseverenta si seriozitatea pe de-o parte, talentul, pasiunea, creativitatea…de cealalta. ador gentile create de tine…cu invidie si cu admiratie, pentru ca eu nu stiu sa tin un creion in mana….maiestria cu care pui in valoare fiecare obiect (imi amintesc colectiile de bijuterii, broderiile…). pentru mine, esti artist si slujitor al artei in acelasi timp. sustin miscarea HANDmade pe care ai initiat-o si iti doresc din tot sufletul ca toate proiectele tale sa iasa asa cum iti doresti.
da, superb…ce sa mai spunem de macul copiat de la interesart…!!!
original: http://www.breslo.ro/Brosa-Mac/breslo-product/494.html
copie: http://www.breslo.ro/Flori-de-mac-III/breslo-product/2482.html
Draga Iolanda, este doar o simpla coincidenta pe care am remarcat-o si eu, dar totusi lucrarile nu seamana, in afara de faptul ca infatiseaza floarea de mac. Diferenta este foarte clara: in primul rand pentru ca eu nu foloseasc plastic (polimer) si in al doilea rand tehnica e diferita, macii mei fiind pictati. In orice caz, iti multumesc tie si altor artisti originali ca nu ati incercat sa-mi copiati picturile, dar daca totusi se intampla, eu n-am sa ma supar.
Draga mea Dana, nici nu stiu ce sa-ti spun, ma coplesesti… Iti multumesc mult ca ma sustii si ca-mi esti aproape. Vezi tu… creionul este doar un simplu instrument, ca multe altele. Desi stiu si eu sa crosetez, n-am sa reusesc niciodata sa creez frumosul in acest mod, asa cum o faci tu…
Ioana, poate ca materialul este diferit dar ar fi mult mai frumos sa incercam cu totii sa fim mult mai originali si sa nu mai dezvoltam la nesfarsit idei de genul “macul meu e mai rosu si are mai multe puncte negre in mijloc”. Hai sa fim realisti si sa recunostem ca nu e mare opera de arta in macul cel rosu si pictat ci doar o idee pe care a avut-o cineva inaintea ta si tu ai luat-o si ai mai intins niste culoare rosie pe ea. In rest, copiile si tentativele de frumos se vor auto-elimina in timp ;)
Iolanda, primul tau comentariu in formularea lui lasa impresia ca toate creatiile mele sunt copiate, ce sa”… mai spunem de macul copiat de la interesart …!!!”, asta fiind de o evidenta iesita din comun iar eu ma ascund dupa deget, lucru care se deduce din al doilea comentariu. Aceste lucruri denota, in primul rind, rea-vointa din din partea ta, dat fiind ca macii pe care insisti atit, sunt niste creatii minore in comparatie cu restul lucrarilor. In al doilea rind ma acuzi de neoriginalitate, iar asta inseamna doar frustrare din partea ta, data fiind, exprimarea cu accente de zeflemea din al doilea comentariu: ” …tu ai luat-o si ai mai intins niste culoare rosie…”. Cit despre auto-eliminarea care survine in timp, ai pefecta dreptate!!! Nu am sa mai raspund la un alt comentariu de al tau deoarece, in ambele te exprimi la plural “ce sa mai spunem…”, ” Hai sa fim realisti…”, si tare am impresia ca nu vorbesc totusi cu o regina.
oameni si oameni…
dupa mine, un obiect, cat de mic, e unic prin faptul ca e facut cu mainile, niciodata identic cu un altul…poarta in el, poate, gandurile celui sau celei care i-a dat forma. originalitate? ce mai conteaza in lumea asta cand toate sunt copii, remake-uri, coveruri sau mai stiu eu ce….eu cred ca e mai important e rezultatul, adica, faptul ca acel obiect, orice ar reprezenta el – face o bucurie cuiva.
si dincolo de orice, stiu pe cineva care crede, vrea si lupta nu doar pentru sine, ci si pentru ceilalti, artisti sau slujitori ai artei, mesteri si mestesugari….
mult noroc!