Seminte si hartie. Lemn si sarma de cupru. In jurul acestor materiale se invarte totul in magazinul de astazi. Este vorba despre The Mistique Moth, un pionier pe Breslo in materie de margele eco, create din materiale naturale sau reciclate.
Cine este persoana din spatele magazinului? Spune-ne cateva cuvinte despre tine.
Eu ma numesc Carmen Orasanu, sunt de profesie profesoara dar practic fotografia si creez bijuterii din hartie. Am 30 de ani si o catelusa, Blendi :) In general, imi place sa creez lucruri; cred ca nimic nu se compara cu satisfactia unui lucru creat, conceput, de tine care apoi este apreciat si de altii si poate aduce o bucurie in viata lor…
Ce te inspira atunci cand creezi?
Sunt cateva culturi care sunt mai aproape de ideea mea despre frumos si din care ma inspir – desi se poate ca nu de fiecare data reusesc sa evidentiez aceasta in bijuteriile pe care le fac: cultura/arta nativilor americani, cultura/arta africana. Sunt culturi primitive dar pline de simboluri, semnificatii si de o frumusete aparte. In afara de acestea, cultura hippie pentru exuberanta de culori si sentimentul plenar de libertate.
Cum a inceput totul, care este isotora ta personala in domeniul handmade?
In urma cu vreo 3 ani am invatat de la o prietena sa fac “friendship bracelets”, acele bratari innodate din ata de goblen. A fost numai un mijloc de relaxare dar care m-a prins destul de tare si am ajuns sa am o colectie destul de bogata. Nu le-am vandut, le-am dat celor care le placeau. La festivalul medieval de la Sighisoara din 2007 am impartit friendship bracelets si necunoscutilor :)
Apoi, fiind ocupata cu alte lucruri am uitat de friendship bracelets pana anul trecut cand, timp de 3 luni, am locuit (impreuna cu prietenul meu si cu Blendi) intr-un tipi (cortul nativilor indieni), la o herghelie in satul Calata, judetul Cluj. Aici am reluat aceasta activitate si am inceput sa fac si bratari din margele de nisip. Reintorsi in Cluj, cautand inspiratie pentru friendship bracelets, am dat peste paper beads. Aceasta idee mi s-a parut geniala si am inceput pe loc sa fac primele margele de hartie. Era chiar in noaptea de revelion si pana dimineata am continuat sa experimentez noua descoperire senzationala. Zile la rand dupa accea lucram cate 10 ore pe zi reciclnad hartie cu o febrilitate nemaipomenita. A fost o perioada. A trecut. Eu sunt si administrator la o asociatie pentru footgrafi, ErKE – Asociatia pictografilor din Ardeal din Cluj, si fotograf, deci am un program foarte fluctuant. Cateva luni am fost iarasi ocupata cu fotografia si cu activitatile asociatiei si nu am mai avut timp pentru margele. Vara, in schimb, este o perioada mult mai lejera astfel incat am putut sa ma relaxez facand bijuterii din hartie.
Deci, ca sa rezum toata aceasta poveste, eu fac margele de hartie de foarte putin timp, cateva luni (3-4) puse cap la cap. In schimb este fascinant pentru mine sa vad cum, sub mainile mele, o foaie de hartie se transforma intr-o bijuterie.
Care sunt materialele tale preferate si de ce?
Hartia. Pana acum am facut margele numai din reviste, cataloage, calendare, hartii colorate insa de curand am inceput sa fac si din foi ingalbenite de carte veche si imi plac foarte mult, seamana cu margelele de lemn si au un desen pestrit interesant. Oricum, sunt foarte multe lucruri pe care vreau sa le incerc: ziarul, hartiile monocrome, harti vechi, controlul designului prin desenarea fasiei de hartie care va deveni margeluta…multe, multe. Ca si accesorii pe care le folosesc la crearea bijuteriilor, imi place lemnul, bronzul, cuprul, alama si aproape deloc materialele argintii si aurii.
Care sunt etapele procesului de creatie?
Sunt mai multe etape in realizarea unei margelute de hartie: alegerea materialului (hartiei), masurarea si desenarea triunghiurilor, taierea lor, rasucirea (pe o scobitoare sau pe o agrafa de par), lipirea, lacuirea numarul 1, lasat sa se usuce, lacuirea numarul 2, lasat sa se usuce si…gataaa :) De aici poate incepe actul de creatie, de fapt. Toate margelele facute de mine primesc un dublu start de lac de lemn care este foarte rezistent si protector impotriva degradarii in contactul cu apa si, in plus, satureaza culorile si confera luciu astfel incat margeluta prinde viata si se innobileaza, putand sta cu demnitate langa alte pietre semipretioase.
In privinta bijuteriilor finale, nu fac schite, in timp ce lucrez imi vin idei. De cele mai multe ori trebuie sa improvizez pentru a ma descurca cu ce am, in sensul ca nu am un stoc foarte mare de accesorii iar margelele au o personalitate a lor: daca mi-ar trebui zece margele galbene pentru un anumit model si am numai 8, atunci trebuie sa gasesc un alt model numai cu 8 margele galbene. E o provocare si un joc al imaginatiei si al creativitatii de multe ori pornesc cu un model in minte iar rezultatul e cu totul diferit, nu pentru ca nu am putut realiza modelul initial ci pentru ca mi-a venit alta idee care mi s-a parut mai buna. De notat este si ca accidentul joaca un rol major in crearea bijuteriilor finale.
Cum ai ajuns la numele magazinului/brandului? Are o semificatie anume?
Numele brandului este o poveste mai intima, o poveste de dragoste – dragostea dintre o molie si un licurici :)))) Moliile ma fascineaza cu atractia lor fatala catre lumina, cu viata lor nocturna. Asta le da o aura mistica in viziunea mea. Molia este sora mai urata a fluturelui dar ea are poezie, are curaj, are voluptate.
Iti spun sincer ca ma gandeam ca magazinul The Mistique Moth o sa dispara de pe site asa cum a aparut, la expirarea celor 30 de luni de testare gratuita. Nu ma asteptam la vreo reactie fiindca, la cantitatea foarte mare de produse de pe site, credeam ca margelele mele vor trece neobservate si, in plus, mi se parea ca este foarte putin probabil ca cineva sa plateasca pentru transport atat cat plateste pentru produsul in sine, sau chiar mai mult. In plus, nu sunt atat de mult acaparata de calculator/internet incat sa intretin constant pagina de pe site, sa ma ocup cu promovarea si alte lucruri de genul acesta. Tocmai de aceea ma bucur foarte mult ca asteptarile mele au fost cu mult depasite.
Carmen, ai niste bijuterii extraordinare, ti le-am admirat pe viu la atelierul de margele de hartie pe care l-ai tinut acum ceva vreme. Felicitari si mult succes pe mai departe, esti foarte creativa si profesionista in ceea ce faci!
foarte frumoase si atent lucrate, tocmai ce le-am admirat pe viu ieri :). si desigur…blendi e cea mai cuminte fetita ever :)
[…] Seminte si hartie. Lemn si sarma de cupru. In jurul acestor materiale se invarte totul in magazinul de astazi. Este vorba despre The Mistique Moth, un pionier pe Breslo in materie de margele eco, create din materiale naturale sau reciclate. (…) […]
[…] Cine este persoana din spatele magazinului? Spune-ne cateva cuvinte despre tine. (citeste in continuare…) […]
buna ma numesc laura si am vazut bijuteriile tale si sunf frumoase,si eu am inceput nu de mult mai exact de o saptamana sa confectionez coliere,bratari,cercei tot din materiale ca tin si nu stiu cum sa le vand in cantitati mai mari ,ma puteti ajuta cumva?
[…] (citeste articolul pe Breslo) Rate this: Share this:Like this:LikeOne blogger likes this post. This entry was posted on Sunday, February 26th, 2012 at 6:27 pm and tagged with breslo, paper beads. the mistique moth and posted in Editorial. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. « Little March alias Mărțișor :) Colored flavors shaped from paper » […]