Sunt sigură că mulți dintre voi știu deja magazinul Rostogol, și admiră creațiile de acolo de când au apărut. Adevărul este că Monica Alexandru, persoana din spatele magazinului, creează niște obiecte decorative și bijuterii deosebit de originale și creative, pe care e imposibil să nu le observați.
Monica este originară din Galați, are 25 de ani și va termina anul acesta Arhitectura in București. Faptul că meșterește mereu are rol de relaxare și îi da o stare de bine-dispoziție instant. Deși Monica meșterește cate ceva de când se știe, a început să facă asta serios abia din timpul facultății. “Pauza de țigară și de făcut o florică”, cum spune ea cu umor. Asta pentru ca încerca să echilibreze procesul foarte lung de proiectare pe care îl implica arhitectura. Handmade-ul dă rezultate mai rapide, cu rezultat palpabil, care îi dau Monicăi o satisfacție tangibilă și energizantă. “Cred ca fiecare ar trebui să cunoască satisfacția asta, a lucrului făcut cu mâna lui. Si mai cred că dacă ne-am acorda mai des acest răgaz de joacă am găsi mai rapid soluții limpezi și elegante la problemele cotidiene.” spune ea.
La început proiectele handmade au fost ca o joacă, o formă de relaxare. Apoi Monica și-a adus aminte de citatul Jessicăi Hitsche: “The work you do while you procrastinate is probably the work you should be doing for the rest of your life.” A decis ca handmade-ul este mai ușor cuantificabil decât statul pe internet, așa că a demarat magazinul de pe Breslo. Identitatea magazinului este încă in lucru, dealtfel așa a vrut Monica chiar să îl numească la început: Work in Progress. Rostogol, numele final, a fost ales totuși din motive sentimentale. Și pentru că mi-e imposibil să parafrazez cuvintele frumoase ale Monicăi referitoare la Rostogol, iată explicația chiar de la ea:
“Rostogol- un cuvânt care nu știu când s-a lipit de mine, cert e ca de câțiva ani buni îl scriu peste tot fără să îmi dau seama. Pe bănci, pe planșete, pe cursuri, în aer cu degetele de la picioare când ascult muzica :) Îmi provoacă o imensa placere fluiditatea lui fonetica, și mai ales grafica. Ma bucur ca in sfârșit am am putut să îl atașez de ceva concret. Semantic, e varianta româneasca de la “rolling stone”.”A rolling stone gathers no moss”. E o stare simplă, de permanent bliss, fără consecințe și complicații, cum e când te dai de-a dura prin iarbă, mereu unde e mai verde. Ceea ce e momentan magazinul pentru mine.”
Monica vrea sa se adreseze clientilor punk, urbani, cu fundițe în păr și anarhie în balon (la fel ca avatarul ei :) ). Oameni flexibili, aiuriți, mahmuri i interesati de o mie de lucruri. Mi-a spus că handmade-ul ar trebui să fie tactil, nu ceva steril. Și fiindca one is the loneliest number, și ideea de unicat i se pare prea pretențioasă, încearcă să faca fiecare obiect in două exemplare, înfrățite. Speră ca astfel oamenii similari să se cunoască și să se împrietenească.
Astfel, in magazinul cu obiecte înfrățite găsim acele flori decorative care mie mi-au atras atenția din primul moment: pufoase, din plastic colorat strident sau invers, elegante și minimaliste, care au, cum spune Mona, o oarecare substanță conceptuala. Pe lângă flori, Monica creează broșe inedite cu forme neașteptate și organice sau din contră, accesorii cu texte clare, scurt pe doi. Fiecare obiect de acolo este gândit ca un accent: prin cromatica aleasa, prin textură sau prin mesaj. Oricum, orice aș scrie eu aici nu poate să redea complet mesajul creațiilor Rostogol, așa că cel mai bine ar fi să mergeți în magazin și să vă convingeți singuri. Mergeți doi câte doi, în pereche.
uhuu! super articol:D
cel mai frumos magazin de pe breslo:)
de acord cu juli :-)
:D Hihihihihihi!
Tot chicotesc in fata monitorul de ceva timp :) Multumesc mult, o sa dureze ceva pana imi trece starea asta :)
cele mai frumoase culori in cele mai reusite combinatii:)