M-am indragostit pe loc de culoarea din lucrarile sale, de spiritualitatea emanata si de gandul de a-mi umple canapeaua de perne multe…poate prea multe totusi?!?
Cum a inceput calatoria ta in lumea handmade?
Afecțiunea mea pentru creație și artă a început cu foarte mult timp în urmă, încă din copilărie. Mai ales artele textile mi-au atras atenția întotdeauna. De la vârsta de 10 ani am participat la cursuri de desen, pictură și la cursuri de creativitate și artizanat, am făcut cunoștință cu mai multe meșteșuguri tradiționale, unde dintr-o dată m-am găsit surprinsă în lumea ațelor și materialelor textile colorate. De atunci lumea asta fascinantă mă înconjoară.
Am continuat studiile într-un liceu de arte plastice și la Facultatea de Arte Decorative, în cadrul Universității de Vest Timișoara am absolvit la specializarea Design Textil. În urma anilor petrecuți cu studierea și experimentarea mai multor tehnici și metode artistice, cel mai mult m-au impresionat imprimeurile realizate pe diferite materiale textile. Mai ales tehnica batik mi-a plăcut, pentru că am simțit chiar prima oară când am încercat că prin tehnica asta pot să mă exprim și rezultatele lucrării mele reflectă foarte bine sentimentele și expresiile mele. Între timp am format și am modificat această metodă tradițională după propria imaginație și experiență, până am ajuns la o metodă specifică și individuală de pictare și vopsire a materialelor textile.
În principiu tehnica asta îmbină desenatul și pictura, constă din aplicarea unui material rezistent la apă – ceară de albine fierbinte – cu ajutorul unui instrument specific cu care practic se desenează liniile și formele dorite pe material textil întins. După aceea urmează colorarea materialului în nuanțele dorite, ceara protejează materialul de culoare atunci când este introdus în vopsea sau este pictat cu pensulă. Ceara este aplicată din nou pe porțiunile care trebuie să își păstreze culoarea la o următoare aplicare de vopsea, procedeul continuând până se obține desenul dorit. La final ceara este îndepărtată și apoi materialul este tratat pentru a păstra culoarea mult timp, devenind rezistent la razele de soare și la spălare.
Cum ai ajuns la numele magazinului/ brandului? Care este semnificatia sa?
Numele magazinului se referă la originea tehnicii aplicate la lucrările mele. Tehnica batik este o metodă tradițională foarte veche, provenită de pe Insula Java, Indonesia iar capitala țării – cunoscut azi ca Jakarta – se numea Batavia pe vremurile colonizării olandeze. Pe de altă parte am ales numele și din cauza asemănării inițialelor între denumirea tehnicii și a orașului respectiv. Mi-am dorit ca numele brandului să reflecte în mod indirect specificul dat de metoda deosebită utilizată la realizarea lucrărilor.
Care e sursa inspiratiei tale?
Lucrările mele reflectă tot timpul starea sufletească, aspirațiile si dorințele mele, deci aș putea spune că sursele mele de inspirație vin din diferite impulsuri și impresii zilnice. Totuși principala sursă de recreere și energizare pentru mine înseamnă natura. Având norocul de a trăi înconjurat de natura fermecătoare, asta înseamnă o sursă de inspirație esențială pentru mine, în creațiile mele de cel mai multe ori apar forme organice stilizate. Însă se reflectă și influențe din diferite culturi cu lume coloristică specifică și motive tradiționale. Se regăsesc mai ales influențe orientale, cultura asiatică mă fascinează și mă încântă în mod permanent, dar nu trec cu vederea nici peste propriile tradiții și cultură, studiez și mă inspir cu mare plăcere din motive și simbolistica tradițională a noastră. De multe ori găsesc asemănări și paralelisme, legături și relații interesante între cele două culturi și încerc să le transpun descoperirile astea în lucrările mele.
Care sunt materialele tale preferate si de ce?
Nu aș putea să precizez exact un anumit material, în principiu îmi place să lucrez cu tot feluri de materiale textile, mai ales cu cele colorate, și sunt deschisă să experimentez cu orice fel de material sau metodă nouă. Îmi plac materialele tradiționale, naturale cum ar fi lâna, inul, bumbacul sau mătasea, deoarece astea reprezintă pentru mine o bucată din natură peste care omul are un fel de impact, intervine în natură într-un anumit fel. Pe de altă parte o admir și privesc cu mare entuziasm inovațiile în descoperirea noilor materiale neconvenționale moderne, realizări esențiale în artă contemporană în privința designului textil.
Foloseste un singur cuvant pentru a-ti descrie creatiile.
Aș putea zice ”fermecat”, deoarece lucrările mele invocă o lume de fantezie, ceva ireal, ceva care există în imaginația mea și se transmite către oameni prin creațiile mele.
Care este cea mai interesanta parte a procesului de creatie pentru tine?
Este o întrebare la care mă gândesc și eu din când în când în timp ce lucrez, încă nu am găsit răspunsul. De fiecare dată când lucrez simt că cea mai interesantă parte este tot timpul aceea la care lucrez momentan. Fiecare etapă mi se pare foarte palpitant la timpul lui, de la proiectare și schițele desenate până la finalizarea creației propriu-zis, deoarece fiecare parte necesită multă atenție și răbdare și nu în ultimul rând multă creativitate.
Consideri creatiile tale dedicate unui anumit tip de persoana? Care ar fi acesta?
Creațiile mele se adresează atât copiilor cât și adulților, invocând lumea fanteziei poate să devină interesant pentru oricine. Însă în primul rând cred că le place oamenilor pasionați de culori vii și forme rafinate, celor care simt nevoia de a umple viața lor cu un strop de energie, armonie și veselie.
Ce planuri de viitor ai pentru magazinul tau?
Doresc ca creațiile mele să ajungă la cât mai multe persoane interesate, ca oamenii să le cunoască mai bine și să am din ce în ce mai largă varietate de produse ca să pot să mă adresez la un public mai larg. Doresc ca în viitor Batavia Design să devină un brand de încredere și cunoscut datorită creațiilor unice și specifice.
Be First to Comment