Desi au trecut aproape doua secole de cand stilul steampunk a inceput sa se defineasca, AtelierulLuiMihai il reinvie intr-o maniera a secolului nostru, spunand povesti de atunci cu propriile cuvinte de acum.
Azi ne deschide portile catre uimitorul sau univers sci-fi, in care a reusit sa-si dea frau liber imaginatiei filtrate de studiile sale in inginerie.
Cine este persoana din spatele magazinului? Spune-ne cateva cuvinte despre tine.
Dupa cum spune si numele magazinului, ma numesc Mihai, am 21 de ani si sunt student la Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth” din Sibiu. Poate acest lucru pare a intra in contradictie cu faptul ca sunt si artist si produc bijuterii, dar in capul meu au legatura destul de mult! De-a lungul timpului am investit timp in multe hobby-uri, ca fotografia, cantatul la chitara, ciclismul, dar poate cel mai important ramane mesteritul bijuteriilor.
Ce te inspira atunci cand creezi?
Pot sa spun ca inspiratia imi vine din multe lucruri, unele mai abstracte, altele mai concrete, multe dintre ele fara legatura unele cu altele. Inspiratia imi vine de multe ori in timp ce ma uit pe internet la bijuterii si creatii facute de alti artisti, nu neaparat in stil steampunk. Creatiile altor artisti ma inspira nu ca idee sau concept ci de cele mai multe ori ca tehnica folosita si incerc sa adaptez tehnica pe care o vad ideilor mele astfel ca iese ceva original. O alta sursa de idei sunt cartile si povestile sci-fi si fantasy, unele din ele fiind chiar steampunk, altele prezentand doar lumi mitice. Din acestea ma inspir pentru idei de modele, de culori, de compozitie si de ce nu chiar de mecanisme. Pe langa acestea se intampla sa imi vina idei asa din senin, in timp ce ma gandesc la lucruri care nu au legatura directa cu bijuteriile steampunk. De multe ori mi se intampla sa imi vina idei cand ma pun in pat sa dorm, tarziu in noapte, si atunci iau repede un carnetel si un creion si fac o schita, sa nu uit pana dimineata ce idee am avut.
Care sunt materialele tale preferate si de ce?
Materialele mele preferate sunt piesele de ceas mecanic, lemnul, tabla de cupru si cea de alama. Dintre piesele de ceas folosesc cel mai mult rotile dintate din angrenajele aflate in ceasuri deoarece acestea sunt motivul central al creatilor steampunk. De asemenea, mai folosesc din ceasuri suruburi, piulite, cadrane, limbile de ceas si placutele care le tin pe toate asamblate intr-un angrenaj. Lemnul pe care il folosesc cel mai des este lemnul de nuc deoarece are o culoare inchisa, ciocolatie, care contrasteaza foarte bine cu piesele de alama slefuite si stralucitoare. Folosesc destul de mult lemn deoarece da bijuteriilor un aer elegant, vintage, si este relativ usor de prelucrat. Tabla de alama si cea de cupru sunt folositoare deoarece, in functie daca le slefuiesc sau le patinez confera pieselor un anumit aspect industrial.
Cum ai caracteriza creatiile tale?
Pot sa spun ca bijuteriile mele sunt destul de diferite de ce se gaseste momentan pe piata din Romania de bijuterii handmade si sunt diferite chiar si de alte bijuterii facute din piese de ceas. In functie de model si de gustul clientului creatiile mele pot fi purtate cu imbracamintea de zi cu zi, casual, dar o parte pot fi purtate doar la ocazii speciale, deoarece stilul steampunk le face mai aparte.
Cum a inceput totul? Care este istoria ta personala in domeniul handmade?
Primul contact cu artele plastice a fost inca din clasele primare cand parintii mei m-au incurajat sa merg la un cerc de pictura. Acolo am invatat destul de repede sa pictez si am trecut de la pictura pe carton la cea pe sticla apoi la cea pe lemn. Dupa cativa ani, dorind sa fac un cadou mai deosebit prietenei mele de atunci, mi-a venit ideea sa fac niste cercei din ghips, in forma de inimioare, care sa fie pictate in culorile curcubeului. Acesti cercei au fost prima bijuterie pe care am creat-o si a fost foarte apreciata de prietena mea si de cei din jurul meu astfel ca am inceput sa fac bijuterii din pasta de modelat pe care apoi o slefuiam si o pictam. Dupa 1-2 ani iar eram pus in situatia sa fac un cadou prietenei mele de atunci si ea mi-a aratat tot felul de bijuterii steampunk si parea destul de incantata de ele, era clar ca isi dorea astfel de bijuterii. Din moment ce faceam deja bijuterii, m-am gandit, de ce sa nu fac niste bijuterii steampunk? Si asa m-am dus intr-o sambata in targ si am cumparat un ceas mecanic pe care l-am demontat si am scos toate piesele din el, inclusiv cadranul si ornamentul de pe carcasa, de exemplu. Cu aceste piese am facut prima serie de bijuterii steampunk care au fost foarte apreciate. De atunci pana in ziua de azi am facut zeci, poate chiar sute de astfel de bijuterii, diferite modele si forme.
Care sunt etapele procesului de creatie?
Procesul de creatie poate incepe in doua feluri. Fie imi vine o idee si de la asta pleaca restul, fie pornesc cu o anumita piesa si restul ideii se construieste pe loc in jurul acestei piese centrale. In oricare din situatii, procesul continua cu adunarea pieselor pe care le voi folosi si curatarea lor, ca de obicei sunt acoperite de un strat de oxid. Apoi urmeaza, in functie daca e necesar, prelucrarea mecanica a pieselor, de exemplu debitare, taiere, slefuire, apoi asamblarea lor, fie prin lipire cu diversi adezivi, fie prin lipire cu cositor sau cu argint. Daca am asamblat piesele prin cositorire acestea necesita o curatare ulterioara deoarece se formeaza din nou un strat de oxid. Apoi la final le dau cu un strat de lac protector pentru a proteja bijuteriile de factorii care produc oxidarea lor.
Cum ai ajuns la numele magazinului/ brandului? Are o semificatie anume?
Am ajuns la numele „Atelierul lui Mihai” incercand sa ii pun un nume cat mai simplu dar care sa exprime cat mai bine activitatea pe care o desfasor si produsele pe care le gasiti in magazin. Mi-a venit ideea de „atelier” deoarece doar recent mi-am amenajat un loc special pentru crearea bijuteriilor, ca inainte de asta lucram in locuri improvizate, ca de exemplu masa din bucatarie. Acum mi-am amenajar un coltisor in garaj care arata ca un mic atelier.
Ce planuri de viitor ai pentru magazinul tau?
Pe viitor vreau sa continui sa creez modele noi de bijuterii care sa fie mai frumoase, mai bine construite si mai usor de asortat cu diferte haine. De asemenea, vreau sa realizez niste modele de bijuterii ce imbina sticla colorata cu piesele de ceas, dar deocamdata sculele cu care lucrez nu imi permite acest lucru. Acest lucru e in ceea ce priveste bijuteriile, dar as vrea sa-mi extind domeniul de creatii, de exemplu mi-ar placea sa fac si casete de bijuterii, cutii pentru vin sau alte obiecte de decor.
Felicitari! Interesante creatii!
Buburuza e geniala!
Foarte frumos articolul si superbe creatiile, Mi :)
De-a dreptul deosebite creatiile! Multa inspiratie si putere de munca!
In spatele unor asa creatii nu putea fi decat o persoana interesanta! Felicitari, Mihai!