Mad Men este un serial de televiziune american a cărui acţiune, plasată în America anilor ’60, se învârte în jurul personajului principal Don Draper, a agenţiei de publicitate la care lucrează şi a familiei sale. Serialul, de-a lungul celor 5 sezoane difuzate până acum, a primit din partea criticilor laude unanime, mai ales pentru autenticitatea istorică şi stilul vizual. A câştigat numeroase premii, adunând până acum 4 Globuri de Aur şi 15 premii Emmy (primele 4 sezoane au căştigat fiecare premiul pentru “Cel mai bun serial dramatic” între 2008-2011, şi sezonul 5 are şi el şanse mari să repete succesul în acest an).
poster promoţional pentru serialul Mad Men (sursa foto)
Distribuţia destul de numeroasă a serialului îi permite să reprezinte diferite segmente ale societăţii din New York-ul anilor ’60 şi interacţiunea dintre ele şi să portretizeze în mod autentic rolurile sociale ale bărbaţilor şi femeilor în această eră plină de schimbări, explorând, în acelaşi timp, adevărata natură umană ascunsă sub valorile tradiţionale, temele abordate incluzând sexismul, feminismul, adulterul, alcoolismul, fumatul şi rasismul.
poster promoţional pentru serialul Mad Men (sursa foto)
Mad Men are un succes nebun, şi încă de la lansare, a dat naştere unei unde de nostalgie în rândul telespectatorilor, interesul pentru cultura şi moda perioadei respective crescând semnificativ – au crescut vânzările de costume bărbăteşti în stilul anilor ’60 (rareori se întâmplă ca un serial să influenţeze garderoba masculină), fanii (şi nu numai) ţin petreceri tematice Mad Men, iar starurile serialului apar regulat în Vanity Fair, GQ sau Vogue.
coperţi ale revistei GQ cu January Jones, Jon Hamm, Christina Hendricks (surse foto 1, 2, 3)
Şi aici nu e vorba doar de curentul retro/vintage care bântuie podiumurile de câţiva ani buni, ci de serialul acesta în particular. De exemplu, colecţia din 2008 a designerului Michael Kors a fost atât de influenţată de serial, încât la cumpărături peste 350$ clientul primea colecţia DVD cu primul sezon Mad Men. Din colecţia Prada de toamnă/iarnă 2010 lipsea doar Betty Draper însăşi. Iar Banana Republic au lansat în primăvara lui 2012 a doua colecţie inspirată de acest serial, colecţie creată în colaborare cu Janie Bryant, designerul costumelor din Mad Men.
Michael Kors, colecţia 2008 (sursa foto)
Miuccia Prada, colecţia 2010 (sursa foto)
imagini promoţionale pentru colecţia „Mad Men” Banana Republic 2012 (sursa foto)
Deşi se numeşte Mad Men, serialul nu duce lipsă de personaje feminine bine conturate, fie că vorbim de Betty Draper (January Jones), soţia lui Don, de Joan Holloway (Christina Hendricks), secretara-şefă de la agenţia de publicitate, sau de Peggy Olson (Elisabeth Moss), tânăra angajată, cu gândul la carieră. Odată cu succesul serialului, aceste personaje au devenit adevărate fashion-icons, meritul revenindu-i aceleiaşi Janie Bryant. Serialul este recunoscut pentru stilistica sa vizuală, iar costumele personajelor contribuie mult la acest efect. Hainele alese de ea pentru personaje le caracterizează şi le definesc, şi ajută, fără cuvinte, firul narativ.
Betty, Peggy şi Joan (de la stânga la dreapta) (sursa foto)
Betty Draper este întruchiparea (cel puţin, vizuală) a soţiei (americane) perfecte din anii ’60. Arată fără cusur în orice, fie că e vorba de costumul de călărie sau de o cămăşuţă de noapte roz, şi nici un fir de păr nu este nelalocul lui. Deşi e nefericită şi plictisită, continuă să joace rolul social care i-a fost atribuit, acela de soţie şi mamă a copiilor unui bărbat puternic, cu o slujbă importantă şi bine plătită, iar garderoba îi reflectă statutul. Stilul ei este unul feminin, cu accente glamour. Deşi de-a lungul sezoanelor garderoba ei se schimbă pentru a reflecta schimbările din viaţa ei (şi din modă – ea evoluând dinspre Grace Kelly spre Jackie Kennedy), semnătura ei rămân rochiile pastelate din primele sezoane, cu imprimeu floral, strânse în talie şi cu fuste largi, evazate, pline, amintind de stilul anilor ’50. În garderoba ei mai găsim pantaloni conici cu talie înaltă, asortaţi cu bluziţe de caşmir, în aceleaşi culori pastelate. Bijuteriile preferate sunt perlele, asortate la ţinutele de zi, sau cele strălucitoare, din cristale şi pietre preţioase, pentru ţinutele de seară.
1&2 – handmademylove; 3 – pantera.roz; 4 – Curls; 5 – Bijudel; 6&7 – pantoficaro
Joan Holloway este femeia pentru care s-a inventat stereotipul secretarei sexy – într-o conversaţie în care bărbaţii firmei împart femeile din birou în două categorii, Jackie O sau Marilyn Monroe, când ajung la Joan, aceştia trag concluzia ca nu este o Marilyn, ci, invers, că de fapt Marilyn este o Joan. De altfel, mulţi atribuie serialului Mad Men şi Christinei Hendricks meritul de a fi readus la modă silueta clepsidră. Joan şi-a creat o imagine de femeie sigură pe sine, puternică, stăpână pe corpul şi sexualitatea ei, iar statutul ei în cadrul firmei impune respect. Ţinutele ei caracterizează o femeie care îşi cunoaşte, îşi valorifică, dar nu îşi etalează, atuurile. Silueta ei voulptuoasă este evidenţiată prin rochii strânse pe corp, cambrate, lungi până la genunchi, care însă nu lasă mai nimic la vedere, rămânând astfel foarte decente şi potrivite pentru birou. Specifice pentru Joan sunt şi fustele creion combinate cu cămăşi simple sau cardiganuri. De-obicei, ţinutele sunt monocrome (sau cu mici accente de altă culoare), în nuanţe puternice: roşu, fuchsia, vişiniu, albastru navy, verde. Joan îşi accesorizează ţinutele cu broşe mari, metalice, aurii, dar nelipsit de la gâtul ei este colierul lung, cu pandantiv în formă de creionaş.
1 – laurachirita; 2 – hainutelacomanda; 3 – afterforever; 4 – RomanticLook; 5 – red.beads; 6&7 – pantoficaro
Peggy Olson este proaspăt angajată la firma de publicitate, şi îşi doreşte o carieră într-o lume a bărbaţilor, într-o vreme în care femeile visau să se mărite şi să facă copii, sau, cel mult, să ajungă secretare. Este, probabil, personajul care a evoluat cel mai mult de-a lungul sezoanelor, atât personal, cât mai ales profesional, ascensiunea ei fiind demnă de invidiat. Peggy porneşte ca o secretară tânără şi impresionabilă, ţinutele ei fiind rochiţe adolescentine demodate, în stilul anilor ’50. Când îşi începe cariera de cpoywriter, este nesigură şi stângace, nu prea-şi găseşte locul, lucru reflectat de garderoba ei, care se maturizează puţin, dar hainele nu îi vin bine şi nu o avantajează. Dar pe măsură ce-şi găseşte drumul, stilul ei se schimbă în consecinţă şi se solidifică. Peggy reuşeşte să găsească un echilibru stilistic între dorinţa ei de a fi percepută ca un egal de către colegii bărbaţii, dar, în acelaşi timp, de a rămâne feminină. Astfel, preferă să poarte rochii bine croite, în linie A (dar nu cu fuste pline precum Betty) sau drepte (dar nu la fel de strâmte ca ale lui Joan). Janie Bryant a declarat că stilul lui Peggy e definit de „carouri, pliuri, buline şi guleraşe”. Culorile sunt sobre, închise: negru, gri, maro, albastru navy. Peggy nu prea poartă bijuterii, dar linia gâtului este mereu evidenţiată printr-un guleraş, o eşarfă sau o cămaşă care se înnoadă cu o fundiţă la gât.
1&4 – floreandra; 2 – handmademylove; 3 – pebs; 5 – fazinee; 6&7 – PastelBoutique
Aceste trei „mad women” au fiecare un stil propriu, bine-definit, câştigând statut de fashion-icon. Fie că te identifici cu stilul lui Betty, Joan sau Peggy, sau poate cu puţin din fiecare, perioada anilor ’60 este o sursă de inspiraţie eternă pentru ţinute elegante şi pline de glamour. Şi cum eleganţa nu se demodează niciodată, n-ai cum să dai greş inspirându-te din ţinutele lor.
Foarte tare articolul! Desi nu cunosteam serialul, l-am citit pe nerasuflate. Foarte inspirate asocierile! Felicitari!
Excelent articolul!!! :D Asa frumos structurat si cu produse atat de bine alese de pe Breslo! Bravo! :D
Foarte dragut articolul. La fel si serialul. Multumesc mult si pentru ca ai ales cerceii mei pentru a contura mai bine tema anilor 60′.
Foarte frumos articol, foarte frumos serial, unul din favoritele mele :).
Oau!
Super articol, urmeaza vizionarea filmului:)…multumesc pentru alegerea brosei!
ce articol frumos. filmul e incredibil de bine documentat pe tot ce inseamna moda, design interior, e o adevarat placere sa il urmaresti. felicitari!
Deci wow … e clar ca sunt ramasa rau in urma … musai sa urmaresc si eu acest serial, articolul e demential, minunat scris si docuemntat, cu asocieri si exemplificari la fix! Multumesc din inima pentru alegerea cerceilor, sunt onorata!! :)
De trei ori bravo!!!
Super articolul! :) Mie imi place stilul lui Betty dar nu il suport pe cel al lui Peggy. Mie inca mi se pare ca ea se chinuie sa iasa in evidenta cu ceva dar nu ii iese, o da tot timpul in bara.