Artistii din aceasta expozitie sunt diferiti si asemanatori, viziunile, stilurile si activitatile lor au similaritati si diferente. Unii dintre ei au studiat grafica sau pictura in Universitate, altii sunt auto-didacti, cu un approach mai putin
academic, stilul unora isi are originea in comics sau postere punk-rock din anii ’70/’80, in filme SF si horror, graffiti si street art, iar unii dintre ei sunt inspirati de carti de copii ilustrate, arta naiva taraneasca, pop art, sau mari maestri ca Bosch sau Brueghel.
LOWBROW VERSUS HIGHBROW
Viziunile si drumurile tuturor celor 5 artisti se intalnesc insa deseori, fie ca e in lumea artei urbane, in cladiri parasite sau pe strada, fie in lumea mai corporate a ilustratiei de advertising si a birourilor sau cluburilor, fie in lumea galeriilor de arta, cel mai bun exemplu fiind expozitia “Night Shift” de la McCann Pop-Up Gallery, in cadrul Noptii Albe a Galeriilor. Si in ciuda influentelor, originilor si experientelor diferite, sunt reuniti sub denumirea generica de “arta urbana”, sau si mai specific, “arta lowbrow” sau “pop surrealism” – miscare artistica aparuta in anii ’70 in Los Angeles, opusa artei mainstream “highbrow”. Este o miscare “underground” care in ultimii ani devine din ce in ce mai prezenta in lumea artistica, in atentia galeriilor, criticilor si colectionarilor si isi are originea in diferite subculturi cum ar fi comics, arta tattoo, advertising, street art, graffiti, punk rock, etc, si se situeaza cumva la limita dintre underground si mainstream, dintre respingere si acceptare din partea lumii artistice.
SHOW VERSUS SIDESHOW
A doua parte a titlului expozitiei se refera la asa-numitul “sideshow” o componenta importanta a spectacolelor de circ, carnavalelor sau targurilor, un mini-show laturalnic si obscur, in care sunt prezentati “freaks”, persoane cu diformitati bizare, femei cu barba, giganti, pitici, oameni tatuati, precum si reprezentatii obscure/bizare/periculoase de magie si acrobatie. Acest gen de show a cunoscut o perioada de inflorire in special in America in prima parte a secolului, una dintre culmi reprezentand-o filmul “Freaks” al lui Tod Browning, insa treptat publicul si-a pierdut interesul pentru “sideshow” o data cu aparitia televiziunii. Insa recent, prin anumite show-uri de televiziune sau show-uri de circ,
“sideshow”-ul incepe sa cunoasca o revitalizare. Astfel, “lowbrow” si “sideshow” – ambele reprezinta niste componente
esentiale ale artei, respectiv spectacolului de circ; sunt marginalizate, isi duc existenta in “underground”, laturalnic, obscur, in afara luminii reflectoarelor, se adreseaza unui public restrans, cu gusturi bizare. Sau poate chiar si publicului mainstream care isi ingaduie din cand in cand anumite “guilty pleasures”.
Asadar, Joi 9 decembrie, ora 20.00, Lowbrow Sideshow la Atelierul de Productie, Splaiul Unirii 160, are loc vernisajul expozitiei, care va ramane deschisa pana pe 9 ianuarie.
Cu Aitch, Sorina Vazelina, Suzana Dan, Saddo si Sinboy.
O parte dintre creatiile Aitch sunt prezente si pe Breslo, unde are un magazin cu lucrari usor de recunoscut:
http://www.breslo.ro/Shop/Aitch
La final, un teaser si nu uitati: Joi 9 decembrie, ora 20.00, Atelierul de Productie, Splaiul Unirii 160.
coooool