Este prima dată când fac o tartă, și poate de aceea nici nu mă așteptam să iasă mare lucru din acest experiment. Am găsit pe undeva rețeta de mai jos, și am realizat imediat că am toate ingredientele în casă, inclusiv apa de flori de portocal de care mă întreb adesea la ce să o mai folosesc, că doar nu e ușor să strecori în mâncarea zilnică 250 ml de esență tare. Însă s-a dovedit a fi delicioasă, așa că nu am altă soluție decât să vă arăt pozele făcute cu i-phone-ul. Pentru acest motiv, am numit tarta de azi i-tart. La fel de bine ar fi putut să se numească și tartă cu cremă de vanilie și fructe de pădure :)
Nici nu are importanță că i-phone-ul a căpătat un ușor strat uleios cu făină pe deasupra de care cu greu am scăpat, important este că măcar am reușit să păstrez o dovadă a acestei glorioase tarte. Nu e ușor să gătești ceva cu tehnologia la vârful degetului. Nici măcar o formă decentă de tartă nu am, dar nici măcar asta nu reduce cu nimic din bunătatea desertului.
Aluat
Făină- 300 gr
Unt – 150 gr
Praf de sare
4 linguri apă rece
Amestecăm făina cu untul cubulețe la temperatura camerei, până când devine un aluat așa sfărâmicios, mai adăugăm un praf de sare și apa și frământăm bine bine până când avem un aluat omogen și nelipicios. Apoi îl băgăm la frigider min 30 min.
Umplutura
Fructe de pădure- 800 gr
Zahăr – 190 gr
Gălbenușuri – 6 buc
Lapte – 375ml
Apă flori de portocal – 2 linguri
Amidon – 30 gr
Zahăr vanilat – 1plic
Gelatină – plic
Lăsăm fructele de pădure la decongelat și nu aruncăm sucul. Acesta îl vom folosi la gelatină.
Amestecăm cu mixerul 150 gr zahăr cu gălbenușurile, și apoi turnăm peste lapte. Adăugăm amidonul și zahărul vanilat, și amestecăm la bain marie până când crema se încheagă. Lăsăm cremă la răcit, timp în care scoatem aluatul din frigider și îl întindem în formă de tartă. Eu am folosit o formă de aluminiu de unică folosință. Pe fundul formei, înțepăm aluatul cu furculița și îl mai lăsăm 30 min la frigider.
Apoi îl punem la copt, până când este rumenit pe margini. Ar fi trebuit ca pe fundul formei să punem ceva cu greutate astfel încât aluatul să nu crească, însă eu nu am mai vrut să irosesc bunătate de fasole și am copt-o așa. S-a dovedit că nu a pățit nimic și că a ieșit tocmai bine.
După ce aluatul s-a răcit ușor, turnăm cremă și ointindem în toată formă. Deasupra punem fructele de pădure și aranjăm tarta. Gelatina o folosim după instrucțiuni, doar că în loc de apa folosim sucul de la fructele de pădure. În suc mai punem și restul de 40 gr de zahăr. După ce am preparat gelatina cu sucul, când începe ușor să se întărească dar este încă lichidă turnăm cu lingura peste tartă, astfel încât să acoperim întreaga suprafață și o dăm repede la frigider , eventual în locul cel mai rece.
După 2 ore de stat la frigider, aveți o tartă super delicioasă, cu aluatul fraged și crema gustoasă.
Morala zilei: nu judecați o tartă după formă sau poză :)
Poftă Bună!
Ce bineee arata..yummy,yummy.
Trebuie să fie teribil de gustoasă…
[…] http://blog.breslo.ro/i-tart […]