Stilul Lolita este un curent vestimentar apărut în Japonia încă de la sfârşitul anilor ’70 – începutul anilor ’80. Look-ul Lolita tinde spre drăgălăşenie, eleganţă şi inocenţă, idealul fiind o păpuşă victoriană care a prins viaţă. Cele mai predominante influenţe rămân şi azi era Victoriană, stilul Baroc şi Rococo. Lolita a apărut ca o contra-reacţie la trendurile tot mai sexualizate şi „dezbrăcate” ale zilelor noastre, având o puternică componentă nostalgică. Totuşi, nu este o transpunere ad-literam a modei victoriene, ci o reinterpretare modernă, prin filtrul unei culturi care, din punct de vedere al modei şi nu numai, nu „a trăit” acele vremuri.
De-a lungul timpului, stilul Lolita s-a diversificat mult, având azi mai multe subcategorii cu propriile lor caracteristici: Gothic Lolita (stilul pe care se axează acest articol), Sweet Lolita (caracterizat prin culorile pastelate şi un look foarte inocent şi copilăros), Classic Lolita (un look mai matur, mai sofisticat), Punk Lolita (cu influenţe din stilul punk: printuri ecosez, ace de siguranţă, lanţuri, fuste plisate), Guro Lolita (se folosesc bandaje, sânge fals şi machiaj pentru a crea impresia de „păpuşă stricată”), Wa Lolita (incorporează kimono-ul şi alte elemente tradiţionale Japoneze), etc. Aş dori să menţionez aici şi stilul Kodona – echivalentul masculin (copilăros) al Lolita, precum şi stilul Dandy – versiunea sa mai matură.
Gothic Lolita combină stilul Lolita cu elemente întunecate şi morbide de estetică gotică, armonizând inocenţa şi drăgălăşenia cu macabrul. Predomină negrul şi culorile închise (violet, purpuriu, roşu, albastru, care sunt uneori subliniate cu detalii contrastante albe), materialele preţioase (dantelă, catifea, brocart, saten), iar ca elemente decorative găsim cranii, lilieci, păianjeni sau cruci şi alte simboluri religioase.
Stilul Gothic Lolita a apărut la sfârşitul anilor ’90 în districtul Harajuku (mulţi designeri se inspiră aici din „street fashion” – hainele purtate de tinerii veniţi aici la plimbare – sau, mai corect spus, la defilare). A fost popularizat de artişti de Visual-kei precum Mana (membru al trupei Malice Mizer), care are acum propriul brand de haine Gothic Lolita, Moi-même-Moitié, şi promovează stilurile EGL (Elegant Gothic Lolita) şi EGA (Elegant Gothic Aristocrat).
Majoritatea brand-urilor care promovează acest stil sunt din Japonia. Amintim Baby, the Stars Shine Bright, înfiinţat în 1988, Moi-même-Moitié (1999), Atelier-Pierrot, Fan Plus Friend. Există multe seriale anime sau serii manga cu personaje care adoptă stilul Gothic Lolita, cum ar fi Paradise Kiss, Le Portrait de Petit Cossette, Death Note, Angel Sanctuary.
Un rol important în promovarea lifestyle-ului Lolita îl are revista Gothic and Lolita Bible, care conţine articole, poveşti scurte, pictoriale, promovează produse şi include tipare şi tutoriale pentru crearea propriilor haine şi accesorii. Folosesc cuvântul lifestyle pentru că Lolita nu este doar un „fashion trend” – estetica se revarsă în viaţa de zi cu zi, în decorarea camerei, în muzica ascultată, chiar şi în comportament. Spre exemplu, în volumul 4 al Gothic and Lolita Bible, există un articol despre comportamentul adecvat unei domnişoare care adoptă acest stil – bunele maniere şi politeţea nu pot lipsi. Este important de menţionat că o Lolita „adevărată” va lăsa foarte puţină piele la vedere, fiind acoperită din cap până în picioare, ceea ce, până la urmă, contribuie la bogăţia vizuală a ţinutei, prin multitudinea detaliilor meticulos asortate .
Elementul vestimentar ce nu trebuie să lipsească din garderoba unei Lolite este fusta clopot, până la genunchi sau chiar mai lungă, dublată de o crinolină sau un jupon plin. O EGA se va remarca printr-o fustă lungă până în pământ, eventual cu trenă. Rochiţele în linie A sau cu fuste circulare vor fi şi ele purtate de-obicei cu un jupon.
Cămăşile cu volănaşe, corsetele, taioarele sau jachetele cambrate, sau chiar un simplu cardigan negru, completează ţinuta în partea de sus.
Accesoriile sunt foarte importante şi se acordă multă atenţie fiecărui detaliu, oricât de mic: cordeluţe sau bentiţe decorate; agrafe cu fundiţe; pălărioare victoriene, mini-jobene; mănuşi sau manşete dantelate; ciorapi groşi sau şosete până la genunchi, negri sau în dungi, decoraţi cu fundiţe; cizmuliţe, botine sau pantofi cu toc (nu cui), preferabil cu platforme, iar dacă sunt stil Mary-Jane, sunt perfecţi; gentuţe împodobite, asortate ţinutei, uneori cu forme neobişnuite (inimioară, liliac, coşciug); umbreluţe de soare dantelate.
În speranţa că v-am trezit interesul, vă las pe voi să descoperiţi pe Breslo şi alte produse Gothic Lolita. Spor la shopping!
Multumesc! Articolul e bine scris…. foarte bine.
Foarte buna prezentare stilului. Multumim, Anita. Mi-ar placea sa fac o calatorie in Japonia sa vad oameni pe strada imbracati in gothic lolita. Asortarea imbracamintii, a diveserlor culori si a accesoriilor este foarte interesanta.