Frida Kahlo ne inspira

Fiecare din noi la un moment dat a sperat sa descopere in podul intunecat, sertarele ce scartaie sau dulapul mirosind a naftalina a bunicii noastre, lucrusoare prafuite si uitate de ani buni, invaluite in amintire si nostalgie. Mereu a fost o placere si o curiozitate pentru cei mai tineri sa dea peste obiecte ce spun istorioare, ce reprezinta farame din viata celor dinaintea lor. E poate un mod de a ne afla radacinile: o intalnire cu parfumul si spiritul timpului trecut.

Dar daca bunica noastra ar fi fost Frida Kahlo? Eiii, atunci entuziasm si ochi sclipind a fericire cand dam peste cufarul sculptat si pictat in culori vii specifice culturii.

Cotrobaind de data aceasta pe internet, am dat peste o colectie minunata de rochii, bijuterii si fotografii decolorate, toate imposibil de trecut cu vederea, mai mult de atat, ele fiind o sursa de inspiratie pentru noi si pentru atatia de la moartea sa incoace.

Despre viata ei napastuita exprimata in lucrarile sale de arta, reprezentand mereu autoportretul sau in diferite ipostaze, cu siguranta ati aflat, insa va recomand cu cel mai mare drag filmul “Frida” din 2002 sau atatea si atatea documentare pe care le gasiti cu usurinta pe internet.

Se spune ca stilul sau vibrant, plin de culoare si usor de recunoscut in tesaturile sale senzuale si pretioase au fost o reactie la tragedia ce i-a marcat viata, si anume paralizia si infertilitatea. Aceasta reactie a vrut sa exprime ceea ce corpul sau nu a reusit niciodata. Totodata corsetele sale rigide si fustele lungi pana in pamant ascundeau defapt durerea si starea proasta a sanatatii sale. Cea mai reprezentativa expozitie cu aceasta tematica este: “Appearances Can Be Deceiving: The Dresses of Frida Kahlo.” organizata de Vogue Mexico in incinta casei sale din Mexico City, casa devenita acum muzeu.

Frida Kahlo a reusit cu siguranata sa faca popular stilul mexican, fiind considerata un fashion icon si devenind astfel cel mai recognoscibil artist din lumea intreaga. A inspirat si inspira in continuare stilul atator cantareti, fotografi si designeri prin increderea in sine de care a dat dovada. Printre numele influentate de Frida ar fi: Florence and the Machine, Lana del Rey, Jean Paul Gaultier,  James Newton, Kiki Smith, Yasumasa Morimura, Enrique Chagoya, Madonna, Susanne Bisovsky, Garbage, etc.

Dorinta si pofta sa de viata in ciuda sanatatii sale precare au fost cu siguranta date de iubirea sa pentru Diego Rivera. Pictura era mai mult alinarea si canalizarea emotiei, deoarece deseori se simtea singura. Tot din aceasta cauza, lua pe langa ea o multime de animale de casa, unele atipice: maimute, caprioare, pasari, caini, pisici, ce apareau deasemenea in picturile sale.

Cele mai cunoscute elemente marca Frida Kahlo sunt impletiturile din parul sau, uneori folosind pangici colorate si flori precum mimoza si margarete de diferite dimensiuni amestecate cu trandafiri albi si rosii, care reprezintau fertilitatea atat de dorita de ea.

Silul sau exotic e o reusita combinatie intre portul popular al zonei mexicului cu bijuteriile sale cu un aer rudimentar al civilizatiei pre-columbiene si florile in par pe le crestea in propria sa gradina. Toata atentia era cu siguranta mereu asupra ei!

Si cate ne-ar mai fi povestit daca o prindeam in viata! A murit la 47 de ani, dar a lasat lumii mai mult decat s-ar fi gandit ea vreodata.

6 Comments

  1. PixAlia said:

    Este si o carte care mi s-a parut excelenta “Frida” de Barbara Mujica. Frida chiar este un model de urmat, mi-ai incantat ochii cu aceste fotografii. Frumos articol!

    November 25, 2012
    Reply
  2. carmenn said:

    interesant…chiar ieri cautam ceva ,,stil Frida”

    November 25, 2012
    Reply
  3. pia792001 said:

    Frida=de 3x femeie. Am vazut filmul in urma cu cativa si m-a ipresionat profund povestea ei de viata.

    November 26, 2012
    Reply
  4. PixAlia said:

    Foarte tare colectia, Mimeme!!

    November 26, 2012
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *