Articolul de mai jos a fost trimis spre publicare de Maria si Adrian, proprietarii magazinului Summerday:
Cand ne-am hotarat sa deschidem micul botique pe Breslo, ne-am pus problema prezentarii produselor noastre, si aceasta deoarece am realizat ca plimbandu-ne prin celelalte magazine de pe Breslo saream peste produsele care aveau poze nereusite, nemaiavand rabdare sa observam in detaliu produsul, sa-i cautam calitatile.
De aici am tras concluzia ca prezentarea este foarte importanta.
Am incercat mai multe variante: poze facute in parc, pe balcon, am asteptat soarele, am asteptat norii, am intins panze, am cules frunze, toate astea pana cand am ajuns la studioul foto al unui prieten si am redescoperit roata in domeniul fotografiei de produs – placa suport pentru fotografia de produs.
Formula finala la care am ajuns, consta in urmatoarele elemente: 1 aparat foto, 2 surse de lumina (veioze/ reflectoare/ becuri halogene sau ce aveti in dotare), eventual un cort pt fotografie, si musai placi de plexiglas.
Sa le luam pe rand…
- Aparatul foto. Legenda aparatelor foto profesionale intimideaza (desi cu totii visam la ele). Este adevarat ca aparatele foto SLR sunt cele mai bune, dar se poate si altfel. Noi facem fotografiile cu un aparat comun, de turisti, care are un singur mare avantaj – poate fi reglat in totalitate manual. Nu suntem profesionisti in ale fotografiei (desi ne-ar placea), dar am ajuns la urmatorii parametri: ISO 400, timp de expunere 1/125, diafragma 3.5 pentru placa neagra si 6.3 pentru placa alba.
sursa aparat foto 1; sursa aparat foto 2
Parametrii de mai sus sunt valabili pentru lumina obtinuta cu un bec incandescent de 60W + lumina soarelui (in felul asta avem lumina calda si lumina rece).
In fotografia profesionala de produs se folosesc reflectoarele cu lumina alba, care se pot gasi la magazinele de specialitate la preturi variind de la rezonabil la exorbitant.
- Lightbox sau cortul pt fotografie – foarte util daca doriti sa va usurati viata. Si aici aveti optiuni. Se poate merge de la improvizatii in casa (primul nostru lightbox a fost un cearsaf alb pus peste subsemnata, peste produs, veioza, masa de lucru) si pana la investitii ceva mai serioase (un lightbox cu reflectoare incorporate poate fi in jur de 200 lei).
- Si acum, preferatele noastre – placile suport pentru fotografie. Aparat scump sau mai putin scump, lightbox sau cearsaf, placile de plexiglas ne-au salvat!
Inainte de placi, am incercat orice: marmura, granit, tot felul de textile, hartie (facusem o pasiune pentru un capac de cutie de pantofi), lemn, frunze…nu ne-a scapat nimic. :)
Acum ne plac la nebunie reflexiile profunde pe care le obtinem cand pozam pe placa neagra, dar si modul in care lumina invaluie produsele cand le fotografiem pe placa alba! Suntem, in sfarsit, foarte multumiti de modul in care arata produsele noastre.
Din punct de vedere al costului, placile pe care le-am gasit initial costau 160 lei. Ni s-a parut prea mult. Dupa indelungi sapaturi, am reusit sa producem aceste placi la un pret mai mult decat rezonabil, si pentru ca nu suntem egoisti, vi le facem si voua accesibile. :)
Tips and tricks
Pentru ca am primit o serie de intrebari legate de utilizarea corecta si eficienta a placilor, iata cateva reguli generale care ar trebui respectate pentru a obtine fotografii de buna calitate (utile mai ales in cazul folosirii placii negre, care are un excelent indice de reflexie):
– Placa trebuie foarte bine stearsa de praf si eventualele amprente chiar inainte de a face fotografiile;
– In cazul in care nu detineti un lightbox (si banuiesc ca este cazul multora dintre noi), pentru a nu se reflecta diversele obiecte din jur puteti pune placa alba ca fundal (ajuta si la luminozitatea fotografiei);
– Sursa de lumina trebuie pozitionata nu direct deasupra placii, ci lumina trebui sa bata din lateral;
– Pentru evitarea oricaror reflexii nedorite in placa, inclusiv a propriei imagini, fiti atenti la pozitionarea voastra atunci cand fotografiati ;) ;
– Si nu in ultimul rand, daca doriti sa obtineti fotografii cat mai luminoase, nu purtati haine inchise la culoare cand faceti pozele. Un tricou alb va reflecta mai eficient lumina decat unul colorat! Aceasta este, evident, valabil atunci cand nu aveti la dispozitie un lightbox.
Una peste alta, un dram de efort, putina improvizatie si o mica investitie pot face minuni pentru micile noastre afaceri :)
Era nevoie de un astefel de articol pe Breslo! Sper sa urmeze si altele cu “Tips and tricks” din domeniu! ;)
super bun articolul! m-a convins chiar sa incep sapaturile pt un lightbox…..
Sau se poate apela la cineva care ofera asa ceva la preturi rezonabile :)
Simtiti-va libere(i) sa-mi vizitati magazinul.
F interesant articolul, cred ca ma voi uita si eu dupa placile descrise aici :)
Mai mult decat util! Multumim :)
Excelent articol!
Waw.. va multumesc mult Maria si Andrei. Stiu la ce va referiti cand spuneti ca ati cautat totul, frunze, hartie alba ect., totul ca pozele sa scoata in evidenta cat mai bine produsul. Asta am incercat si eu sa fac, inclusiv contrast de culoare. Ce as mai completa poate este faptul ca din studii de piata este cunoscut faptul ca un produs se vinde ma bine daca este pus pe un fond alb sau un fond negru decat un produs pe orice alt fundal, fie el si pozat in natura. M-am gandit si eu mult timp sa intreb un fotograf care ar fi secretul pentru pozele de studio dar se pare ca voi ati facut treaba foarte buna si ne-ati vandut niste ponturi care zic eu pot pune in lumina o mica afacere. Felicitari inca odata!
felicitari,unde gasim placile?
daca dai click pe numele magazinului Breslo, vei afla :D
Multumim pentru feedbackurile pozitive!
Banuiam noi ca nu suntem singurii in dificultate cand vine vorba de prezentarea produselor noastre :)
foarte util. si eu am o problema cu pozele :) sper sa reusesc sa si aplic sfaturile voastre.
Eu nu am placa despre care se vorbeste in articol (foarte bun, felicitari!!) dar am un birou alb-alb. Inainte sa fac pozele il sterg de fiecare data de praf si cred ca iese destul de bine. Deci, daca aveti pe acasa/birou o masa alba este si ea utila :)
Sunt superbe pozele, multumesc mult pentru idee. Cred ca o sa am nevoie de setul de placi :p
*Mesaj partial editat
Super articolul dar ceva de acest gen si mult mai ieftin gasiti pe *****.
Cautati articolul ei in blog si veti fi foarte multumiti.
merci!
@simonaboutique- asteptam cu nerabdare ca persoana respectiva sa aduca produsele despre care vorbesti si in magazinul de pe Breslo, pentru a le putea promova. :)
@simonaboutique – Ne simtim datori sa raspundem. Noi chiar am cautat pe internet si in afara lui placi, dar nu am gasit decat scumpe. Am ajuns sa producem placile noastre convinsi de faptul ca putem livra un produs la pret mult mai bun decat ce era pe piata, pastrand calitatea. Si am scris acest articol cu gandul de a contribui cu ceva util la aceasta comunitate, nu doar cu gandul la reclama. Va rugam sa ne trimiteti adresa unde se gasesc aceste placi mult mai ieftine, petru ca nu am reusit sa le gasim. Poate nu sint acelasi lucru cu ce avem noi.
am gasit articolul exact cand aveam mai multa nevoie. multumesc celor care l-au scris si l-au postat aici
Un lightbox se poate confectiona dintr-o cutie de carton careia i se taie marginile si in locul lor se lipeste hartie de calc. Nu este pliabila, insa pentru inceput mi se pare o varianta buna. Daca s edoreste, as putea face un tutorial.