Iasomie, lavandă, viorele, trandafiri, aşezate ca într-o grădina prin care trec, fiecare cu povestea lui, anotimpurile. Spectacolul este pentru noi, să ne aşezam şi să-l privim!
Iar în această visare care ne îmbrăţişează simţurile, ne amintim de grădina lui Monet, de tablourile în care tuşe de culoare se alătură cu frenezie pentru a compune unele dintre cele mai frumoase lucrări de artă ale impresionismului.
Ele sunt un fel de fereastră deschisă către minunata grădină a pictorului dar şi mai departe, către vârtejul care pare să fi cuprins sufletul şi mintea acestuia.
Florile sunt dintotdeauna preferatele artiştilor şi asta nu poate decât să ne încânte pe noi cei care dorim să le avem aproape fie care este vorba de flori presate, flori uscate, flori împâslite, croşetate, brodate sau pictate.
floricele.de.lumina ştie acest lucru şi ne invită să admiram şi purtăm accesoriile de vestimentaţie pe care le creează şi din care nu lipsesc florile.
Floricele
Realizate din materiale naturale pe care le iubeşte aceste creaţii sunt inspirate şi din portul popular din Apuseni, aşa după cum ne-a povestit, iar calitatea materialelor cu care lucrează şi frumuseţea lor estetică este foarte importantă.
“Lucrarile mele se nasc la confluenta a trei izvoare de inspiratie …arta populara a si tesutului , dulapul cu broderii mostenite si lectiile de arta a impaslirii,arta cu care am luat contact in urma cu 14 ani in cadrul unor ateliere de lucru cu specialisti din tara si din strainatate…De atunci pot sa spun ca am fost fascinata de ceea ce poate face un mic bot de lana si o bucata de matase delicata.A inceput apoi o frumoasa poveste , care ma motiveaza pas cu pas in ceea ce fac.
O parte din lana pe care o folosesc, o spal si o vopsesc singura, o procur de la taranii .Costumele populare pe care le colectionez si faptul ca-mi petrec mare parte din viata in inima muntilor Apuseni, plaiurile de munte pline de flori,m.au si inspirat in broderia cu margele si fir de bumbac… parte integranta a costumului popular cu flori pline de culoare .
Materialele naturale le aleg in functie de inspiratie si de ce nu si de oportunitati , cele mai des folosite sunt lana ,matasea naturala ,inul, bumbacul , casmirul , fibra de ramio.
Trandafiri si iasomie
Viorele
Simbol al perfecţiunii în orice epocă istorică, mătasea naturală nu a putut fi egalată de nicio altă fibră artificială inventată.
Una dintre legendele descoperirii acestei ţesături spune că prinţesa chineză Leizu, o concubină de la curtea împăratului Xuanyuan, a găsit în ceşcuţa cu ceai coconul unui vierme de mătase, în timp ce stătea sub un dud. Nu ştia ce este, şi ca să-l scoată a început să desfacă firul de pe gogoaşă. L-a privit apoi la lumina soarelui şi a observat că era neobişnuit de subţire şi strălucitor. Apoi i-a venit ideea să-l ţeasă. Aşa a fost descoperită mătasea naturală. Legenda mai spune că, din acel moment, prinţesa a devenit zeiţa mătăsii în mitologia Chinei. De atunci, chinezii s-au ocupat de creşterea acestor viermi, îndeletnicirea fiind rezervată iniţial doar femeilor de la curtea imperială. Cu timpul s-a răspândit şi a devenit o ocupaţie protejată prin decrete imperiale. Aproximativ 3.000 de ani chinezii au reuşit să păstreze secretul, divulgarea lui fiind pedepsită cu moartea. În primii 1.000 de ani, doar împăratul şi cei mai înalţi demnitari aveau dreptul de a purta haine de mătase. Ţăranilor chinezi li s-a interzis să folosească acest material până în secolul al XVII-lea.La început, europenii credeau că aceste fibre textile erau făcute din frunzele unor copaci, prin înmuiere în apă. După ce au aflat despre ce era vorba au hotărât să înveţe şi ei această tehnică. Astfel, în anul 552 d.Hr., împăratul bizantin Iustinian a trimis doi călugări în misiune în Asia. Aceştia au ajuns şi în China, de unde s-au întors la Constantinopol cu ouă de viermi de mătase ascunse în bastoanele lor din bambus. Cu toate acestea, sericicultura a început să se răspândească în Europa în secolul al VII-lea, mai întâi în Sicilia şi în Spania. Până atunci, grecii şi romanii foloseau mătasea naturală, mai ales pentru îmbrăcămintea împăraţilor şi nobililor şi o cumpărau la preţuri foarte mari.
Lana de alpacaeste folosita pentru a rea liza tesaturi de lux, lana de angora este foarte fina si moale, este utilizata in tricotaje de inalta calitate .Mohairul este fin si matasos, se remarca pentru moliciunea lui ,luminozitate si receptivitate la coloranti. Ramia este una dinre cele mai puternice fibre naturale din lume,cu un luciu matasos,o fibra similara cu inul.
Cashmirul este extrem de moale la atingere din cauza structurii sale, cu mari proprietati izolatoare, fara a fi voluminos.Singura sursa adevarata de casmir este capra Kashmir originara din Himalaya ,iar pashmina este un tip de cashmir pe care il utilizez mai ales la saluri si esarfe.
Joc
Fibrele naturale sunt o alegere sanatoasa.Se stie ca Fn au capacitatea de a absorbi transpiratia si asigura o ventilatie naturala, unul dintre motivele pentru care o tesatura de bumbac, se simte confortabila pe piele intr.o zi fierbinte de vara.
Articolele de lana sunt buni izolatori impotriva frigului si caldurii, beduinii poarta articole de lana subtire pentru a-i proteja de calduri. Ea poate absorbi lichidele pana la 35 %din propria greutate.Fibra de alpaca imbina confortul si proprietatile termice cu greutatea extrem de usoara.Permeabilitatea textilelor din fibre naturale ii face pe purtatori mai putin predispusi la eruptii cutanate , mancarime, alergii.Fibrele de canepa au proprietati antibacteriene si o mare capacitate de absorbtie a gazelor toxice, iar cele de nuca de cocos utilizate in saltele au rezistenta crescuta la ciuperci si acarieni…
Un alta motivatie ar fi de responsabilitate pentru faptul ca productia de fibre naturale este vitala pentru economiile multor tari si un mijloc de trai pentru milioane de mici agricultori.Anual agricultorii recolteaza in jur de 35 mil tone de fibre naturala de la o gama larga de plante si animale. Cresterea viermilor de matase genereaza venituri pentru aproximativ 700.000 de gospodarii agricole din India, iar prelucrarea matasii ofera locuri de munca pentru cca 20.000 de familii din Thailanda si cca 1milion de lucratori textili din China.
Fibrele naturale se afla in centrul unei miscari la moda, care se concentreaza pe preocuparea pentru mediul inconjurator, sunt o sursa regenerabila,in timpul procesarii genereaza deseuri in principal organice, lasa reziduri ce pot fi folosite pentru a genera energie electrica, iar la sfarsitul ciclului de viata sunt 100% biodegradabile.
Menta si albastrele
Viorele
Be First to Comment