După ce am scris despre inspirație de orice fel în bijuterie, am zis să vizitez muzee și expoziții și să vă împărtășesc din cele văzute, auzite și experimentate, chiar aici, la rubrica Inspirațional. Sper să vă placă vizita la Staatliches Museum für Völkerkunde din München pentru că muzeul de etnografie de aici este casa a 200.000 de exponate provenite din Oceania, Africa, Asia de sud, America de nord, America latină.
Acest muzeu este al doilea cel mai mare din Germania, primul fiind situat în Berlin. Vă închipuiți că 4500 de metri pătrați de lucrări inșirate înseamnă un week-end întreg petrecut în muzeu:) Yay!
Sâmbătă și duminică, mai ales pe timp de iarnă, în München se merge la muzeu. Bunici, copii, vizitatori veniți de prin alte orașe, toți se bucură, gălăgiosi, de porțile deschise și încăpătoare ale muzeelor. Pentru mine, obișnuită cu liniștea de bibliotecă din muzeele noastre, asta mi s-a părut ciudat, dar apoi am simțit muzeul ca fiind o casă a artei și mi-am adus aminte de ce își dorea Brancuși vis-a-vis de sculpturile lui din ansamblul de la Tg.Jiu.
În Germania, copiii se așează în cerc, desenează și sunt atenți la orele ținute de profesor direct în muzeu. Artiștii studiază pe viu lucrările expuse: își deschid cutiile pline de comori: crete, pasteluri, acuarele și creioane – și încep să lucreze. Poți liniștit sta pe o băncuță în spatele lor și să privești atent și să furi meserie:) Pentru că se știe, nemții sunt desăvârșiți în asta.
Până una alta, am făcut din mersul în week-end la muzee – un obicei, așa că, fără să stăm prea mult pe gânduri, le-am luat pe toate în ordine. Vă las să vă delectați cu pozele din arhiva personală, cu gândul la arta africană și la toate poveștile legate de ea: cum a fost ea primită și acceptată de artiști, cum i-a inspirat pe pictorii efervescenți ai secolului XIX și XX: vezi Kandinsky, Franz Marc și Macke ( artiști reprezentanți ai expresionismului abstract german, în gruparea numită Der Blaue Reiter – Călărețul albastru ). Să vă umpleți de magie, semne și semnificații, să vă bucurați de minimalismul formelor, designul inovativ și fascinant! Sculpturi, textile, bijuterii.
Iar dacă vă surâde ideea de a călători imaginar în muzee, lăsați-mi un comment și promit că revin cu un post la fel de inspirant și data viitoare:)
Enjoy!
Superb!!
Cine ar putea refuza o asemenea invitatie?!…
Foarte interesant, de-abia astept sa mai calatorim alaturi de tine! : )
multumesc frumos:) si va mai asept.
data viitoare am in plan muzeul Quai Branly din Paris.:)