O doză bună de vitamine…de asta e nevoie la fiecare început de iarnă pentru a evita răceala care ne ţine la pat tocmai atunci când ne facem planuri pentru vacanţă.
Lămâia, portocala, hreanul fac parte din meniul nostru prin care încercăm să ne pregătim pentru zilele geroase când trebuie să scoatem nasul afară.
Dar ce aţi spune dacă am căuta şi alte calităţi ale acestor valoroase surse de vitamine? Poate chiar să ne schimbăm atitudinea faţă de ceea ce aruncăm aproape mereu: coaja. Da, se poate utiliza şi în prăjituri sau dulceţuri, însă ea ne surprinde acolo unde ne aşteptăm.
Bijuterii cu savoare naturală? Aşa cum ne-a povestit Nurainto din magazinul LesChosesMerveilleuses originalitatea acestor accesorii create de ea ne propune să privim eleganţa din cu totul alte perspective.
Ludic , cu texturi şi culori care fascinează, accesoriul care poartă aceste calităţi seduce şi se doreşte etalat cu stil.
Cercei-Palarii de lamaie
Am dorit să aflăm cum şi de ce a ales Nurainto din magazinul LesChosesMerveilleuses să lucreze cu aceste materii naturale şi căt de importantă este caracteristica eco ale creaţiilor ei, şi iată ce ne-a raspuns:
Cum a apărut dorinţa de a realiza accesorii din materii naturale (hrean, lămâie,etc)?
În cazul meu, cred că e o deprindere mai veche.
Când eram mică îmi confecţionam o parte din jucării din pietre, beţe, frunze, ghinde, carton, cutii, hârtii, cârpe, aţe, aproape din orice puteam să folosesc şi asta pentru că nu eram foarte mulţumită de felul cum se prezentau jucăriile pe care le aveam. Unele mi se păreau prea banale, prea “limitate” dacă pot sa mă exprim astfel sau pur şi simplu nu erau pe gustul meu.
De când sunt “mare” confecţionez o parte din bijuterii şi din obiectele de prin casă, folosind elemente naturale. Sunt foarte atentă la ce mă înconjoară şi încerc să văd noi posibilităţi de a utiliza un bâţ, un borcan, o scândură, o piatră, o coajă de portocală, o rădăcină, o coajă de nucă, etc.
Cercei-Triunghiuri de lamaie
Cercei-Lacrimi de portocala
Care sunt calităţile acestor pe care doreşti să le pui în valoare?
Toate aceste materiale au câteva calităţi de netăgăduit: sunt ecologice, foarte accesibile, majoritatea sunt uşoare şi inedite.
Lucrând cu cojile de lămâie, portocală, pomelo sau alte citrice, am constatat că după uscare unele sunt mai rezistente, altele absorb mai bine culoarea şi chiar o modifică, după pictare textura cojii este mai bine scoasă în evidenţă de culoare, altele îşi păstrează mirosul mult timp, dar în toate cazurile, rezultatul e unul interesant şi de multe ori neaşteptat.
Hreanul, înainte de uscare se pretează la modelat. După uscare îşi modifică forma şi textura, se întăreşte şi devine foarte rezistent, iar după pictare e de nerecunoscut.
Înglobarea petalelor uscate de flori sau a plantelor uscate în general, a cafelei, condimentelor, seminţelor sau firelor de nisip, în masa pastei de modelat, îi conferă acesteia o textură specială şi deosebită.
E multă lume care după ce vede produsul finit, nu-şi dă seama din ce e făcut şi când află, e plăcut surprinsă. Deci elementul surpriză poate fi o altă calitate a acestor produse.
Cercei-Hrean
Cercei-Rondele de hrean
Caracteristicile eco ale accesoriilor tale sunt importante pentru tine? De ce?
Am terminat o facultate şi un master în domeniul protecţiei şi conservării organismelor vii şi mediului înconjurător şi ştiu – nu doar teoretic – de ce e important să avem grijă de natură. Deci da, faptul că materialele nu sunt toxice, e foarte important pentru mine.
Sunt încă la început, dar pe viitor aş dori să folosesc pe cât posibil, doar materiale ecologice sau procurate direct din natură.
Vreau să înlocuiesc pasta de modelat cu lutul şi ceramica, vopsele şi culorile sintetice cu cele obţinute din plante şi alţi coloranţi naturali (lucrez de ceva vreme la acest aspect), să îmi fac singură firele pe care să înşir mărgelele, hârtia pe care îmi fac desenele şi multe, multe altele.
Cred că trăim într-o lume de “plastic” şi la propriu şi la figurat. Ne-am îndepărtat de tot ceea ce înseamnă simplu şi natural. Am reuşit să ne înconjurăm de o sumedenie de lucruri artificiale, făcute pe bandă rulantă, de care – la o analiză riguroasă şi sinceră – nici nu avem nevoie. Nu mai citim, nu ne mai plimbăm, nu ne mai întâlnim cu prietenii ca înainte şi ce e cel mai trist petrecem o mare parte din timpul nostru într-n spaţiu care de fapt nu există: Internetul.
Cred că ar fi benefic, ca măcar din când în cand să ne reîntoarcem un pic în timp. Într-un timp când natura şi ce ne oferea ea în toate formele, era important.
Aceste gânduri încerc să le strecor şi prin creaţiile mele şi poate o să reuşesc la un moment dat.
Cercei-Lamaie
Mulţumesc frumos pentru articol!
Leonardo da Vinci spunea ca simplitatea este rafinamentul fundamental… si poate cel mai greu de atins, as spune eu, intr-o lume care isi mai aminteste doar rar de ea. Cu atat mai mult, ma bucur sa o vad manifestandu-se atat de frumos si unic ca la LesChosesMerveilleuses. Felicitari!
M-am bucurat mult citind aceste cuvinte frumoase! Mulţumesc, NaturaArt!
Cu drag! Voi fi mereu alaturi de simplitate si naturalete, de suflete si lucruri autentice, apropiate cu adevarat de natura.