Ca de fiecare data, duminica imi pare o zi deosebita, asa ca produsul zilei trebuie sa redea specificul acesteia.
Astazi va prezint o bijuterie deosebita, cu un nume la fel de fermecator ca ea insasi. E vorba despre “Eghiletul reginei”, un colier lucrat de Artemiza . Eghiletul este o decoratie a uniformei militare, un snur cu doua capete. Artemiza a innobilat rigiditatea militareasca, pastrand nuantele aurii in colierul din fimo si metal.
Colierul reginei e genul de bijuterie pe care eu o incadrez in categoria privilegiata a bijuteriilor regale. Si nu din pricina numelui, ci pentru ca intr-adevar are o alura eleganta, clasica, si un aer din timpuri trecute. Medalionul din fimo devine la randul sau regal, o data ce e decorat cu cativa stropi de foita de aur. De altfel, asta e o caracteristica a obiectelor realizate de Artemiza – fimo, deja suprasolicitat si transformat in lucruri cu o limita a diversitatii e doar o parte a obiectului, facand parte din compozitii elaborate, cu metal, lant, pietre si foita de aur. Filigranul din mijloc il face si mai fermecator, iar picatura din metal auriu intregeste aspectul distins al colierului. O bijuterie perfecta pentru toate momentele unei zilei deosebite.
Published July 18, 2010 by DomnisoaraBabacilu
Oh, ce surpriza! Am ramas muta, astazi, cand mi-am vazut “eghiletul” tronand pe prima pagina. Acum, am sa va destainui ce poveste m-a inspirat cand am conceput acest pandantiv, medalion,…cum vreti voi sa-i spuneti. Va mai amintiti de Cei trei muschetari? … Ana de Austria, sotia lui Ludovic, ii daruieste doi dintre eghiletii care compun colierul primit in dar, de la sot, amantului ei, ducelui de Buckingham. Cardinalul Richelieu,vrand s-o compromita pe regina,il convinge pe rege sa organizeze o serbare si-l indeamna sa-si pofteasca sotia sa se impodobeasca cu eghiletii buclucasi. Aici intervin muschetarii, care reusesc, dupa multe peripetii si capcane puse in drumul lor de cardinal, sa aduca la timp eghiletii din Anglia si sa salveze onoarea reginei. Acum, vedeti voi, eghiletii respectivi erau din diamante. Saracii de ei, nu aveau alte variante. Dar eu, sunt convinsa ca daca ar fi fost inventat polimerul la vremea aceea, eghiletii ar fi fost din fimo. :)
Sa nu uit! Iti multumesc tare mult, Babacilu, frumos condei ai! Mi-a placut tare mult cum e scris articolul.