Lumea noastră şi obiectele care ne înconjoară zi de zi se impun prin tot mai multe culori, accente dinamice, atractive.
Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Combinaţiile de culori care se etalează în vitrinele magazinelor pun în valoare produsele care sunt destinate să ne atragă atenţia, să ne oprească din drum cel puţin pentru câteva clipe. Şi de cele mai multe ori reuşesc. Şi asta pentru că avem nevoie de culori în viaţa noastră, de energia pe care ele ne-o transmit.
Dar culoarea reprezintă numai una din caracteristicile contemporane pe care le căutăm la un obiect : designul, materialul din care este realizat, utilitatea lui finală sunt tot atât de importante.
Materialele reciclate sunt din ce în ce mai des folosite pentru a re-propune obiecte pe care le cunoaştem doar ca produse de serie, realizate la infinit şi înghesuite în manieră en-gros.
Din fericire monotonia în care ni se prezintă aceste produse de serie poate fi schimbată cu prospeţimea şi originalitatea obiectelor de design.
Ritmul este dat creatori îndrăzneţi care se implică nu doar creativ ci şi social.
paperconcept are deja un stil consacrat prin genţile realizate din hârtie reciclată.
Am stat de vorbă cu Florenţa Nicula pentru a afla mai multe despre cum a început pasiunea ei pentru genţile din hârtie reciclată, despre proiectele ei iniţiate prin ONG-ul pe care l-a înfiinţat şi cum se raportează la fenomenul eco.
Cum a început pasiunea pentru genţile realizate din hârtie?
Eram copil, ma jucam mereu cu hartia si adoram orele de lucru manual sau atelierele de la Palatul copiilor. In timp am incercat sa ma dezvolt pe mai multe paliere sportive si artistice, lucruri care m-au ajutat sa imi imbunatatesc cunostintele si sa-mi dezvolt tehnica de lucru. Tin minte ca 1 Martie era o zi speciala in care toate colegele abia asteptau sa vada ce am mai mesterit anul acela. Martisoarele veneau in plicuri colorate si cu mesaje scrise de mana. Inca de atunci am simtit ca hartia e o porta spre sufletul celor de langa mine.
In 2011 am infiintat un ONG la Focsani pentru a dezvolta calitatile artistice ale tinerilor si astfel am pus bazele atelierelor handmade si targurilor totodata. Pentru inceput am realizat o colectie de rochii din hartie si apoi celelalte lucruri. Gentile din reviste au fost cele mai apreciate produse si cele mai revolutionare de pe atunci. Am descoperit ca sunt produse in care pot investi din personalitatea si creativitatea mea si am inceput sa fac un mic business din asta. Asa a luat nastere Paper Concept by Florenta Necula.
Cum anume trebuie să fie hârtia cu care lucrezi, ce calităţi cauţi şi cât de mult te inspiră ele în procesul de creaţie?
Folosesc hartie normala de Xerox. Uneori usor lucioasa, in cazul gentilor foarte colorate.
Nu hartia in sine ma inspira ci mesajul pe care il transmite. De-a lungul celor 3 ani de creatie am descoperit ca cele mai appreciate genti sunt cele foarte colorate, unde nu exista o logica in aranjarea imaginilor, dar explozia de culoare creaza un efect inedit. Gentile cu tema muzicala si cele din carti vechi la fel. Aceste foi de hartie au ceva mai mult decat niste semen pe ele, transmit o emotie, o poveste si asta le face sa fie speciale
În ce măsură te preocupă caracteristicile eco ale creaţiilor tale?
Sunt o ecologista convinsa. Am organizat cateva campanii mari pe tema eco si sunt mandra ca pot face la randul meu un produs reciclat din hartie aruncata la gunoi. Da, revistele pe care le folosesc sunt aruncate iar eu le preiau si le transform intr-un accesoriu. Colectia Old Books a luat nastere dintr-un teanc de carti fara inceput sau sfarsit, care urmau sa ajunga in cosul de gunoi, pentru ca erau deteriorate.
Interesant este ca se confunda relativ usor cu pielea sau musamaua, insa este mult mai rezistenta decat oricare dintre cele 2.
Be First to Comment