Orice echilibru presupune abilitatea de a păstra o anumită stabilitate, fie ea exterioară sau interioară. Iar aceasta stabilitate se transformă în armonie. Deseori ne minunăm de echilibrul culorilor, de echilibrul proporțiilor, de echibilibrul formelor în spațiu.
Operele de artă au această putere asupra noastră de a ne inspira echilibru și a ne ajută să transformăm emoțiile artistice pe care le resimțim într-o stare de liniște, armonie și încântare.
Și ce bucurie când întâlnim artiști care ne oferă cu generozitate toate aceste emoții vizuale traduse în creațiile lor desăvârșite.
Tiburonsky este un adevarat echilibrist pe placa de lemn. Pirogravorul este cel care îl ajută să găsească armonia între liniile și texura pe care o prezintă lemnul. La o privire prin galeria de portrete gravate în lemn suntem atrași de figurile meditative ale oamenilor pe care ridurile îi înnobilează și reprezintă o fereastă spre frământările lor interioare.
Am stat de vorbă cu artistul care ne-a povestit cum a început pasiunea pentru lucrul cu lemnul, ce înseamnă pentru el pirogravura și cât de important este materialul natural cu care lucrează.
Tiburonsky (left side)
”Pasiunea mea pentru lucrul cu lemnul a incepunt anul trecut, stiam de un pirogravator mai vechi ca mine care zacea neatins in beci de mai multi ani. Vroiam sa fac ornamente de brad. Dupa un mic esec cu ornamentele, (lemnul era vinovat :) ) am incercat lucrari mai ample care s-au potrivit mai mult cu caracterul meu , asa a inceput ceea ce se vede in prezent.
Fiecare esenta e diferita, fiecare zice o alta poveste, mereu incerc sa potrivesc modelul cu fibrele lemnului, sa incadrez cumva lucrarea. Dupa ce totul e conform ideii incepe un lung dialog intre mine si batranul arbore. Cele mai maleabile esente sunt cele de tei, plop, fag; eu mai folosesc si stejar, desi dur are un aspect aparte
In zilele noastre observ ca “natural” e un termen strain , vreau sa imi pastrez creatia cat mai aproape de natura, lac folosesc doar la cerere deoarece ascunde frumusetea lemnului. Militez pt o mai buna organizare cand vine vorba despre defrisarea padurilor din Romania, pe vremuri numeam padurile aurul verde, azi aceasta “fiinta” si-a pierdut distinctia si milioane de hectare. ”
Be First to Comment