Și cum ar putea fi altfel în acest sfârșit de octombrie când avem numai motive de bucurie să căutăm dovleceii îndesați și să le oferim un loc în decorul caselor noastre.
Cu siguranță vom avea și surprize plăcute atunci când odată instalați, dovleceii vor începe să își depene povestea de toamnă. Pentru că ei sunt mereu însoțiți de câte o zână fermecată sau de câte un elf zglobiu gata să sară pe umărul nostru pentru a șopti versurile pregătite pentru noi
“Stau asa si ma socot
Ca e toamna pe ogor.
Struguri, prune, mere, pere,
Dovleceii-s la putere……”
Am aflat și cine i-a învățat aceste versuri și asta trecând prin atelierul hermionelik unde i-am întâlnit pe elfi alături de creatorea lor.
Din fetru, lemn, lână și alte materiale naturale pe care le îmbină cu maiestrie hermionelik, elfii primesc toată atenția și grija pentru ca odată ajunși la noi să ne încânte prin farmecul lor jucăuș.
Am stat de vorbă cu hermionelik care ne-a povestit cum a început pasiunea pentru obiectele decorative din materiale naturale și importanța lor în realizarea obiectelor finite.
Cum a început pasiunea pentru obiectele decorative din materiale naturale?
Totul a inceput acum cativa ani. Era in preajma sarbatorilor de iarna, mai precis undeva intre Mos Nicolae si Mos Craciun. Ma plictisisem de aceleasi decoratiuni de brad si aceleasi cadouri. Toate seci, impersonale, pe aceiasi tema si din materiale reci, lipsite de viata. Sarbatorile de iarna, ca de altfel orice sarbatoare, sunt pline de viata si de energie, de bucurie si entuziam. Chiar daca brazii sunt artificiali, cu care sunt in totalitate de acord fiindca astfel salvam brazii adevarati, care devin din ce in ce mai putini, am dorit ca ornamentele sa exprime ceva, sa fie ele cele care inveselesc si care aduc un plus de energie. Apoi cadourile pe care le facem celor dragi ar trebui sa fie incarcate de pasiunea, bucuria daruirii, sa aiba ceva din sufletul celui care le face.
Din acest motiv am cautat atunci sa pun in brad ornamente din lemn, fetru, conuri de brad adevarate, crengute de pom, fructe uscate, plante uscate, orice provine din natura fiindca fiecare are o poveste. Conurile sunt daruite de brazi ca ofranda adusa toamnei si repausului adus de iarna, fructele uscate sunt incununarea unui intreg an de la primii muguri si pana la fructul matur. Fetrul provine din lana data de animale, preparata dupa anumite procedee, s.a.m.d. Dar ele separat inca nu spun nimic decat daca mana omului si imagiatia sa nu le imbina, creeind astfel decoratiuni care sa sugereze cumva lumea invizibila pentru ochii nostri. Aceasta lume este inepuizabila. Practic este o sursa de inspiratie, de poezie si cantec.
Dupa ce am creeat aceste decoratiuni si cadouri le-am daruit celor dragi, prietenilor, cunostintelor si am vazut reactiile atat ale celor mari cat si ale celor mici si atunci am decis sa continui cu aceasta activitate.
A fost greu fiindca nu prea stiam multe despre aceasta arta si nici de unde sa-mi procur materialele. Dar cu timpul mi s-au deschis oportunitati si astfel am ajuns aici, la breslo fara ca macar sa am habar sau sa fi avut vreo legatura cu lumea handmade.
Cum anume îți alegi materialele cu care lucrezi și cât de mult te inspiră ele în procesul de creație?
Materialele le aleg daca ele imi spun ceva. Spre exemplu merg in padure si vad conuri de brad pe jos. Ele au diferite forme, marimi si culori, fiindca ele provin de la diferiti arbori, brad, molid, pin,etc. Apoi le pun pe masa si le privesc atenta fiecare incepe sa vorbeasca si sa spuna o poveste si pe masura ce povestea se deapana incep sa-mi imaginez cum ar arata decoratiunea. Sau toamna sunt o multime de frunze uscate, de culori, forme si texturi diferite. Fiecare lucru din lumea fizica are un corespondent in lumea invizibila, pe care bunicii o descriau atat de frumos in povesti. Asa incat fiecare frunza a devenit un elf, ca cei din „hora elfilor” fotografie pe care o poti vedea in magazinul meu. Acolo sunt: elful stejarului, al fagului, al plopului, al arborelui ginko-biloga, artarului, etc. Arborele in general nu este doar ceea ce ochii nostri pot vedea, el este o lume, un univers, are o taina si o poveste, depinde de fiecare ce vede in el.
Cand ma apuc de un nou proiect, sau o decoratiune, nu stiu foarte bine cum va arata, modelul de multe ori se creeaza singur pe masura ce-l lucrez. Uneori sunt in pana si nu pot continua atunci il las sa se odihneasca pentru ca stiu ca intotdeauna imi va spune ce urmeaza sau cum vrea sa fie.
Copii nostri cresc inconjurati de tehnologie si au prea putin contact direct cu natura, cu lumea de poveste . Inainte povestile le citeam direct din carti, tinand in mana cartea si simtind vibratia ei si a autorului, sau ni le spuneau bunicii. Acum toate sunt reci, la televizor, pe tableta, la calculator, la cd player. Ce pot transmite ele? De aceea am creeat acel mobil crib. El poate fi atarnat deasupra patutului si copilul il poate privi iar mama ii poate crea povestea pe care ea o doreste despre luna, stele, ingerasi.
Hora elfilor frunze cu candela
În ce măsură te preocupă caracteristicile eco ale creațiilor tale?
As putea vorbi foarte mult despre acest aspect dar cred ca as deveni mult prea plictisitoare fiindca oamenii in general nu mai au rabdare si nu ii prea mai intereseaza acest aspect. Alearga dupa lucruri ieftine si usor de cumparat.
Dar cred insa ca am raspuns intr-o oarecare masura la aceasta intrebare prin raspunsurile pe care le-am dat la celelalte doua intrebari.
Be First to Comment