Vara nu e timp de odihnă. Ne putem plimba creanga, sta la umbră cu un ochi și cu altul la soare, încerca să descoperim mesajele codate ale zborului de fluture, și asta pentru a da și spiritului dreptul de a-și împlini dorința de evadare și joc.
Nu e timp de odihnă nici pentru padurea care își continuă povestea spusă de crengile copacilor care duc povara frunzelor, se frământă la trecerea furtunilor de vară și deseori se rup atunci când nu mai rezistă tensiunilor pe care trebuie să le suporte.
Rostul lor pare terminat.
Așa ar fi dacă nu ar trece pe cărările pădurilor și câte un drumeț care știe să adune cu bunăvoință fragmentele de crengi care ar ajunge scrum într-un foc de sobă.
Am întâlnit și noi un astfel de drumeț care prețuiește lemnul crengilor pe care îl transformă în obiecte practice și decorative de efect.
Am stat de vorbă cu petrosan în dorința de afla cum a început pasiunea pentru obiectele din lemn create de el și cât de importantă este folosirea acestui material natural în realizarea obiectului finit.
’’Sunt inginer silvic ca pregatire si cum accesul in sistemul romsilva se face pe bani multi iar cind privim pe cei imbracati in haine verzi nu mai vedem demnitate si nu ne mai inspira respect fiindca au grija de aurul nostru verde ci vedem doar hoti(de rang mare pentru ca fura de la noi toti adica din padurea tuturor)am cautat se folosesc material lemnos care nu-l solicita multa lume fiind cu defecte.De fapt tocmai aceste defecte cu un pic de inspiratie pot crea piese unicat.
Intr-una din intilnirile mele cu Parintele Iustin Parvu cind tocmai discutam despre prapadirea Romaniei mi-a spus sa Iau un lemn din padure ,,si o sa vezi ce o sa iasa din el”(nu mia spus sa fac cherestea, mobila sau alteceva doar sa iau un lemn ,,si o sa vezi ce o sa iasa din el”-prima bucata de lemn care mi-a sarit in ochi e una care se impleteste (se uneste si desparte de trei ori ca coloana de lupta dragostei intre doua fiinte ) si am creat o lampa fiindca creeaza lumina .Astfel ,la inceput ca o terapie ocupationala iar mai tirziu,ca o terapie, creez cite ceva pentru toti cei care doresc lucruri unice (aratind in felul acesta ca ,,sint o individualitate nu produsul unei matrite sociale,educationale,dogmatice,ca nu agreeaza uniformizarea mediului in care traieste,munceste si uneori ,se relaxeaza”).
Piesele de lemn cu forme unicat apar culmea tocmai acolo unde arborii duc o lupta pentru supravietuire, iar inspiratia vine imediat cind vad o ramura sau un trunchi cu forme sau nuante diferite ,stiind ca o folosesc pentru o masa de cafea,o lampa sau un suport de sticle de vin etc.,binenteles ma inspir si din creatiile altora uneori.
Sunt un ecologist in gindire si in traire,padurea si natura in general mi-a da cele mai bune sfaturi si cea mai buna medicamentatie pentru spirit si suflet.Eu sint ferm convins ca omenirea nu se indreapta spre tehnologizarea extrema ci oamenii ,,redescopera frumusetea lucrurilor facute de mina semenilor lor ,obiecte care mai poarta pe ele urmele uneltelor,obiecte care nu transmit mesajul perfectiunii uneltei digitale ,ci care sunt vii si poarta in ele mesajul mesterului care le-a trudit”.Ma bucur ca folosesc in general lemn neintrebuintat de altii, uneori abandonat,fiindca padurea cel putin in tara noastra e ultima reduta care daca o cedam sintem pierduti si noi.’’
Be First to Comment