Cum sunt convinsă că out there sunt multi fani South Park, o să vă arăt astăzi cum mi-am (re)făcut brelocul cu Butters, preferatul meu. Cei care cunosc stilul în care este desenat South Park își dau seama că pot folosi pașii pentru orice alt personaj, doar adaptând ici și colo. :D
În același timp, o să vin și cu sugestii pentru cei care vor să facă brelocuri de calitate din luturi polimerice, lucruri pe care eu le-am învățat din greșelile mele… destul de recente chiar. :P
În stânga este Butters. În dreapta puteți vedea în ce hal a ajuns prima mea tentativă de breloc/accesoriu de telefon care să îl înfățișeze.
Am făcut 3 mari greșeli cu acest prim breloc:
1. Am băgat acul în el pur și simplu, fără nimic care să-l ancoreze.
Când faci asta cu siguranță acul va ieși la un moment dat. Și NIMIC nu-l va mai ține înăuntru odată ieșit. După cum se poate vedea, am încercat în zadar să lipesc acul, cu un lipici foarte puternic. Nu știu pe unde i-am pierdut corpul, doar m-am trezit într-o zi fără el. XD
Acul trebuie ancorat în corpul figurinei cu un cap sau o buclă.
2. L-am pictat.
Brelocurile sunt obiecte care se uzează mult mai rapid decât bijuteriile, pentru că sunt ținute în buzunar, în geantă, alături de alte obiecte și frecate de diverse materiale, poate chiar zgâriate. În plus, sunt purtate foarte mult. Să pictezi un breloc este o idee… foarte optimistă, să zicem. :P Va arăta superb în galerie și în primele zile, dar apoi va arăta din ce în ce mai urât pe măsură ce detaliile se vor șterge. Și se vor șterge și vor împrumuta culori, indiferent de ce/cât lac de protecție folosești.
Toate detaliile trebuie făcute din lut polimeric.
3. I-am făcut părul foarte subțire și ridicat.
Și s-a rupt. :P Un breloc ce va fi purtat zilnic nu trebuie să aibă detalii de prea mare finețe în relief prea înalt. Chiar dacă folosești lut polimeric nou, în timp, acele detalii se vor rupe.
Nu te îndepărta prea mult (de lângă corpul principal) cu detalii subțiri.
Să trecem la treaba! :D
Materiale necesare:
– lut polimeric – eu am folosit FIMO, dar și un pic de Cernit alb
– ac cu cap, lung (5 cm)
– șnur pentru accesoriu de telefon
Unelte:
– ac de modelat
– pensulă sau alt obiect cu capăt rotunjit
– cutter
– masina de întins FIMO e un mare plus, mai ales la amestecarea culorilor
Cum se face?
1. Rareori se va întâmpla să avem lutul fix în culorile care trebuie, așa că va trebui să ni le facem: am amestecat verde, albastru și alb ca să obțin turcoazul din bluză și verde cu puțin negru pentru verdele închis al pantalonilor.
Lut în culoarea pielii se găsește de-a gata, în 3 nuanțe chiar. :D
2. Modelăm capul și o formă aproximativă a corpului.
3. Trecem acul prin corp, de jos în sus.
4. Cu acul facem mici șanțuri prin care să evidențiem mâinile și linia fermoarului de la bluză. Cu un capăt rotunjit facem adâncituri acolo unde vor fi mâinile.
5. Ne asigurăm că mărimea capului e potrivită (eu am mai adăugat material) și îi punem părul.
6. Tragem acul și prin cap. Avem grijă să fie pe centru. :D
După cum vedeți, lungimea acului a fost chiar la limită la mine (intenționam să-l fac mai mic, dar am fost cam cu capul în nori :P). Trebuie să luăm asta în considerare de la început, altfel va trebui să o luăm de la cap. :P
7. Din negru facem un șerpișor subțire, din care o să punem liniile negre de la mâini și fermoar, care se văd și în desen.
8. Din verdele închis modelăm o formă aproximativ cilindrică, la fel de groasă ca lățimea bazei corpului. Tăiem acea formă jos și sus, unde se va lipi de corp și de pantofi.
9. Lipim forma de corp.
10. Facem în ea adânciturile pentru pantofi, cu un obiect rotunjit (pensulă, creion).
11. Din negru formăm pantofii, pe măsura adânciturilor pe care le-am făcut în pantaloni.
12. Atașăm pantofii.
13. Din alb facem ochii, cu forma lor specifică, ovală. Trebuie făcuți cât de subțiri posibil.
14. Adăugăm, din șerpișor negru, gurița și sprâncenele. Punem mâinile, care sunt, după cum vedem în desen, formate din câte o sferă mare și una mică.
15. Coacem. 16. Lăsăm la răcit. 17. Agățăm de șnur.
De ținut minte: să vă spălați pe mâini de fiecare dată când treceți de la o altă culoare la alb sau culoarea pielii, altfel o să aveți surprize neplăcute. ;)
Ca să nu vă spălați prea des, încercați să modelati, cât se poate, de la culoarea cea mai deschisă la cea mai închisă.
Și lăsați detaliile mai fine la sfârșit, ca să nu se strice pe parcurs.
Spor și inspirație! :D
[[[REMBRANDT]]]
yehehe, ce fain îi!!