Nu o sa spun de ce e important ca produsele sa fie impachetate frumos, ingrijit si interesant, pentru ca nu cred ca e cineva care nu stie. Scopul acestui post este sa va prezinte linkuri catre tutoriale scrise de altii pentru diverse metode de ambalare si impachetare (cu poze ale unor cutii facute de mine, sa stiti despre ce vorbesc :)), si linkuri catre creatii care poate va inspira.
Inainte de a trece la cutii va voi povesti cate ceva despre cartoanele si hartiile care se pot folosi pentru cutii si cateva sfaturi legate de ele.
La magazinele de rechizite, produse de arta si librarii se gasesc tot felul de cartoane si hartii colorate, fiecare bune pentru un cate un tip de proiect.
Exista coli mari de carton, in care intra pana la 9 coli A4. Acestea sunt cele mai rentabile si de obicei se gasesc in multe variante de culori, grosimi si texturi, si de obicei se vand la bucata.
Colile A4 se gasec si ele cu diferite texturi, grosimi si culori, si se pot cumpara fie la bucata, fie in topuri de 100, 200 sau 250 de coli.
Veti vedea ca aceste cartoane sunt definite de o valoare de genul 160g/m2, care reprezinta densitatea hartiei. In cazul topurilor de hartie, ca sa nu cumparati degeaba 200 de coli, verificati aceasta valoare si incercati sa realizati proiectul cu o hartie de aceeasi grosime.
Pentru toate proiectele pe care le fac, incerc mai intai sa asamblez totul cu hartie simpla, si asa vad unde pot sa apara problemele si nu stric hartia ‘buna’. Daca folositi tipare pentru cutii si acestea trebuie printate, verificati inante specificatiile imprimantei, sa nu fie prea gros cartonul. La unele programe/imprimante veti vedea ca se poate selecta din fereastra de printare tipul cartonului, si e recomandat sa folositi aceste setari.
In tutorialele in limba engleza veti intalni termenul de ‘scoring’, care inseamna ‘taietura superficiala’, sau mai corect in acest caz, trecerea cu un obiect cu varful subtire, dar care nu taie, peste o linie. Aceasta trecere creeaza un sant’ care face ca indoitura sa fie mult mai usor de facut, si ne scapa de unele probleme care ar putea aparea la o indoire incorecta. Eu va sugerez sa faceti aceste indentari oriunde urmeaza sa indoiti, si ca unealta puteti folosi capatul unui pix sau, cum folosesc eu, un ac de tricotat al carui varf s-a tocit. Mai puteti folosi si unelte de sculptura (eu am cateva de lemn, cumparate cu 4 Ron/bucata)
Cutia de bomboane
Si acum, sa trecem la cutii. Cea mai simpla cutie este cutia de bomboane, obtinuta dintr-un patrat sau dreptunghi cu patru taieri si cateva indoiri.
Aceasta este cutia cea mai usor de adaptat, pentru ca se alege dimensiunea bazei, se deseneaza si se adauga pe laterale dreptunghiuri cu latimea dorita pentru inaltimea cutiei. Cand faceti capacul pentru o astfel de cutie, aveti grija ca baza sa includa si grosimea laturilor.
De la acest tip de cutie puteti creea cutii de orice forma, alegand o baza si desenand drenptunghiurile pe laturile bazei, avand grija sa prevedeti si patratelele pentru lipirea laturilor. In sectiunea ‘Alte tipare’ este un link unde este un pentru tipar pentru cutii hexagonale.
Cateva sfaturi generale pentru lipire:
– Testati lipiciul pe care il folositi pe doua bucatele de carton/hartie ramase de la decupare. Sunt untele lipiciuri care umezesc hartia si fac ‘valuri’, sunt unele care ‘pateaza’, mai ales pe culori deschise, si e bina sa verificati inaite sa lipiti.
– Daca lipiciul nu lipeste instant, e bines a tineti cele doua laturi apropiate, si eu fac asta folosind clipsuri metalice. Eventual puneti intre clips si carton o foaie alba de hartie, sa protejati cartonul (aveti grija sa nu iasa lipiciul pe langa, pentru ca daca iese se va lipi cartonul de hartia alba sau de clips)
– Faceti masuratorile pentru capac dupa ce partea de jos a fost lipita, pentru ca asa puteti trasa conturul pe cartonul pentru capac.
Cutie origami
Acesta este cel mai simplu mod de a face o cutie, fara lipici, dar nu orice tip de carton se potriveste. Cartonul trebuie sa fie destul de subtire ca sa se poata indoi, dar destul de gros ca peretii sa stea drepti.Daca folositi un carton mai gros, va sugerez sa faceti acele indentatii, pentru ca la acest tip de cutie se vede foarte clar orice greseala.
Eu am invatat cum se face din acest tutorial (Youtube), iar aici gasiti poze cu instructiunile pas cu pas.
Metoda de decoratiune din videoclip (incepe la 3:10) poate fi folosita pentru orice tip de cutie, dar in functie de ce material folositi, aveti grija sa includeti latimea nou adaugata, astfel incat cutai sa e poata inchide.
Cutie cu capac
Daca nu vreti sa faceti separate baza si capacul, puteti opta pentru o cutie cu capac. Puteti adapta acest model sa se potriveasca cu dimensiunile de care aveti nevoie destul de usor. (In imagine, liniile punctuate indica linii de ‘scoring’)
Cutie ‘perna’ (pillow box)
Acest tip de cutie are avantajul ca poate fi ‘lungita’ oricat vreti (si permite lungimea cartonului) si este altfel decat cutiile clasice, cu colturi multe :)
Cel mai bun tutorial pe care l-am gasit este aici;In dreapta este o mica animatie cu ce se face, si aveti un pdf cu tiparul. Putei adapta un tipar pentru orice dimensiune de hartie, latind/lungind un tipar, sau puteti cauta un tipar potrivit pentru proiectul vostru ( cautati ‘pillow box template’ pe Google).
O idee interesanta, variatie a acestei cutii este aici, un fel de cutie pe bat, potrivta pentru oferit colindatorilor ;)
Cutie ‘incuiata’ (interlocked box)
Interlocking in acest caz s-ar traduce cel mai bine intrepatruns, sau suprapus, si pentru acest tip de cutie se printeaza tiparul de doua ori (acceasi dimensiune a tiparului, pentru ca laturile nu se suprapun, si daca sunt de dimensiuni diferite nu se mai potrivesc) si se asambleaza cele doua parti, apoi se suprapun.
Gasiti un tipar interesant, cu triunghiuri aici.
Cutie ‘explodata’ (exploding box)
Sunt mai multe versiuni ale acestei cutii, cel mai simplu fiind cel facut de mine mai jos:
Aceasta se face dintr-o hartie taiat in forma de patrat sau dreptunghi. Indentatiile se fac ca pentru cutia de bomboane, dar in loc de taiere se indoaie spre interior patratele care s-ar fi lipit pe una din laturi. Capacul se face ca la cutia de bomboane, si ‘explozia’ se obtine cand se deschide cutia si marginile indoite se desfac.
Cu cat marginile sunt mai inalte, efectul este mai spectaculos si surprinzator, dar trebuie avut grija la ce puneti in astfel de cutii, sa nu cad ape langa cand se desfac marginile.
O alta varianta, potrivita pentru cartoane mai groase, este prezentata aici.
Alte tipare
Aici gasiti tipare pentru cutii piramidale, cutii ca cele in care se ia mancarea la pachet in filmele americane, hexagonala si alte cateva modele interesante.
Cutia poate fi decorata simplu, cu o panglica, sau mai complex, in functie de scopul ei. Pentru inspiratie, va invit sa cititi aici pentru funde interesante si aici pentru idei de impachetare.
wow…super folositor! mersi!
foarte fain articol, multumiri
mersi mersi mersi! util, interesant si la cat mai multe articole despre lucruri practice! :)
Multumim pt. informatii. Eu am facut pillow boxes pt. marturiile de la Botezul baietelului meu :). Am cumparat un carton embosat f. frumos si am procedat cam la fel, cu linii ajutatoare pe care am indoit. Au iesit f. frumoase :).
foarte folositor articolul! multumesc si eu ! :)
cum le faci
Un articol fffffff interesant si util ! Mersi mult, chiar vreau sa fac marturii pentru nunta si nu stiam cum!
Multumesc! Chiar ma interesa subiectul! :)
Super! Mi-a fost de mare folos!
Mii de multumiri!