Tutorial! How fun!
Primul. Promit ca e foarte ușor. Și rewarding!
Ideea aici a venit de la material. Pentru școală, pentru machete, folosim diverse materiale, printre care și plasticul ăsta transparent. Pentru geamuri. Se taie relativ ușor cu cutterul, mai ales linii drepte, dar poți tăia si forme curbe, cu ceva mai multa atenție. Ii zicem plexiglass, desi cred că plexiul e cel ceva mai gros. Pe el scrie axpet si l-am cumparat de la un magazin de genu art supplies (han, arts&hobby etc. in București, sigur sunt si in alte orașe). O placa de 50×70 e aproape 20 de lei.
Am încercat și plastic reciclat. Ambalaje. Multe dintre ele se strâng la căldură, deci neah. Spre exemplu sticlele de șampon. De fapt, sticlele, în general. Merită cautat, oricum.
Materiale:
– plexi subțire (1mm am folosit eu)
– cutter
– o margine tare ca sa poți tăia (echer, linie etc)
– chestii de scris/desenat (eu am folosit rapidografe cu tuș – prinde foarte bine tușul pe plastic, poate fi sters ușor cu degetu/cârpă/șervețelu și nu se șterge, dacă dai cu lac peste; am mai folosit si markere colorate, îmi place transparența colorată ce rezultă). DECI: folosești ce ai la indemana și faci tot felul de încercări.
– lac (eu am folosit prima data lac-spray; la sfarsit lac normal, din borcan)
– șmirghel
– cilindru de grosimea degetului (un marker obișnuit e foarte ok)
Cum:
1. Măsor
Îți măsori degetu’. Cu o bucată de hârtie, sau cu un centimetru de croitorie. Nu trebuie sa fie foarte exact, inelul o sa fie reglabil. Dar dacă e prea mare s-ar putea sa se suprapună, dacă e prea mic nu e suficient ca să țină.
Te hotărăști ce înăltime vrei sa aibă (cam in jur de 1 cm e ok).
2. Tai
Acum ai 2 dimensiuni, deci un dreptunghi. Îl tai din plexi cu echerul+cutterul (mai intai latura lunga). Trebuie să dai cu cutterul de cateva ori, nu te astepta să se taie ca hârtia.
3. Iupii!!
Desenezi! Eu folosesc mai întai markerele și apoi tușul pentru linii fine. Simte-te liber(ă) sa experimentezi. Spre exemplu, ai putea să zgarii suprafata cu șmirghel (pentru o suprafată opacă, inghețată, mai puțin fina) și să folosești creioane.
4. Lac
Între diferite tehnici eu dau câte un strat de lac spray ca să nu se combine. Poți folosi și fixativ de păr. Sau poți să le lași să se combine și să vezi ce iese. Un alt strat de fixare și la sfarsit. Apoi stratul de lac mai gros (din borcan). Durează mai mult până se întărește.
5. Colțuri
Ai grijă să nu lași colțurile așa cum au fost tăiate. Poți folosi șmirghel ca să le rotunjești. Așa n-o să te deranjeze când porți inelul. Pasul ăsta poți să-l faci oricând, înainte să dai forma rotundă inelului. Bine, poți și după, dar e mai greu.
6. Hot!
Plasticul ăsta se topește la o temperatură rezonabilă (care nu-ți prăjește degetele – prea tare, hihi). Eu folosesc un cuptor electric în care pun plasticul cam 1 min. Dar orice sursă de căldură e buna: cuptorul normal, flacăra de la aragaz, flacăra de la o lumânare, un metal încalzit (gen un ibric în care e apa foarte caldă). Lași plasticul să se înmoaie un pic. Apoi repede-repede îl iei în mână (da, e cald) și îi dai formă pe un obiect cilindric. Un marker spre exemplu. Dacă nu-ți iese din prima, don’t panic! Încalzești și mai incerci o data.
7. Finished!
Poți să porți inelul, să-l faci cadou sau să-l vinzi. Și poți să share-uiești ideea. Si pe ale tale, bineînțeles.
Foarte tare! Imi place si magazinul!
Arata super, felicitări :)
Plasticul se găsește de cumpărat și sub denumirea de shrink plastic , dar în principiu poți folosi orice plastic marcat cu nr. 6.
E distractiv mai ales când se încovoaie prin cuptor :D
Anita, multumesc!
Arabela, nu cred ca e acelasi. Am folosit si eu plastic marcat cu 6 (caserolele parca sunt asa). Shrink plasticu se micsoreaza la caldura si devine mai rigid. Si nu il mai poti incalzi a 2a oara. Plasticul asta nu-si schimba densitatea, forma etc la caldura. Doar devine maleabil. Si poti sa-l incalzesti de cate ori vrei.
Anyway, uitasem, mersi de idee:D
Foarte foarte tare tutorialul tau! Felicitari pentru inventivitate si multmiri pentru share ;))
Multumesc, pantera!:D
[…] Publicat de alo pe 22.03.2012 in Cum sa …, Tutoriale, recenzii, Uncategorized. Am spus construiești pentru că esențialul aici este legatura. Sau inelele. Care, ai observat deja, se bazează pe tutorialul precedent. […]
super tare, felicitari! :)
[…] M-am jucat cu Fimo, cu Cernit, am făcut figurine din ceramică, am făcut şi mărgele din lut cu uscare la aer, am încercat şi tehnica şerveţelului, acum urmează să testez lacul cu efect de sticlă pe care mi l-am cumpărat de mai bine de două luni şi de care n-am avut timp să mă ocup, iar între timp am găsit pe blogul Breslo asta: Cum să faci un inel transparent. […]
felicitari, un tutorial care te face sa astepti cu nerabdare sa incerci aceasta tehnica :)
[…] Publicat de alo pe 22.03.2012 in Cum sa …, Tutoriale, recenzii. Am spus construiești pentru că esențialul aici este legatura. Sau inelele. Care, ai observat deja, se bazează pe tutorialul precedent. […]
Foaaarte dragute sunt!